Στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star, enikos, φιλοξενήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο “καυτό” ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
Όλα αυτά στην “σκιά” του εγγράφου που φέρεται να έστειλε η Κομισιόν (ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως) και το οποίο αν αποδειχθεί αληθές, τότε πιθανότατα θα βγάλει… “λευκό καπνό” στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, στις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, με τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές να είναι “πυρετώδεις”.
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθέτησε χρονικά την επίτευξη της συμφωνίας λέγοντας πως είναι “πολύ κοντά” και στην συνέχεια διευκρίνισε πως πιθανότατα αυτό θα γίνει εντός μίας εβδομάδας.
Ακόμη πρόσθεσε πως δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν επέλθει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ενώ υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο της ρήξης δεν υπήρχε ποτέ στην ατζέντα.
“Είχαμε χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης δύο φορές” συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η πρώτη ήταν το 2012 με το PSI.
“Εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε την μεγαλύτερη εγρήγορση προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της συμφωνίας” είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά των δανειστών: “έπρεπε να έχουμε κλείσει την συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου. Κάναμε μία σειρά από προτάσεις που απέρριψε η άλλη μεριά, ενώ η άλλη μεριά δεν είχε άλλες προτάσεις“.
“Η δημιουργική ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου ήταν κάτι που εμείς εκμεταλλευτήκαμε”, δήλωσε ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη προσέθεσε πως η συμφωνία αυτή άλλαξε τα δεδομένα γιατί πλέον “έχουμε μία συζήτηση που δεν είχε ξαναγίνει” και χαρακτήρισε τον ευατό του “ελεύθερο πολιορκημένο της διαπραγμάτευσης“.
Επιτιθέμενος στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόνισε πως “στόχος της τωρινής κυβέρνησης δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση για να συνεχίσουμε την σκοτοδίνη, αλλά να την σταματήσουμε αυτή την σκοτοδίνη”.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του για τον ΦΠΑ (σ.σ. στις οποίες τόνιζε πως δεν θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές) και απάντησε πως οι δηλώσεις του αυτές τον επιβεβαιώνουν.
Τόνισε ακόμη πως όσα ανέφερε αφορούσαν στο πρώτο τετράμηνο και συέχισε: “Όσον αφορά στην εισπραξιομότητα θα μειώσουμε τους συντελεστές: 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και 15% σε όλα τα υπόλοιπα και όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά, θα πληρώνει 3% παραπάνω“.
“Τα νησιά πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση. Θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράτουν την διαφορά μεταξύ του 15% και του ποσού που πληρώνουν τώρα. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στις θέσεις μας”.
Για την αντιμετώπιση της πρότασης αυτής από την άλλη πλευρά, δήλωσε πως η απάντηση υψηλότατου ευρωπαίου αξιωματούχου όταν άκουσε την πρόταση αυτή ήταν “τέλεια”.
Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό παραμένουν τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος με αριθμούς.
Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο “αγκάθι” σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος συνέχισε: “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος”.
“Βεβαίως θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές” απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την επόμενη δόση στο ΔΝΤ τόνισε πως “προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές παρά στους μισθωτούς. Ήρθε η ώρα για τους δανειστές να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας“.
Για το αν θα πληρωθεί τελικά το ΔΝΤ τον Ιούνιο ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: “Αν έχουμε δίλημμα για το αν θα πληρώσουμε έναν δανειστή και τον συνταξιούχο, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ελπίζουμε να μπορούμε να πληρώσουμε και τους δύο, όπως κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Αλλά κάποια στιγμή οι δανειστές θα πρέπει να έρθουν με προτάσεις για να κλείσει η συμφωνία“.
“Μας ζητούν μαζικές απολύσεις” συνέχισε ο υπουργός: “Να αποδεχθούμε μία αγορά εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, κάτι που είναι καταστροφικό. Ζητάμε κάτι που δεν έχει η Γαλλία και η Γερμανία; Γιατί να δεχθούμε μία τέτοια απορρύθμιση. Απαράδεκτη η εμμονή να θεωρούν κάτι τέτοιο μεταρρύθμιση”.
“Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη“, απάντησε σχετικά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Ντράγκι.
“Ο Ευκλείδης κι εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι. Είμαστε αδελφικοί φίλοι, ένας νους” δήλωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μία τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία ο τελευταίος τόνιζε πως χάθηκε χρόνος και πως στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
“Αν είχαμε απαιτήσει χρηματοδότηση στις 20 Φεβρουαρίου η απάντηση θα ήταν όχι” απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ακολούθως ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τις διαπρασγματευτικές τακτικές που ακολουθεί ο γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως με την καγκελάριο Μέρκελ δεν έχει συναντηθεί, συνεπώς δεν μπορεί να μπει σε μία τέτοια “σύγκριση” και συνέχισε: “Σέβομαι την συμφωνία που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε να μην διαρρέουμε το περιεχόμενο των συναντήσεών μας. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και όσες φορές έχουμε συναντηθεί το κλίμα είναι εγκάρδιο. Έχει μεγάλη σημασία να κρατήσω τον λόγο μου”.
Για το αν έχει προταθεί στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά.
Για τα αποθεματικά τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από όσα εφαρμόζουν και άλλες κυβερνήσεις, για παράδειγμα η ολλανδική.
Ξεκαθάρισε πως τα αποθεματικά που πήρε η κυβέρνηση από δήμους και διάφορους άλλους φορείς του Δημοσίου, δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Όσο για το αν ζητήθηκαν τα αποθεματικά και της Βουλής των Ελλήνων, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως για αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε στις δόσεις του ΔΝΤ.
Και όχι απλά επανήλθε, αλλά επιβεβαίωσε και το ότι η Ελλάδα “απείλησε” ότι δεν θα πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το Eurogroup της Ρίγας.
Το θέμα αυτό είχε προκύψει ήδη από το σαββατοκύριακο, όταν δημοσιεύματα έκαναν λόγο για δραματική επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επιστολή ανέφερε μία σειρά από λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν θα πλήρωνε την δόση κάτι που από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως “μπλόφα” του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε απόψε την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής και προσέθεσε: “Ως δια μαγείας, μετά από αυτή την επιστολή του πρωθυπουργού, βρέθηκε η λύση” αφήνοντας και πάλι αιχμές για την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι.
“Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί. Έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για το Πανεπιστήμιο” είπε ο υπουργός Οικονομικών για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλησε έτσι να δείξει πως οι σχέσεις του με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι εξαιρετικές, ενώ ακόμη δεν θέλησε να σχολιάσει τον έργο του στη ΤτΕ.
Αυτό που όμως προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως για να τονίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, χρησιμοποίησε την φράση ορόσημο του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: “Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;“.