Σάββατο, 20 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τη Νέα Δημοκρατία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το βηματισμό της φαίνεται να βρίσκει μέρα με τη μέρα η ΝΔ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

Οι συνεχείς απαντήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στον βομβαρδισμό των ανακοινώσεων από τη Λεωφόρο Συγγρού, αποδεικνύουν ότι έχουν αλλάξει πολλά στον επικοινωνιακό τομέα της ΝΔ, όμως τα κορυφαία στελέχη της παράταξης τα οποία πήραν σαφείς αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία, επιμένουν ότι θα πρέπει να λυθεί πρώτα το θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλα προβεβλημένα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη, που έθεσαν θέμα έκτακτου Συνεδρίου, εκτός από το να ασκούν κριτική δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προτάσεις του κ. Σαμαρά προκειμένου να αναλάβουν κεντρικές θέσεις στο κόμμα.

Ταυτόχρονα όμως διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με έμπειρα πρόσωπα τα οποία δεν συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες αλλά επιδεικνύουν έντονη κινητικότητα και έχουν ενεργό ρόλο στα εσωκομματικά, όπως είναι η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Η εσωκομματική μάχη γίνεται πλέον στη σκιά της κατάρτισης του νέου κομματικού οργανογράμματος και όπως φάνηκε από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του προέδρου της ΝΔ στην εσωκομματική σκακιέρα, η στόχευση είναι σαφής: να διατηρηθεί η ενότητα στο κόμμα και να υπάρξει ένα διπλό αποτέλεσμα.

Πρώτον να μπουν νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό, ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση και να ανακατευτεί η «τράπουλα» και δεύτερον να διεμβολιστούν οι ομάδες των κορυφαίων στελεχών που έχουν προχωρήσει έμμεσα ή άμεσα σε αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας.

Η εβδομάδα που έρχεται πάντως δεν αποκλείεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του newsit την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται ο Αντώνης Σαμαράς να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τους βουλευτές που θα στελεχώσουν τις κομματικές θέσεις, ενώ υπάρχουν φήμες για συντονισμένη κίνηση από την πλευρά αυτών που έχουν ζητήσει έκτακτο Συνέδριο.

Εκείνος που δεν φαίνεται προς στιγμήν να επηρεάζεται από τις αλλαγές είναι ο γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος που πέρα της εμπιστοσύνης που χαίρει από τον κ. Σαμαρά, η ηγετική ομάδα της Συγγρού δεν θα ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη …πονοκέφαλο στήνοντας κάλπες για την εκλογή νέου γραμματέα από την Πολιτική Επιτροπή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να …κονταροχτυπηθούν οι “ομάδες” του κόμματος και με τον κίνδυνο του …ατυχήματος να παραμένει ορατός.

Οι πληροφορίες του newsit αναφέρουν ότι στον τρίτο όροφο της Συγγρού εξετάζουν το σενάριο του ορισμού δυο αναπληρωτών γραμματέων της Π.Ε. κάτι που δεν γίνεται όμως αποδεκτό από τον κ. Παπαμιμίκο.

Από εκεί και πέρα έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετέχουν στο δεκαπενταμελές Πολιτικό Συμβούλιο που ανακοίνωσε επίσημα με απόφασή του την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ και είχε προαναγγείλει από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το συγκεκριμένο όργανο περιλαμβάνει και την εκλογή τεσσάρων βουλευτών της “γαλάζιας” ΚΟ ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι εισήγηση του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Φίλλιπου Ταυρή. Η ηγετική ομάδα της Συγγρού για το συγκεκριμένο όργανο πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit να προτείνει την εξής τετράδα :Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Μάκη Γιακουμάτο και Μάκη Βορίδη.Ο προβληματισμός που υπάρχει στη Συγγρού έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω της εκλογής από την Κ.Ο. ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο όργανο μπορεί να εκλεγούν πρόσωπα που συγκαταλέγονται στους αμφισβητίες του όπως π.χ η Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το σενάριο αυτό είναι ορατό στην περίπτωση που οι βουλευτές σπάσουν τις “γραμμές” θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την ηγεσία.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες πρόκειται να επεκταθούν καθώς με εκλογή θα γίνει και η επιλογή των τομεαρχών.

Εκεί υποψήφιοι θα είναι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Κώστας Σκρέκας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Τασούλας, ο Νότης Μηταράκης, Βασίλης Κικίλιας και ο Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και πρόσωπα όπως η Άννα Ασημακοπούλου και το νέο…αίμα Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης και ο Χρήστος Δήμας. Ενώ αναπληρωτές τομεάρχες θα οριστούν πρώην βουλευτές προκειμένου να δοθεί σε όλους ρόλος με απόφαση του ίδιου του προέδρου.

Υπάρχουν, όμως, και βουλευτές που πρόκειται να αρνηθούν να αναλάβουν κομματικές θέσεις επιμένοντας στη θέση που εξέφρασαν ΚΟ για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Τσιάρας, ο Μάριος Σιαλμάς, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Άννα Καραμανλή και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, η ηγετική ομάδα της Συγγρού προσανατολίζεται στη δημιουργία Γραμματείας Τεκμηρίωσης η οποία θα αναλάβει να επιβλέπει το κυβερνητικό έργο και να επεμβαίνει σε θέματα που θεωρεί …ύποπτα προσανατολίζεται, τέλος, ηγετικά ομάδα της Συγγρού. Τη συγκεκριμένη γραμματεία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφιά Βούλτεψη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε