Travel

Άγιος Λαυρέντιος: Μαγεμένο Πήλιο

Αν και όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουν τις Μηλιές, την Πορταριά και την Τσαγκαράδα στο Πήλιο, ο εκπληκτικός Άγιος Λαυρέντιος δεν είναι και τόσο γνωστός. Αυτό φυσικά, είναι πλεονέκτημα!  

Ο εντελώς ανέγγιχτος οικισμός έχει φυσικά άρτιες τουριστικές υποδομές, αλλά οι ταξιδιώτες που έρχονται εδώ ξέρουν ακριβώς τι ζητάνε. Έτσι ο χαρακτήρας του Αγίου Λαυρεντίου δεν χρειάστηκε καθόλου να αλλοιωθεί για να εξυπηρετήσει τους τουρίστες, αφού τον αγαπάνε ακριβώς για αυτό που είναι!
Με Θέα τον Παγασητικό
Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χτισμένος στις νότιες πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Αμφιθεατρικός, με εκπληκτικής ομορφιάς καλντερίμια, με υπέροχη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και θαυμάσια αξιοθέατα, όπως τα αρχοντικά Καταρτζή, Σήνη, Γκλανάνη, ο Άγιος Λαυρέντιος έχει το προνόμιο να είναι κυριολεκτικά ένα μπαλκόνι στον Παγασητικό. Η θέα που απολαμβάνει ο ταξιδιώτης είναι ένα πραγματικό όνειρο! Αν υπολογίσουμε και το άφθονο πράσινο και τα νερά, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα κόσμημα! Ειδικά στα χρώματα του δειλινού ο Άγιος Λαυρέντιος μοιάζει με ονειρική πολιτεία…Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερεις οικισμούς, τον Άγιο Λαυρέντιο, τον Νέο Άγιο Απόστολο, την Βροχιά και τις Σερβανάτες. Εννοείται πως οι κάτοικοι όχι μόνον θεωρούν τον Άγιο Λαυρέντιο το ομορφότερο χωριό στον κόσμο, αλλά και την γειτονιά τους την ομορφότερη του χωριού. Βασικά, όλοι δίκιο έχουν!


Οι Αλμαφίνοι και οι Βυζαντινοί

Το χωριό οφείλει το όνομά του στην Μονή – η οποία σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο κοινόβιο – που έχτισαν εδώ οι Αλμαφίνοι μοναχοί της καθολικής ομολογίας τον 11ο αιώνα, μέσα στις σταυροφορίες. Εννοείται πως ουσιαστικά ήταν μια βίγλα, αφού η θέα που προσφέρει ο τόπος έχει και στρατηγική σημασία. Και γι’ αυτό άλλωστε το Άγιο Όρος, φρόντισε να την μετατρέψει σε ορθόδοξη, ολοκληρώνοντας την κατασκευή το 1378, με έξοδα του αυτοκράτορα του βυζαντίου Αλέξιου του 3ου του Κομνηνού. Ουσιαστικά ήταν η μονή που δημιούργησε τον πρώτο οικισμό από μάστορες, οι οποίοι έφεραν και τις οικογένειές τους κοντά τους. Φυσικά η μεγάλη θρησκευτική παράδοση και το βυζαντινό μεγαλείο της Μονής φέρνει εδώ και πολλούς προσκυνητές.


Υπό την Εποπτεία του Κένταυρου

Εννοείται ότι ακόμα και πριν την ίδρυση του οικισμού η περιοχή είχε κατοίκους, αν και δεν υπήρχε μόνιμη εγκατάσταση. Ο ποταμός Βρύχωνας, που κυλάει στην βαθιά ρεματιά του, δημιουργεί εκτός από εκπληκτικά τοπία και κατάλληλες συνθήκες για να εγκατασταθούν άνθρωποι. Αλλά όχι μόνον άνθρωποι. Η παράδοση θέλει στην σπηλιά που βρίσκεται πάνω από τον Άγιο Λαυρέντιο, στο βουνό, να έχει την κατοικία του ο Κένταυρος Χείρων, ο μέγας διδάσκαλος του ανθρώπινου γένους. Φυσικά όλο το Πήλιο είναι κατοικία των Κενταύρων, αλλά εδώ έχουμε και την διεύθυνση. Η αλήθεια είναι πως η σπηλιά έχει μια μαγική ατμόσφαιρα, και η θέα από εδώ είναι εκπληκτική.


Πηλιορείτικη, Αυθεντική Κουζίνα

Ο Άγιος Λαυρέντιος, όπως και όλο το Πήλιο ομολογούμε, έχει εκπληκτική κουζίνα. Και υπάρχει το εξής φαινόμενο: αν καθίσει κάποιος στην πλατεία και φωνάξει «Λαυρέντη» θα έρθουν να τον σερβίρουν από τρία διαφορετικά μαγαζιά! Το όνομα Λαυρέντης εννοείται ότι είναι το πλέον σύνηθες και πρέπει να πούμε ότι από εδώ έχουν την καταγωγή τους ο αείμνηστος και πολύ αγαπητός ηθοποιός Λαυρέντης Διανέλλος, αλλά και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αυτά όλα τα μάθαμε τρώγοντας εκπληκτική κοπανιστή, γαλοτύρι, κεφτεδάκια με μελιτζάνες, ρεβυθοκεφτέδες, αυθεντικό μπουμπάρι με παραδοσιακή συνταγή και φρυγαδέλια. Για το γλυκό που μας πρόσφεραν, χαλβά με σιρόπι, μόνον οπτικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν υπέροχος, δεν είχαμε χώρο για γλυκό!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Ο Άγιος Λαυρέντιος απέχει από την Αθήνα 345 χιλιόμετρα, και 20 περίπου χιλιόμετρα από τον Βόλο. Οδικά όταν φτάσετε στον Βόλο στρίβετε προς Αγριά και κατόπιν, σύμφωνα με την πινακίδα στρίβεται αριστερά. Εάν έρθετε με λεωφορείο ως τον Βόλο υπάρχουν δύο δρομολόγια προς Άγιο Λαυρέντιο με το τοπικό, στις 6 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι.
 

Travel

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Travel: Περισσότερα άρθρα