Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τρεις τορπίλες βυθίζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο

Τρεις τορπίλες βυθίζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο

Καταποντίζονται οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία. Τη Δευτέρα η πτώση ήταν 2,45%.

Οι τράπεζες για άλλη μία μέρα ήταν οι αρνητικές πρωταγωνίστριες και η εικόνα σε επίπεδο γενικού δείκτη δεν ήταν χαιρότερη χάρη στον ΟΠΑΠ που σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 5% και στον ΟΤΕ πρωτίστως, αλλά και άλλες μετοχές οι οποίες αντιστάθηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην πίεση που ασκήθηκε στις τράπεζες με αποτέλεσμα οι τρεις να υποχωρήσουν περισσότερο από 10% και μόνο μία η Eurobank περιόρισε την πτώση στο 5,84%.

Οι πωλητές σύμφωνα με χρηματιστές προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και οι λόγοι είναι τουλάχιστον τρεις.

Ο πρώτος οι δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Η τοποθέτηση αυτή υπουργών της κυβέρνησης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλέσει πολύ άσχημη εντύπωση σε επενδυτικές τράπεζες και ξένα Funds. Μάλιστα το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο ισχυρό που η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διορθώσει την κατάσταση.

Ο δεύτερος λόγος είναι το διαρκές πινγκ-πονγκ ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γιάνη Βαρουφάκη που δεν επιτρέπει στους επενδυτές να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και ξνα βγάλουν συμπεράσματα. Και φέρουν ως παράδειγμα τη σημερινή δήλωση του Ντάισελμπλουμ για χορήγηση μερικής δόσης αν προωθηθούν επενδύσεις. Παρά το γεγονός ότι ερμηνεύτηκε θετικά από χρηματιστές και επενδυτές, τελικά χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό άλλων δηλώσεων με αρνητικό περιεχόμενο για την αγορά.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και πληροφορίες που διακινούνται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι εν λόγω διαρροές που λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ξένους επενδυτές, πράγμα που φαίνεται όχι μόνο από τις πωλήσεις, αλλά και από την απροθυμία να προχωρήσουν σε αγορές.
Μάλιστα, υπάρχουν ξένοι επενδυτές κυρίως, αλλά και Ελληνες, οι οποίοι θεωρούν ως κομβικά σημεία για το ελληνικό χρηματιστήριο τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Από τον …καπνό που θα βγει από αυτά τα δύο όργανα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση που θα τηρήσουν απέναντι στο ελληνικό Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε