Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Έναν αιώνα μετά Γάλλος Πρόεδρος πατάει πόδι στην Κούβα

Έναν αιώνα μετά Γάλλος Πρόεδρος πατάει πόδι στην Κούβα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Αβάνα το βράδυ της Κυριακής για μια ιστορική επίσημη επίσκεψη, την πρώτη γάλλου προέδρου εδώ και έναν και πλέον αιώνα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ανοίξει την οικονομία της.

Ο σκοπός του ταξιδιού “είναι η Γαλλία, πρώτη στο όνομα της Ευρώπης και μεταξύ των δυτικών χωρών, να είναι σε θέση να πει στους Κουβανούς ότι είμαστε στο πλευρό τους, αν οι ίδιοι αποφασίσουν να υπερβούν τα αναγκαία στάδια για το άνοιγμα της οικονομία τους”, εξήγησε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξη στην Αβάνα.

Στο δρόμο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη, η Κούβα έχει επίσης δεσμευτεί σε μια σταδιακή διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας της, η οποία ακολουθούσε το σοβιετικό μοντέλο.
Στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας ο Ολάντ έγινε δεκτός από τον κουβανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ροχέλιο Σιέρα.

Κατά την επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας, της πρώτης που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της επαναπροσέγγισης μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο. Η κουβανική προεδρία θα παραθέσει επίσης επίσημο δείπνο το βράδυ.
Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2006, είναι καθ΄οδόν προς την Κούβα μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ολάντ είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αβάνα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι πολύ σφιχτό και δεν προβλέπεται συνέντευξη Τύπου.

Στην Αβάνα, το Παρίσι σκοπεύει να αξιοποιήσει τους στενούς δεσμούς που οικοδομεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, μετά την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο νησί. Το ταξίδι αυτό επιβεβαιώνει τη βαρύτητα που προσδίδει στη Λατινική Αμερική η γαλλική διπλωματία.

Έκτοτε, η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας προσέγγισης μεταξύ της ΕΕ και της Αβάνας, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους.

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο συχνά επικρίνεται η Αβάνα, ο Ολάντ δήλωσε ότι “θα συζητηθεί υποχρεωτικά”. Η πρώτη κίνηση του προέδρου Ολάντ σήμερα το πρωί θα είναι να απονείμει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον καρδινάλιο Χάιμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ρόλο μεσολαβητή υπέρ της προώθησης της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων.

“Θα μιλήσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί κάθε φορά που υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, κάθε φορά που υπάρχει έλλειμμα ελευθερίας, η Γαλλία δεν μένει με ραμμένο στόμα”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Στόχος οι αγορές της Λατινικής Αμερικής

Δέκατος οικονομικός εταίρος της Κούβας, η Γαλλία επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά του νησιού. Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων συνοδεύουν Ολάντ σε αυτή την περιοδεία, όπως και τουλάχιστον επτά υπουργοί και υφυπουργοί.
Μερικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, αλλά “δεν είναι τόσο το ύψος των συμβάσεων που μετρά όσο η πρόσβαση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής”, τόνισε ο Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Κούβα στο θέμα του αμερικανικού εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962. Κάθε χρόνο από το 1991, στο Παρίσι ψηφίζει υπέρ της απόφασης που ζητεί άρση του εμπάργκο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Η Κούβα θέλει να περάσει τώρα σε μια άλλη φάση, μια άλλη περίοδο, μια άλλη εποχή γι αυτό το νησί που υπήρξε θύμα ενός εμπάργκο. Παρά τη χειρονομία Ομπάμα, υπάρχουν ακόμη μέτρα που εμποδίζουν τις εμπορικές σχέσεις” με πολλούς εταίρους, δήλωσε ο Ολάντ πριν αναχωρήσει από τη Γουαδελούπη.

Μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης με την Κούβα στα μέσα Δεκεμβρίου, ο δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κονγκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, να εργαστεί υπέρ της άρσης του εμπάργκο, καθώς μόνο αυτός έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να το πράξει.
Εν αναμονή της απόφασης του Κονγκρέσου, ο Ομπάμα έλαβε σειρά μέτρων για να χαλαρώσει το εμπάργκο, τα οποία ωστόσο η Αβάνα θεωρεί ανεπαρκή.
Μετά τον Άγιο Βαρθολομαίο, τον Άγιο Μαρτίνο, τη Μαρτινίκα, τη Γουαδελούπη και την Κούβα, η πενθήμερη περιοδεία του Ολάντ στην Καραϊβική, ένα από τα πιο μακρινά ταξίδια της πενταετούς του θητείας, θα ολοκληρωθεί αύριο στην Αϊτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε