Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Γεράρδος Μερκάτορ: Ο θεμελιωτής της μοντέρνας χαρτογραφίας

Γεράρδος Μερκάτορ: Ο θεμελιωτής της μοντέρνας χαρτογραφίας

Φιλόσοφος, μαθηματικός και ο πιο γνωστός χαρτογράφος του κόσμου. Πρόκειται ασφαλώς για τον Γεράρδο Μερκάτορ, τον θεμελιωτή της μοντέρνας χαρτογραφίας.

Ο Μερκάτορ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1512 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1594. Είχε έναν ιδιαίτερα πλούσιο θείο, οποίος φρόντισε ώστε να μορφωθεί καλά. Ο Γεράρδος Μερκάτορ αποδείχθηκε φιλομαθής και διακατέχεται από μία απίστευτη φιλοδοξία να αποτυπώσει τον νέο κόσμο που ανακαλύπτεται στις ακριβείς του διαστάσεις.
Στην πόλη Λέβεν, όπου σπουδάζει, έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μαθηματικούς και χαρτογράφους τηγς εποχής. Σχεδιάζει χάρτες, κατασκευάζει υδρογείους, συλλέγει πληροφορίες για την περιγραφή θαλάσσιων οδών.
Ο Μερκάτορ, όπως πολλοί άλλοι διανοούμενοι, εγκατέλειψε την Ολλανδία και θα πήγε στη Γερμανία. Στο Ντούισμπουργκ ιδρύθηκε πανεπιστήμιο και του προσφέρθηκε έδρα, αλλά τα σχέδια ναυάγησαν, και τελικά εργάστηκε ως καθηγητής σε γυμνάσιο, έχοντας πάντα ως κύριο επάγγελμά του τη χαρτογραφία.
Πάνω από 40 χρόνια σχεδίαζε χάρτες σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και δημιούργησε τον “Άτλαντᨔ, όπως αυτός πρώτος τον ονόμασε. Πρόκειται για ένα πολύτομο έργο, με χάρτες, με τους οποίους εξηγεί τον κόσμο με θεολογικά κείμενα αλλά και ιστορικά, και στον οποίο αναφερόταν ξεχωριστά σε κάθε χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε