Κόσμος

Bartolomeo Cristoforiι: Ο άνθρωπος που επινόησε το πιάνο

Ο Κριστοφόρι Μπαρτολομέο (Bartolomeo Cristofori, Πάντοβα 1655 – Φλωρεντία 1731) ήταν Ιταλός κατασκευαστής μουσικών οργάνων με κλαβιέ, ο οποίος επινόησε το πιάνο. Περίπου το 1690 βρέθηκε στην Αυλή του πρίγκιπα Φερδινάνδου των Μεδίκων, μετά τον θάνατο του οποίου (1713) παρέμεινε ως επιστάτης μουσικών οργάνων. Το 1698 άρχισε να εργάζεται στο gravicembalo col piano e forte (πιάνο).

Μέχρι το 1700 είχε ολοκληρώσει την κατασκευή ενός τέτοιου οργάνου και μέχρι το 1709 τεσσάρων. Όμως, τα μόνα πιάνα που σώζονται χρονολογούνται στο 1720, στο 1722 και στο 1726·φιλοξενούνται σε συλλογές στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη και στη Λειψία.
Το πιάνο του Κριστοφόρι, ονομάστηκε πιανοφόρτε, επειδή η ένταση του ήχου άλλαζε ανάλογα με την πίεση στα πλήκτρα. Τα τσέμπαλα της εποχής, δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Στόχος του ήταν να ικανοποιήσει την επιθυμία των μουσικών της εποχής του να παίζουν σε μια ευρεία δυναμική γκάμα, από πολύ σιγά ως πολύ δυνατά. Τα πιάνα του Κριστοφόρι είχαν 4 ως 4.5 οκτάβες έκταση.
Χρησιμοποίησε μια σειρά σφυριών τα οποία μόλις χτυπούσαν πάνω στη χορδή, επανέρχονταν στη θέση τους επιτρέποντάς της να πάλλεται ακόμα λίγο. Ακριβώς αυτό το στοιχείο ήταν που έδωσε στους εκτελεστές του οργάνου νέα δυνατότητα ελέγχου του βαθμού δύναμης με την οποία πατούσαν τα πλήκτρα.
Τα όργανα που κατασκεύασε ο Κριστοφόρι είχαν περίπου το μέγεθος και το σχήμα των σύγχρονών του ιταλικών αρπίχορδων, αν και ήταν βαρύτερα. Τα πιάνα του Κριστοφόρι, απομιμήσεις των οποίων κατασκεύασε στη Γερμανία ο Γκότφριντ Ζίλμπερμαν, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή των σύγχρονων πιάνων.
Κατά το 18ο αιώνα, το πιάνο αναδείχθηκε σε βασιλιά των μουσικών οργάνων, σε ολόκληρη την Ευρώπη και έδωσε την αφορμή για να γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών, όπως ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Χάιντν και ο Κλεμέντι. Αργότερα όμως κατά το 19ο αιώνα, όταν η μουσική φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κοινωνιών διαμόρφωσε ένα ακόμη πιο ανάλαφρο στυλ, αναδείχθηκαν ορισμένοι νέοι συνθέτες που στιγμάτισαν με το έργο τους όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και ολόκληρη την ιστορία της μουσικής.
Ανάμεσά τους θα διακρίνουμε τον Μπετόβεν, το Σούμπερτ, τον Σοπέν, το Σούμαν, τον Μέντλεσον, τον Μπραμς, τον Τσαϊκόφσκυ και τον Λιστ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1