Είναι η πόλη των ποιητών και των ονειροπόλων, η πόλη των τεχνών και της γνώσης.
Η μαγική αυτή πόλη, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με την αριστοκρατική φυσιογνωμία και την μεγάλη της παράδοση, ο Πύργος δεν είναι απλά «η πόλη δίπλα στην Ολυμπία». Ζει μια αυτόνομη και εντελώς δική του ακμή. Και ο λόγος είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους που συγκεντρώνει νεαρόκοσμο από όλη την Ευρώπη, δίνοντας ανοιξιάτικο χρώμα στην καρδιά του χειμώνα. Ναι, θα πάω και στην Ολυμπία. Και στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Αλλά πριν από όλα, θα πάω στον ίδιο τον Πύργο.
Μια Πόλη Μέσα στην Πόλη
Ο Πύργος έχει λίγο κρυπτικό και μυστηριακό χαρακτήρα. Αυτό βέβαια είναι λογικό για μια πόλη που φέρνει την σφραγίδα του Τσίλερ σε πάρα πολλά κτίσματα. Στην εντύπωση μιας εντελώς ιδιαίτερης περιοχής συμβάλλει και το γεγονός ότι το Ιόνιο νοτίζει τον κάμπο της Ηλείας και σηκώνει μυστηριακές ομίχλες ή δίνει μια βροχή που κάνει τον Πύργο να μοιάζει με προάστιο του Παρισιού. Ναι. Αν οι ταξιδιώτες ξέρουν τον Πύργο του καλοκαιριού, με την παραλία της Σπιάτζας και του Κατάκολου, του Αγίου Ανδρέα και του Del Mare οι πραγματικοί γνώστες ξέρουν τον Πύργο του χειμώνα, με την μαγική ατμόσφαιρα και τις χίλιες εκπλήξεις.
Ο Πύργος του Πολιτισμού
Ο Πύργος είναι χτισμένος σε 7 μικρούς λοφίσκους, πολύ κοντά στην θάλασσα, απέχει μόνον 5 χιλιόμετρα από το Ιόνιο. Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχε πολύ έντονη πνευματική ζωή. Άλλωστε από εδώ κατάγονται μεγάλοι συγγραφείς και ποιητές όπως ο Τάκης Δόξας, ο Παύλος Μάτεσις, ο Τάκης Σινόπουλος, αλλά και ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Ο Πύργος είχε πάντα έντονες σχέσεις με την Ιταλία, τα ρεύματα της τέχνης έφταναν πρώτα εδώ και μετά, πολύ μετά έβρισκαν τον δρόμο τους για την Αθήνα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Για Παιδιά Και Νέους είναι φυσική απόρροια αυτής της παράδοσης.
Ένα Φεστιβάλ στην Καρδιά του Χειμώνα
Και ερχόμαστε στον λόγο που έκανα τα 315 χιλιόμετρα από την Αθήνα, για να βρεθώ στην πρωτεύουσα της Δυτικής Πελοποννήσου… Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ιδρύθηκε το 1997 δεν μπορεί να περιγραφεί ως θεσμός, αν και είναι. Δεν είναι όμως μόνον ένας θεσμός, είναι μια αίσθηση, μια κατάσταση, ένα κύμα από νιάτα, χρώματα, φωνές, διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες με κύριο άξονα την αγάπη για το σινεμά. Όλη η πόλη ζει και αναπνέει με την μποέμ διάθεση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών του κινηματογράφου. Ο Πύργος, στην καρδιά του χειμώνα, πυρπολείται από το καλοκαίρι της ζωής. Ο κρύος Δεκέμβρης με τόσο νεαρό κόσμο γίνεται πολύ hot!
Στα Χνάρια της Ιστορίας
Φυσικά, όσο κι αν το βράδυ έχω ραντεβού στο Melrose για ξενύχτι – φεστιβάλ κινηματογράφου και ξενύχτι πάνε μαζί – πρέπει οπωσδήποτε να δω τα μυστηριακά και γεμάτα μνήμες αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής. Και είναι τόσα πολλά…Πρέπει να μοιράσω τον χρόνο για να προλάβω να δω το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Αγία Τριάδα με τους πενήντα θολωτούς τάφους. Την Αρχαία Αγορά της Ήλιδας με το Ιπποδρόμιο και τις δύο τεράστιες στοές, την Στοά Ελλανοδικών και την Δυτική Στοά. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά και εμπορικά κέντρα του αρχαίου κόσμου και από εδώ περνούσε η οδός η οποία ένωνε την Ακρώρεια με το επίνειο της αρχαίας Ήλιδας, την Κυλλήνη.
Θέλω να προλάβω να θαυμάσω τον Αλφειό από την Ακρόπολη του Πλατανιά στον παράξενο λόφο του Λάπιθα, να δω την ακρόπολη της Αλίφειρας, το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δάφνης, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πάω και στις Βάσσες, γιατί εδώ υπάρχει μινωικός οικισμός, στην καρδιά της Πελοποννήσου, τόσο μακριά από την Κρήτη…
Θα περάσω να θαυμάσω και τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Εκτός του γεγονότος ότι ο ναός είναι ένα αριστούργημα φιλοξένησε και το πρώτο ανεικονικό άγαλμα της αρχαιότητας. Ο Απόλλωνας δεν παρουσιαζόταν ως άνθρωπος, ήταν μια στήλη όπου η χρυσή της κορυφή δεχόταν την πρώτη ηλιαχτίδα της εαρινής ισημερίας, λάμποντας και συμβολίζοντας το απολλώνιο φως! Και πρέπει να προλάβω να δω την προϊστορική ακρόπολη του Κλειδιού στο Κάτω Σαμικό, το πανέμορφο αρχαίο Λέπρεο και τον Ναό του Θαυλίου Διός στην Φιγάλεια.
Θα δω οπωσδήποτε κάποια στιγμή πάλι την λατρεμένη Ολυμπία για να νιώσω την δύναμη του χώρου. Αλλά αυτό που θέλω να κάνω πρώτα και κύρια είναι να προσκυνήσω στα Κάστρα του Χλεμουτσίου και της Γλαρέντζας, στην Κυλλήνη. Πέρα από το ότι όλη η ατμόσφαιρα έχει την αχλή και την γοητεία του μεσαίωνα, υπάρχει και ο θρύλος του βασιλιά Ανήλιαγου του Χλεμουτσίου, που ερωτευμένος με την Δέσποινά του από την Γλαρέντζα ένωσε υπόγεια τα δύο Κάστρα για να την συναντά χωρίς να πέφτουν επάνω του οι ακτίνες του ήλιου, που τον έβλαπταν… Ένας έρωτας στο σκοτάδι… Είναι πολύ προκλητικό…
Είναι πολλά αυτά που έχω να δω στην επικράτεια του Πύργου. Χρειάζομαι δύναμη για να βγάλω ένα τόσο εξαντλητικό πρόγραμμα περιήγησης. Και ένα καλό μεσημεριανό.
Η Πιπερίτσα, ο Μπέμπης, η Κυρία Τούλα Και Άλλα Μυστικά
Γεύσεις λοιπόν… Ο Πύργος στον τομέα της γαστρονομίας έχει μεγάλη παράδοση. Καθώς ήταν πάντα μεγάλο εμπορικό κέντρο και καθώς δέχτηκε και πολλές επιρροές από την γειτονική Ιταλία ανέπτυξε έναν έντονο κοσμοπολιτισμό. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στο Εν Λευκώ, σε πιο ευρωπαϊκά μονοπάτια στην Πιπερίτσα, μέχρι την πιο αυθεντική ιταλική, τραγανή πίτσα που ονειρεύτηκα ποτέ, μέσα στην Στοά Φιτσίου, στο Raffaelo. Μπορεί να πάω στον Μπέμπη γιατί επιθύμησα την τυρόπιτά του, αλλά αν βρω παρέα από το Φεστιβάλ, αν δεν έχουν γύρισμα, θα πάω στο Νηπιαγωγείο για μεζέδες, μπύρες και ρακόμελα. Στην Κυρία Τούλα πάλι θα δοκιμάσω τα μαγειρευτά της και τα καταπληκτικά τυλιχτά ντολμαδάκια με αυγολέμονο. Τόσες επιλογές…Είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσω… Ίσως μείνω παραπάνω τελικά…
Καθώς ετοιμάζομαι για την βραδινή προβολή στον Απόλλωνα θέλω απελπισμένα έναν καφέ δυνατό και ίσως να κάνω την αμαρτία και να τον συνδυάσω με ένα εκλεκτό κονιάκ. Όλα αυτά είναι αφορμές για να αφεθώ στην σάλα του «Κεντρικόν», στην μεγάλη και πολυσύχναστη πλατεία του Πύργου. Ατμόσφαιρα Βιέννης, αρώματα από προκλητικά, αφράτα γλυκά για να συνοδεύσω τον καφέ μου και μια λαμπερή βροχή στα τζάμια, που κάνει τις πλάκες της πλατείας να αντανακλούν τα βήματα των περαστικών ολοκληρώνουν την μαγεία.
Νύχτες Φωτεινές
Μετά την προβολή θα δω πού θα πάω. Ανάλογα, πού θα πάει το κύμα του φεστιβάλ. Μπορεί να περάσουμε από το Σούσουρο, όνομα και πράγμα. Ίσως πάμε La Vista – ακόμα και εγώ που αγαπώ τα απλά ποτά μπορεί να πιω μια καϊπιρένια εδώ. Δεν ξέρω από πού θα περάσουμε. Ξέρω πού θα καταλήξουμε.
Στο Melrose. Είναι η καρδιά της Νύχτας του Πύργου. Ροκ επιλογές, πάμπολλα αφιερώματα, ξένοι Dj σε επιλεγμένες εμφανίσεις και ένας κόσμος που λατρεύει την ατμόσφαιρα του “Mel”, όπως το λέμε συνωμοτικά, κάνουν ήδη την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά στη σκέψη της νύχτας που θα ζήσουμε. Πάλι.
Το Ταξίδι Τελειώνει;
Είμαι στον δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα, το μυαλό μου είναι γεμάτο εικόνες και παραστάσεις, χαμόγελα και αρώματα. Κρατάω σαν τελευταία ανάμνηση αυτό που μου είπε ο διευθυντής του «Οδυσσέα», του ξενοδοχείου που διάλεξα εφέτος για να μείνω, έξω από τον Πύργο. «Στον Πύργο δεν έρχεσαι για να φύγεις. Έρχεσαι για να επιστρέψεις. Εδώ θα είμαστε, σε περιμένουμε».
Κι εγώ περιμένω να ζήσω πάλι την μαγεία αυτής της πόλης. Την επόμενη φορά θα προλάβω να πάω και στον Καϊάφα, να δω τα κύματα να γεννάνε αυτήν την εκπληκτική παραλία…
Χρήσιμες Πληροφορίες – Τηλέφωνα
ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΤΕΛ
Πύργου: 26210-20600 έως 20608
Αμαλιάδας: 26220-28892
Αθηνών: 210-5134110-1
Άμεση δράση Πύργου: 100
Αστ. Δ/νση Ηλείας: 26210-81730, 81731
Τμήμα Τροχαίας Πύργου: 26210-81742
Αστυνομικό τμήμα Πύργου: 26210-81734
Βιβλιοθήκη Πύργου: 26210-22762
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ
Πύργου: 26210-25000
Αμαλιάδας: 26220-22392