Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Οι τρείς λόγοι που οδηγούν σε συμφωνία – Γιατί ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει τα χέρια – Ποιός ήθελε να “καεί” το σχέδιο συμφωνίας

Οι τρείς λόγοι που οδηγούν σε συμφωνία – Γιατί ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει τα χέρια – Ποιός ήθελε να “καεί” το σχέδιο συμφωνίας

– Κοντά σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι κυβέρνηση και δανειστές
– Ποιά είναι τα θέματα που “δοκιμάζουν” την διαπραγμάτευση στο Brussels Group
– Γιατί το σχέδιο της Κομισιόν φαίνεται να είναι η βάση για την λύση που επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές

Και με τα δύο χέρια θα υπέγραφε η κυβέρνηση Τσίπρα το σχέδιο συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως κοινής συνισταμένης της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης μεταξύ εταίρων /δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης.

Σχέδιο για το οποίο Μέγαρο Μαξίμου και Κομισιόν δηλώνουν συγκρατημένη…άγνοια, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά πάντως ότι μπορεί να αποκαλύφθηκε ακριβώς για να «καεί» από «σκληροπυρηνικούς» κύκλους των δανειστών.

Εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι λίγο πριν από τη λήξη της παράτασης εμφανίστηκε ένα σχέδιο συμφωνίας δημιουργεί την εικόνα ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτή με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αν και ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εργασιακά και ασφαλιστικά εξακολουθούν να δοκιμάζουν την διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Brussels Group.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε συμφωνία αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος καθώς είναι διακριτή πλέον η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του προεκλογικού και κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σημαντική παράμετρος που σπρώχνει την κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές είναι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από αποφασισμένος να κρατήσει τα ηνία της χώρας κόντρα στα σενάρια ανατροπής του.

Τρεις είναι οι πολιτικοί λόγοι που οδηγούν τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνησή του σε συμφωνία:

– Πρώτον, η κοινωνία, η οποία όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις έχει «κουραστεί» από την πολύμηνη διαπραγμάτευση και την αβεβαιότητα της κατάστασης στέλνοντας πλέον σαφή μηνύματα εξάντλησης της ανοχής της

– Δεύτερον, η ίδια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια της κυβέρνησης, και

– Τρίτον, η ακύρωση των σεναρίων περί «αριστερής παρένθεσης» που επιδιώκουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας.

Το σχέδιο της Κομισιόν φαίνεται να είναι η βάση για την λύση που επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές, εκτός και αν οι έριδες μεταξύ των…«συνιστωσών» στα δύο «στρατόπεδα» ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην ευρωζώνη, γεγονός μάλλον απίθανο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε