Γι’ αυτό το λόγο συνεδριάζει και πάλι στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή που εταίροι και δανειστές επιμένουν να μιλάνε για αξιολόγηση και για “εκκρεμή” θέματα, εννοώντας το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Το “συγκρατημένο” βήμα προόδου που έγινε στο Eurogroup σηματοδοτεί και κλίμα… συγκρατημένης αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό πάντως να βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι το Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν αποκλείεται πέραν της εκτίμησης της κατάστασης, να εξετάσει και τα σενάρια προσφυγής στο λαό, ιδίως ενός δημοψηφίσματος, κάτι που δεν απεύχεται πλέον και η πλευρά των δανειστών.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με το τέλος του Eurogroup και έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του τους ομολόγους του, οι οποίοι καταδίκασαν ως απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς τις «διαρροές» στο προηγούμενο Eurogroup της Ρίγα, καθώς τόνισε: “Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή μας πασχίζει, διαπραγματεύεται, εργάζεται νυχθημερόν για να πετύχει μια λυτρωτική συμφωνία, για να βρει, στο πλαίσιο του Eurogroup, τον κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου. Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη. Πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία που ταιριάζει σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, ήταν σημαντικές”.
Και επισήμανε: “το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση”.