Σάββατο, 20 Ιουλ.
29oC Αθήνα

ΝΔ: Επτά ώρες με φωνές, καυγάδες, αποχωρήσεις και μια παραίτηση – Κυρίαρχος ο Σαμαράς, “περιμένει” ο Αβραμόπουλος

ΝΔ: Επτά ώρες με φωνές, καυγάδες, αποχωρήσεις και μια παραίτηση – Κυρίαρχος ο Σαμαράς, “περιμένει” ο Αβραμόπουλος

Η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα μηνύματα και οι αιχμές Σαμαρά, η σύγκρουση κορυφής με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η αποχώρηση Δένδια, η απουσία Καραμανλή – Μεϊμαράκη. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ τα είχε… όλα!

Σε ένα ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο κλίμα συνεδρίασε χθες η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Μέσω της ομιλίας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να βάλει τέλος στα ζητήματα του έκτακτου Συνεδρίου και της αλλαγής αρχηγού και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να παίρνουν αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία της παράταξης.

Στην επτάωρη συνεδρίαση του πολυπληθέστερου Οργάνου της ΝΔ που έγινε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού, η αριθμητική υπεροχή των “προεδρικών” στελεχών ήταν αδιαμφισβήτητη, ωστόσο ο πολιτικός αντίλογος των πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης ήταν ισχυρός.

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης αποτελούν η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, η ένταση που κυριάρχησε στην αίθουσα κατά την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η αποχώρηση του Νίκου Δένδια και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη -ο δεύτερος δεν ζήτησε να πάρει το λόγο- και οι ηχηρές απουσίες του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η συνεδρίαση της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής κράτησε 7 ώρες και θα κρατούσε ακόμη περισσότερο αν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς!

Μέχρι την ώρα που έληξαν οι εργασίες είχαν μιλήσει 60 στελέχη, ενώ άλλοι είχαν… βαρεθεί να περιμένουν και είχαν αποχωρήσει δυσαρεστημένοι. Την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Πέτραινας για το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, τον διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε ο ίδιος αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και στους ρυθμούς της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονταν στη συνεδρίαση, εκείνη τη στιγμή το κλίμα φορτίστηκε συγκινησιακά, όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα χειροκρότησαν παρατεταμένα και οι 50 που περίμεναν να μιλήσουν παραιτήθηκαν των ομιλιών τους.

Μια παραίτηση και πολλές αποχωρήσεις

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ξεκίνησε με την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας που έχει στην Κομισιόν. Αλλά η παραίτησή του και μάλιστα με αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας, κάνει πολλούς να σκεφτούν πως πρόκειται για μια κίνηση με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του κόμματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου θύμιζαν ότι αρνήθηκε την “τιμητική θέση” του αντιπροέδρου, τονίζοντας μάλιστα το επίθετο “τιμητική”, ο κ. Αβραμοπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Νίκου Δένδια, λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα και μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, με το κορυφαίο στέλεχος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σειρά καταλόγου των ομιλητών, καθώς η ώρα είχε περάσει και δεν έχει λάβει το λόγο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, του είχε ανακοινωθεί ότι θα μιλούσε 20ος και εκείνη την ώρα ήταν στο βήμα ο 37ος ομιλητής.

“Κάποια πράγματα είναι πρόδηλα”, φέρεται να δήλωσε πριν φύγει από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού. Λίγη ώρα μετά την αποχώρησή του, οι οργανωτές της συνεδρίασης τον κάλεσαν στο βήμα, ενώ πηγές της Συγγρού επεσήμαναν οτι υπήρξε πρόταση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, να τοποθετείται ένας βουλευτής, ανά πέντε απλά μέλη της Π.Ε.

Αν και δεν μίλησε, ο Νίκος Δένδιας είχε περιγράψει το πλαίσιο των θέσεών του. «Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή».

Την αντίθεση τους με τη σειρά στον κατάλογο ομιλητών είχαν εκφράσει και άλλοι βουλευτές, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επίσης αποχώρησε μετά από αρκετή ώρα. Οι αποχωρήσαντες έλεγαν ότι δεν είχε νόημα να παραμείνουν σε μια τέτοια συνεδρίαση με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συγγρού: Κανείς δεν μίλησε για συνέδριο – Η Ντόρα και οι… άλλοι

Μέσα σε αυτό το… ωραίο κλίμα, πηγές της Συγγρού σημείωναν ότι ουδείς εκ των μη βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, δεν έθεσε θέμα έκτακτου Συνεδρίου, εκτός από τους Γιάννη Οικονόμου και Βασίλη Τοκάκη, με τον τελευταίο μάλιστα, να καλεί εμμέσως τον κ. Σαμάρα, να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με πηγές από τη λεωφόρο Συγγρού, διεκόπη αρκετές φορές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυρία Μπακογιάννη τόνισε πως «ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας». «Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», της φώναξαν και εκείνη ανταπάντησε «αφήστε με να μιλήσω».

Πηγές από το περιβάλλον της πρώην υπουργού αναφέρουν ότι η κα Μπακογιάννη είπε επ’ αυτού ότι «σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός» και απαντώντας στις αντιδράσεις, κυρίως παρατηρητών και λιγότερο μελών της Π.Ε. που ήταν στην αίθουσα, σημείωσε ότι «στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες αλλά με επιχειρήματα».
Αποχωρώντας από τη Συγγρού, η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτώμενη για τις φωνές και τις διακοπές απάντησε πως «δεν ασχολήθηκα» αλλά τόνισε ότι η «Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται κράχτες».

Αντίθετα, υπέρ της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος -που επιτέθηκε ανοικτά στη Ντόρα Μπακογιάννη-, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιώργος Πατούλης, ο Δημήτρης Κιρίζογλου, ο Κωστας Τσιμάρας, ο Γιώργος Αδαμούλης, ο Κώστας Τάπρας, ο Μηνάς Σαμαρτζίδης και ο Διονύσης Χατζηδάκης.

Τη θεσμοθέτηση “τάσεων” στο εσωτερικό της ΝΔ, ζήτησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αναλαμβάνοντας, όπως είπε, το μερίδιο ευθύνης για την ήττα, που του αναλογεί. “Η επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να επιτρέπει την ύπαρξη τάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο η εσωκομματική ζύμωση και ο διάλογος. Με τον ηγέτη της παράταξης να έχει το ρόλο του εγγυητή της ενότητας και της εσωκομματικής δημοκρατίας”, τόνισε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε