Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Η Μέρκελ μας πρόδωσε – Διώξτε τώρα την τρόικα για να γίνει μπάχαλο στις αγορές

Η Μέρκελ μας πρόδωσε – Διώξτε τώρα την τρόικα για να γίνει μπάχαλο στις αγορές

Μας πρόδωσε η Μέρκελ, ας διώξουμε τώρα την τρόικα. Ετσι, θα γίνει μπάχαλο με την περιφέρεια στις αγορές και ο Σόιμπλε θα δει να συμβαίνει αυτό που υποτίθεται ότι επιθυμεί να αποφύγει όταν δηλώνει πως η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτη και κατ’ ουσία επιζητεί νέο μνημόνιο.

Η συμπεριφορά του «καλού παιδιού», οι τεμενάδες στους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα στους Γερμανούς και πιο συγκεκριμένα στη Μέρκελ, το χτύπημα στην πλάτη και τα χαμόγελα στον Γιούνκερ τελικά δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Και το απαράδεκτο είναι πως δεν φέρνουν τώρα που η χώρα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγιναν πλεονάσματα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έκλεισε (υπολογίζεται σε 0,2% το 2015), η ανάπτυξη επανήλθε, το χρέος αρχίζει να μειώνεται, η ανεργία πέφτει και η χώρα αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει σε μία νέα περίοδο που θα μπορεί να κλείνει τις πληγές της.

Κι΄ ενώ οι πιστωτές θα έπρεπε να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη, να κινηθούν λογικά και να βοηθήσουν τη χώρα να δυναμώσει τα στοιχεία που θα τη σταθεροποιήσουν και θα την επαναφέρουν σε καθεστώς κανονικής χώρας, αυτοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Συμπεριφέρονται σαν τοκογλύφοι που μας θέλουν υποταγμένους και κάνουν ότι μπορούν για να ακυρώσουν τα επιτεύγματα.

Για δείτε πόσο απαράδεκτη είναι η συμπεριφορά τους όταν:

– Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για ελάφρυνση του χρέους.
– Ζητούν προκλητικά μέτρα που θα μας ξαναβυθίσουν στην ύφεση.
– Παρότι απέτυχαν σε όλες τις προβλέψεις τους από το πρώτο μνημόνιο ακόμα, επιμένουν με πείσμα μουλαριού πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
– Προκαλούν αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας και βλάπτουν το κλίμα όπως κάθε φορά που κάνουν αξιολόγηση.
– Συμπεριφέρονται υποτιμητικά και προσβλητικά στους υπουργούς, την κυβέρνηση και το λαό.

Επιτέλους ως εδώ και μη παρέκει. Η κυβέρνηση ας αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά του «καλού παιδιού» απέναντι στη Μέρκελ μας έχει στερήσει διαπραγματευτικά ατού. Η Μέρκελ μας πρόδωσε και τώρα θέλει μέσω της Ελλάδας να στείλει μηνύματα σε άλλους ανυπότακτους και διαφωνούντες με τη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη.
Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να βρεθούμε χωρίς συμμάχους εντός της Ε.Ε. και ειδικότερα εντός του Eurogroup που λαμβάνει κρίσιμες και καίριες αποφάσεις. Και στην Ευρώπη του ανατολικού παζαριού το χειρότερο είναι να μείνεις μόνος. Θα σε φάνε οι λύκοι. Κι΄ αυτός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα τώρα.
Και ποια είναι η λύση; Ισως θα ήταν να πάψουμε να είμαστε το ¨καλό παιδί¨, να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ¨αγκιστρωμένο ψάρι¨ και να γίνουμε το πιο ¨κακό παιδί ¨ της Ευρωζώνης.
Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί ακόμα φοβούνται τις αντιδράσεις των αγορών, ίσως η μόνη απειλή που έχουμε στα χέρια μας για να τους πείσουμε να σταματήσουν την προκλητική, προσβλητική και προπαντός επικίνδυνη συμπεριφορά τους είναι να τους απειλήσουμε πως δεν θα δεχθούμε μνημόνιο και θα γίνει μπάχαλο στις αγορές.
Οσο δεν έχουμε υποχρεώσεις αποπληρωμής ομολόγων μπορούμε να τους απειλήσουμε πως θα προκαλέσουμε τόση αστάθεια και τόση αβεβαιότητα που η Ευρώπη σήμερα δεν την αντέχει.

Ισως θα ήταν να πάψουμε να είμαστε το ¨καλό παιδί¨, να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ¨αγκιστρωμένο ψάρι¨ και να γίνουμε το πιο ¨κακό παιδί ¨ της Ευρωζώνης

Γιατί στην αντίθετη περίπτωση αυτοί έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν σε πολιτικές που δεν τις αντέχει ο ελληνικός λαός, που απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας, θα εκμηδενίσουν τα επιτεύγματα και θα προκαλέσουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
Οσον αφορά στο ΔΝΤ, ας εξετάσουμε την ιδέα που ακούστηκε να ζητήσουμε αποζημίωση για τα λάθη του (τα ομολογημένα λάθη με το συντελεστή που εφάρμοσαν) και προκάλεσαν τόση ζημιά και τόσο πόνο στη χώρα.
Επιτέλους, ας περάσουμε στην αντεπίθεση. Ισως έτσι λογικευτούν. Και να μην ξεχνάμε. Η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει ότι όσες φορές φερθήκαμε σαν ¨καλά παιδιά» μας αντιμετώπισαν σαν αγκιστρωμένο ψάρι και το πληρώσαμε.
Εξάλλου, στις διεθνείς σχέσεις σε κρίσιμες στιγμές (κι΄ αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες για την Ελλάδα) δεν μετράει καθόλου η καλή συμπεριφορά, αλλά η οποιασδήποτε μορφής ισχύς. Κι΄ εμείς τη μόνη που έχουμε τώρα είναι να τους διαμηνύσουμε πως αν είναι να μας οδηγήσουν αυτοί στην καταστροφή θα κάνουμε ότι μπορούμε να το πληρώσουν ακριβά, να τους πάρουμε μαζί μας. Γιατί αυτά που ζητά η τρόικα είναι παράλογα Στο δικό τους παραλογισμό λοιπόν ίσως θα έπρεπε να απαντήσουμε κι΄ εμείς παράλογα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε