Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Διλήμματα και εκβιασμοί – Μέσα στη βδομάδα θα φανεί η εκλογή Προέδρου ή οι εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η βδομάδα που ξεκινά αποτελεί ένα καθοριστικό σταθμό στην πορεία της κυβέρνησης. Πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μάξιμου είναι ξεκάθαρη και δεν χώρα περαιτέρω ερμηνειών.

“Ή θα εκλεγεί πρόεδρος ή θα πάμε στις κάλπες να δώσει τη λύση ο λαός” έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο newsit συμπληρώνοντας παράλληλα “ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του”.

Αυτή τη στιγμή οι ζυμώσεις που βρίσκονται εν εξέλιξη δεν μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός ξεκάθαρου αποτελέσματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν αλλαγή της υποψηφιότητας του Στ. Δημα στην τρίτη ψηφοφορία ενώ ξέκοψε κάθε κουβέντα για πολιτική συμφωνία με ορισμό ημερομηνίας εκλογών μιλώντας για μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η όποια θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην οικονομία.

Όπως αποκάλυψε από χθες το newsit, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές ετοιμάζονται να επαναφέρουν την πρότασή τους για κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Πρόκειται για τους Π. Μελά, Γ. Κασσαπιδη, Π. Μουτσινά, Β. Καπερναρο, Κ. Γιοβανοπουλο και Γιαννη Κουρακο.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είχαν προγραμματίσει να κάνουν σήμερα συνάντηση για να αποφασίσουν ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit η συνάντηση στην οποία θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν στην πρώτη ψηφοφορία θα καθοριστεί σε σύσκεψη που θα έχουν αύριο, μια μέρα πριν την πρώτη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχαν αναλάβει και οι “8” της Κεντροαριστεράς οι όποιοι όμως δεν έθιγαν θέμα της κυβερνητικής σύνθεσης ενώ εντύπωση προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για επαναφορά του ” μοντέλου Παπαδημου”.

Το κείμενο για την πρόταση της κυβέρνησης εθνικού σκοπού έχει διαμορφωθεί πριν από περίπου ένα μηνά από τους Γ. Κασαπιδη, Γ. Κουρακο, Κ. Γιοβανοπουλος και Π. Μουτσινά χωρίς όμως να δοθεί στη δημοσιότητα. Πηγές του Μεγάρου Μάξιμου αναφέρουν ότι ξεκόβοντας την οποία κουβέντα.

Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει σκέψεις τόσο στη Κ.Ο. Της ΝΔ όσο και στου ΠΑΣΟΚ για πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αν στην πρώτη ψηφοφορία διαφανεί το αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες του newsit αναφέρουν ότι αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό τα επόμενα 24ωρα η προεδρική πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία της Τέταρτης δύσκολα θα ξεπεράσει τις 161 ψήφους καθώς μέχρι στιγμής μόνο έξι ανεξάρτητοι βουλευτές ( Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδονης, Γ. Νταβρης και Κ. Μαρκου) προτίθενται να ψηφίσουν τον Στ. Δημα.

Πηγές από το περιβάλλον του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Στ. Δημα κάνουν λόγο για αλλαγή του κλίματος με το αρχικό αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τα πρώτα 24ωρα με δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών ωστόσο μιλούν ξεκάθαρα για ελλιπής προετοιμασίες από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς τα τελευταία 24 ώρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ξεκινώντας επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές.

Ενώ και σήμερα με τη διαμόρφωση ενός φορτωμένου προγράμματος ο κ. Σαμαράς πρόκειται να θέσει το δίλημμα της προεδρικής εκλογής ” συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή επιστροφή στα ελλείμματα”.

Στις 11.30 ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που αφορά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους.
Στις 12:00 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, για τις μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Στις 12.30 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τις «εργαλειοθήκες».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πιερ Μοσκιβισί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε