Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα υπάρχουν αξιωματούχοι που υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση η αποχώρηση του ΔΝΤ (υπενθυμίζεται πως οι FT σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι ο Πόουλ Τόμσεν στο Eurogroup της Ρίγας προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο) ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα άνοιγε το δρόμο για συμφωνία.
Αυτή η πεποίθηση ενισχύθηκε ύστερα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε στο Brussels Group ύστερα από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους βλέπουν πως η αποχώρηση μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα (υπάρχει δόση 7,2 δις. ευρώ προς εκταμίευση), όμως θα απαλλαγούν από την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για «κούρεμα» ή άλλες παρεμβάσεις στο χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η συζήτηση και αυτό το θέμα έχει τεθεί διακριτικά σε ορισμένες επαφές και υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ακόμα και ο Γιούνκερ είχε θέσει ζήτημα νομιμοποίησης και πολιτικού ελέγχου της τότε τρόικας. Το ίδιο ζήτημα είχαν εγείρει ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, ορισμένοι κύκλοι άρχισαν να αναζητούν ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποχωρήσει το ΔΝΤ χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές και οι απαντήσεις αναζητούνται προς την πλευρά της ΕΚΤ και του EFSF.