Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Μέρκελ: Μην περιμένετε λύσεις απόψε – Ολάντ: Οι έλληνες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους – Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις

Μέρκελ: Μην περιμένετε λύσεις απόψε – Ολάντ: Οι έλληνες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους – Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές αποφάσεις

– Έφτασαν για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Τσίπρας, Ολάντ και Μέρκελ
– Ο Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα να φορολογήσει τους πλούσιους
– Χωριστές συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ θα έχει πριν την επταμερή ο πρωθυπουργός
– Με διάθεση συνεννόησης θα προσέλθει στην μίνι σύνοδο των έξι η Άνγκελα Μέρκελ
– Δεν είχε ζητήσει τον Ντάισελμπλουμ το Μαξίμου – Επιβλήθηκε η παρουσία του
– Δεν διέψευσε το Grexit ο Γιούνκερ και είπε πως ελπίζει σε έναν έντιμο διάλογο
– Μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει ο Τσίπρας – Τι θα ζητήσει από τους εταίρους και τι θα παραχωρήσει
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γενναίες πολιτικές αποφάσεις ζήτησε από τους ευρωπαίους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής.«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Λίγα λεπτά μετά τις 16.00 έφτασε για την Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ και οι δηλώσεις της κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με εκείνες που έκανε το πρωί μιλώντας στην γερμανική Βουλή.


Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής έτεινε χείρα βοηθείας στην Ελλάδας λέγοντας ότι: «Αυτό που θα υπενθυμίσουμε είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να τις υλοποιήσει αλλά έχει ληφθεί μια απόφαση και θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου. Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέσει τα οικονομικά μέσα προς την Ελλάδα. Οι έλληνες έχουν εκλέξει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες». Είπε ακόμα ότι δεν σοκάρεται που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς, αλλά οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν φόρους.

Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια πραγματικά κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, αλλά και με τους επικεφαλής των δυο ισχυρών πόλων της Ευρώπης, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Με διάθεση συνεννόησης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διαμηνύει ωστόσο πως ούτε απόψε στο πλαίσιο της 7μερούς, ούτε τη Δευτέρα στο δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο πρόκειται να υπάρξει “πολιτική λύση” για την Ελλάδα.

Έτσι ο κ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση συνολικά μπορεί επιδιώκουν “πολιτική λύση” για την Ελλάδα, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες καθώς εταίροι και δανειστές θέλουν πράξεις και μάλιστα κοστολογημένες και όχι λόγια, ιδίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στο γεγονός ότι το Βερολίνο παρά τη “σκληρή γλώσσα” που χρησιμοποιεί σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί ένα “ναυάγιο” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αλλά και στην πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι “σύμμαχοι” όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην κατεύθυνση να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια και να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη.

Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και σκληρή, αν και επιθυμεί να καταλήξει γρήγορα σε έναν “έντιμο συμβιβασμό” που θα τον φέρει στη Βουλή προς ψήφιση με το ρίσκο ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να τον καταψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ήδη από χθες από το βήμα της Βουλής, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται στη μίνι διάσκεψη για την Ελλάδα, ότι:

– δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής

– θα θέσει θέμα τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και απελευθέρωσης της ρευστότητας για την Ελλάδα

– θα αποσαφηνίσει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, με βάση την επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup, η οποία σημειώνεται έγινε αποδεκτή

– θα σημειώσει ότι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου δεν προβλέπει πέμπτη αξιολόγηση λόγω mail Χαρδούβελη

Από την πλευρά τους οι εταίροι-δανειστές αντιμετωπίζουν την κατάσταση καθαρά με οικονομικά και τεχνοκρατικά κριτήρια και ουχί σίγουρα στο πλαίσιο της…”δημιουργικής ασάφειας” παραπέμποντας επί της ουσίας στις τελικές εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, αν αυτή προκύψει από την αποψινή συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή την συνάντηση αλλά και στην συνέχεια στην συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ με ειλικρινή πρόθεση και με την διάθεση να πετύχει μια συμφωνία γνωρίζοντας ότι μια συμφωνία έχει στοιχεία που παίρνεις αλλά και δίνεις.

Αυτό δηλαδή που θα αξιώσει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στις δυο κρίσιμες συναντήσεις είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος θα αφορά και τις δυο πλευρές.

Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα στάδιο διαπραγμάτευσης πριν το τετ – α – τετ στο Βερολίνο με την Μέρκελ κι αυτό για να υπάρχουν παρουσίες, όπως του Ολάντ και του Γιούνκερ οι οποίες θα παίξουν εξισορροπητικό ρόλο.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι η Μέρκελ αλλά και ο Σόιμπλε, προκειμένου να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο είναι πιθανό να ήταν αποφασισμένοι να εμφανίσουν μια σκληρή εικόνα απέναντι στην Ελλάδα στο ραντεβού της Δευτέρας. Αν δεν κάνουν έστω και προσπάθεια να συντρίψουν την κακή Ελλάδα τότε θα ήταν ανακόλουθοι απέναντι σε ένα ακροατήριο το οποίο έχει συνηθίσει να ακούει πόσο έχει στηρίξει με κόπο και πόνο τους “κακούς και τεμπέληδες Έλληνες οι οποίοι χρόνια κατταχρώνταν τα χρήματα των τίμιων γερμανών φορολογούμενων.

Τι περιμένει η Ελλάδα – Τι θα δώσουμε και τι ελπίζουμε να πάρουμε

Δυο είναι τα σενάρια για το τι θα αποφασισθεί απόψε στις Βρυξέλλες όταν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τούσκ και Ντράγκι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Newsit, η μια εκδοχή, η απευκτέα, είναι οι Γερμανοί να επιμείνουν στην γραμμή Σόιμπλε η οποία λέει: «δεν ακούμε τίποτα, θα κάνετε την αξιολόγηση, θα ολοκληρώσετε το Μνημόνιο αυτό που υπάρχει και όχι κάτι καινούριο και βλέπουμε. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα αν δεν ολοκληρώσετε το Μνημόνιο και δεν πάρετε σκληρά και βαριά μέτρα».

Όσα θα αποφασισθούν απόψε θα αποτυπωθούν όλα στο χαρτί, αφήνοντας πίσω την προβληματική «δημιουργική ασάφεια»

Η άλλη εκδοχή που είναι και αυτή που οδηγεί στον έντιμο συμβιβασμό είναι αυτή που λέει ότι θα αποφασισθεί ένα νέο πρόγραμμα, κάτι πιο ήπιο από το τρέχον, το οποίο μπορεί και να βαφτισθεί ακόμα και απόψε.
Σε αυτη τη νεα συμφωνία περιλαμβάνονται παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Θα πούμε ότι το υπάρχον πρόγραμμα τρέχει όπως έχει και πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποιο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, θα έχει νέους όρους και στόχους, δεν θα λέγεται Μνημόνιο και θα έχει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που ζούμε.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι έχουμε αυτή τη νέα συμφωνία και θα περιλαμβάνει:

Φορολογικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η χώρα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μέσω φόρων οι οποίοι θα γεμίζουν τα ταμεία του κράτους. Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα διατηρηθεί για ακόμα έναν χρόνο. Αυτό, θα είναι δύσκολη άσκηση για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά οι δανειστές θα το απαιτήσουν αφού είναι από τα σίγουρα μέτρα που θα γεμίζουν τα ταμεία με σχεδόν 3 δισ.

Επίσης, θα ζητηθεί να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές θα είναι ανυποχώρητοι ειδικά στο θέμα των αεροδρομίων. Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει το εξής: να δώσουν όσοι έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό κάτι παραπάνω.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσα θα αποφασισθούν απόψε θα αποτυπωθούν όλα στο χαρτί, αφήνοντας πίσω την προβληματική «δημιουργική ασάφεια», ενώ μοιραία για την κυβέρνηση Τσίπρα η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε