Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια «ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη», από τη στιγμή που «αν στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία, η Ελλάδα θα προσέλθει στην κάλπες για πρόωρες εκλογές», σε μια αναμέτρηση «που προκαλεί ρίγος σε όλες τις χώρες του ευρώ».
Η «Λα Ρεπούμπλικα» γράφει, επίσης, ότι «σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τρεις μέχρι έξι μονάδες προβάδισμα» και πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσει άκυρες τις συμφωνίες με την τρόικα και θα ζητήσει την σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου για να διαγραφεί μέρος του χρέους των χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να γυρίσει πίσω το ρολόι της κρίσης κατά πέντε χρόνια, προκαλώντας νέα θύελλα στο ευρώ» κι ότι «η γραμμή της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης συνδέεται άμεσα αυτό που η τρόικα θεωρεί “κίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ”».
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται και σημειώνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η τρόικα φοβάται ότι τυχόν νέες εκλογές μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μειώσει τη στράτευσή της σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.
Σύμφωνα με την ανάλυση της «Λα Ρεπούμπλικα», η τρόικα «θεωρεί ότι είναι καλύτερο να σφίξουν τα δόντια και να υπογραφούν άμεσα συγκεκριμένες συμφωνίες, διότι υπάρχει ο φόβος ότι η ανάληψη της εξουσίας από τη ριζοσπαστική Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση όλου του μνημονίου».
Η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, τονίζει ότι «οι εντάσεις των χρηματαγορών γίνονται και πάλι αισθητές μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Μια κίνηση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».
Η «Il Sole 24 Ore» υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει την εκλογή νέου Προέδρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αναγκασμένος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νίκη της άκρας Αριστεράς».
Σε σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «ο Σαμαράς κινδυνεύει να έχει το ίδιο τέλος του Παπανδρέου», ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι «ο Σαμαράς ελπίζει πως βλέποντας να πλησιάζει μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις της, και η πλειοψηφία των 155 βουλευτών, μαζί με τους ανεξάρτητους και εκλεγμένους εκπροσώπους μικρών κομμάτων, να φτάσει τους 175».
Ο Ιταλός αρθρογράφος θεωρεί ότι «στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα του έλειπαν μόνον πέντε βουλευτές και η πίεση για να μην πέσει η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην προχωρήσουν σε άλμα στο κενό».
«Μια επικίνδυνη στρατηγική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Σαμαράς, δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πήρε τη θέση τού Παπανδρέου και συνέχισε την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πρώτα πολεμούσε. Τώρα ήρθε η ώρα του Τσίπρα να ακολουθήσει την ίδια μακιαβελική πολιτική του Σαμαρά για να τον ρίξει και να τον αντικαταστήσει στην ηγεσία της χώρας. Και ο Τσίπρας, όταν αναλάβει πρωθυπουργός, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ριζοσπαστικός και ακραίος από ό,τι δείχνει σήμερα, ως αντιπολίτευση», καταλήγει ο Βιτόριο Ντα Ρολντ.
Με τίτλο «Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα», ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Λε Μοντ» στην Αθήνα Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγει σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εν λόγω εκλογή.
Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα, λέει ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος της θητείας τού Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι κάλπες, όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί, λέει ο συντάκτης. Και αυτό διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ’ ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Αυτές οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, προσθέτει ο συντάκτης.
Η «Μοντ» μεταφέρει απόσπασμα κυβερνητικής ανακοίνωσης, όπου τονίζεται ότι «η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να λήξει τώρα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχηματίζοντας παράλληλα ότι είναι δυνατό να βρεθεί ένας υποψήφιος ικανός να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε ένα μεγάλο παιγνίδι τακτικής στο πλαίσιο των περίπλοκων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την τρόικα, λέει ο συντάκτης.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η οποία, όμως, δυσαρεστεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας.
Σύμφωνα με σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, «ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τον χρόνο για να διαπραγματευθεί με την τρόικα, οπότε τα περιθώρια ελιγμών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περιορισμένα (…). Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση που πήρε η τρόικα να επιταχύνει την προεδρική εκλογή ως μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τα νέα μέτρα λιτότητας και να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να πείσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ΑΝΕΛ, τα κόμματα των οποίων είναι σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν πολύ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Το δημοσίευμα καταλήγει με σχόλιο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου: «Όλοι μετρούν τις ψήφους (…) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180, μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν…».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ