Ένα “ποτάμι” βουβό. Μια λαοθάλασσα μαυροφορεμένη. Το Σελλί Ρεθύμνου “βουλιάζει” από τον κόσμο που βρίσκεται εκεί για να αποχαιρετίσει τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ένα παιδί που έφυγε άδικα από τη ζωή. Ίσως θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη γιατί κανείς δεν κατάφερε να τον προστατεύσει.
Στο Σελλί του Ρεθύμνου, το χωριό του πατέρα του άτυχου φοιτητή, παίζεται αυτή την ώρα η τελευταία πράξη του δράματος. Ενός δράματος που ξεκίνησε με bullying, με πιέσεις και κορυφώθηκε με το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η οικογένειά του τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος. Η μάνα, ο πατέρας, τα αδέρφια του.
Νέα παιδιά, φίλοι, συμμαθητές ή συμφοιτητές του 20χρονου, κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και φορώντας λευκές κορδέλες, τον συνόδευσαν για τελευταία φορά. Πολλοί από αυτούς κράτησαν στα χέρια τους το λευκό φέρετρό του.
Εκτός από συγγενείς και φίλους, στο Σελλί βρίσκεται πλήθος κόσμου, ακόμη και άνθρωποι που δεν γνώρισαν ποτέ τον Βαγγέλη. Αλλά βρέθηκαν εκεί για να τον αποχαιρετίσουν. Για να συλλυπηθούν την οικογένειά του. Εκεί λέγεται πως είναι και συμφοιτητές του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, έναν από τους τόπους του μαρτυρίου του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νεκρικής πομπής, μπαλωθιές “συνόδευσαν” το λευκό φέρετρο. Από το σπίτι, στην εκκλησία κι εκεί, 50 μέτρα μακριά, στο κοιμητήριο όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος όπου θα ταφεί ο Βαγγέλης.
Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος.
Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ρεθύμνης Σταύρος Αρναουτάκης, η περιφερειάρχης Μαίρη Λιόνη και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Στεφάνι έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.
Ο καιρός στο Σελλί Ρεθύμνου μουντός. Συννεφιασμένος. Βροχερός. Σαν να κλαίει κι ο Θεός ακόμα για τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ενός παιδιού 20 ετών που δεν άντεξε την πίεση και το bullying και, όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του με έναν σουγιά.
Τα μοιρολόγια ακούγονταν από μακριά. Ο θρήνος και η θλίψη έχουν φωλιάσει στο χωριό. Συνεχώς, κόσμος φτάνει στο σπίτι για να συλλυπηθεί την οικογένεια Γιακουμάκη. Όλο το χωριό, συγκλονισμένο, δεν μπορεί να πιστέψει πως ο Βαγγέλης που έζησαν, που γνώρισαν, που είδαν να μεγαλώνει, να γελάει, να ζει, δεν υπάρχει πια.
Συνεχώς στο σπίτι της οικογένειας Γιακουμάκη έφτανε κόσμος. Ακόμη και άνθρωποι που δεν ήξεραν τον Βαγγέλη, είναι εκεί. Όλοι με λουλούδια στα χέρια. Ακόμη και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να… ρυθμίσουν την κυκλοφορία, καθώς δεκάδες αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στο δρόμο που οδηγεί στο Σελλί. Ακόμη κι εκείνοι, είχαν στα χέρια τους λουλούδια για να συλλυπηθούν την οικογένεια.
Το άψυχο σώμα του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων βρέθηκε σε μια βαλτώδη περιοχή κοντά στη Σχολή το πρωί της Κυριακής. Η σορός του ξεκίνησε το ταξίδι από τα Γιάννενα για την Κρήτη, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης. Κι από το λιμάνι των Χανίων, η νεκρική πομπή με το λευκό φέρετρο έφτασε στο Ρέθυμνο. Τον τόπο που θα κλείσει στην αγκαλιά του ένα παλικάρι που έφυγε νωρίς και άδικα.
Πρώτα, η πομπή έκανε μια στάση στο χωριό Αρμένιοι του Ρεθύμνου, όπου ζούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και η οικογένειά του. Εκεί, στο χωριό που έζησε είναι όλα κλειστά σήμερα, σε ένδειξη πένθους.
Και μετά, έφτασε στο Σελλί, το χωριό του πατέρα του, όπου ο Βαγγέλης θα αναπαυθεί για πάντα στον οικογενειακό τάφο.
Την ώρα που η αστυνομία ανοίγει από μηδενική βάση την έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του, η οικογένεια στέλνει το δικό της μήνυμα: τίποτα δεν έχει τελειώσει για εκείνος που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί.
Όπως τόνισε στο NewsIt ο Γιάννης Γιακουμάκης, θείος του 20χρονου και δικηγόρος ποινικολόγος “για την οικογένεια δεν έχει κλείσει δικαστικά η υπόθεση, όσο κι αν μερικοί ενδεχομένως το ελπίζουν» είπε και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο κρούσμα ενδοσχολικής, ενδοσπουδαστικής και ενδοφοιτητικής βίας.
Κατέληξε όμως με νόημα λέγοντας πως “ο ποινικός νομοθέτης σε κάποιες περιπτώσεις τιμωρεί αυστηρότερα τον ηθικό αυτουργό από τον φυσικό αυτουργό”.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ