Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Η Ευρώπη μετακινείται, η Ελλάδα ελπίζει

Η Ευρώπη μετακινείται, η Ελλάδα ελπίζει

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Μπορεί προς το παρόν να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά υπάρχουν ίχνη μετατόπισης του άξονα της λιτότητας και όσον μας αφορά της αυστηρότητας στην αντιμετώπιση.

Και είναι αυτή η αλλαγή που, εφόσον συνεχιστεί έστω και δειλά, δημιουργεί ελπίδες και προοπτικές πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς επώδυνα μέτρα λιτότητας που ωθούν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στην ύφεση.

Ανοίγει επίσης χαραμάδα ελπίδας πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν, τουλάχιστον μέχρι τον τέλος της τετράμηνης συμφωνίας, την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Τα πρώτα σημάδια είναι αντιμετώπιση των προϋπολογισμών και των προγραμμάτων της Γαλλίας και της Ιταλίας και κυρίως της πρώτης.

Η Κομισιόν της έδωσε, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις, παράταση ως το 2017 για επίτευξη του στόχου για έλλειμμα μικρότερο από 3% στον προϋπολογισμό. Που σημαίνει ότι η Γαλλία θα επιχειρήσει με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όχι περικοπών ή υψηλότερων φόρων να πετύχει το στόχο. Μεγάλη ανάσα για τον πρόεδρο Ολάντ και προπαντός μεγάλη στροφή της Κομισιόν, στροφή που αντανακλά τη νέα προσέγγιση που έφερε μαζί του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακριβώς αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη ρωγμή στο αυστηρό πλαίσιο της λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία και το οποίο απέτυχε παταγωδώς, όπως δείχνει και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των ευρωφοβικών ομάδων στις διάφορες χώρες.

Η δεύτερη ρωγμή αφορά την Ελλάδα και την παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε συνέντευξη στους Finacial Times κάλεσε την Ελλάδα «να ξεκινήσει άμεσα την υιοθέτηση κάποιων από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος της χρηματοδότησης».

Είναι σαφές πως από το κοφτό και αυστηρό Nein η τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών.

Το ζήτημα και το ζητούμενο είναι σε ποιες μεταρρυθμίσεις αναφέρεται και αν την επιλογή κάνει η ελληνική κυβέρνηση ή θα την επιβάλουν οι θεσμοί, καθώς και αν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δήλωση Ντάσελμπλουμ και με διαπραγματεύσεις πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και στο παρασκήνιο να συμφωνήσει πρώτα ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τη βαριά πόρτα του χρηματοκιβωτίου και ύστερα να τις ανακοινώσει. Γιατί καλή για επικοινωνιακούς λόγους η διαπραγμάτευση μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες, αλλά γεννά και αντιθέσεις που τώρα τουλάχιστον δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιθυμητές. Η εποχή της ηρωικής αντίστασης πέρασε και μάλιστα με επιτυχία στον ελληνικό λαό. Μεγαλύτερη δόση μπορεί να κάνει ζημιά.

Και κάτι τελευταίο το έργο με τον ακραίο Βαρουφάκη και τον συνετό Τσίπρα αποδείχτηκε σωστό, αποδοτικό και αποτελεσματικό, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Τώρα ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν οι ρωγμές και να μεγαλώσουν τα μικρά παράθυρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε