Δευτέρα, 21 Οκτ.
20oC Αθήνα

Οριστική η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στουρνάρα – Διάβημα στην ΕΚΤ και στον Σουλτς – Ο ρόλος Προβόπουλου

Οριστική η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στουρνάρα – Διάβημα στην ΕΚΤ και στον Σουλτς – Ο ρόλος Προβόπουλου

Η έκτακτη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο έχει προκαλέσει νέα σεναριολογία και δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις της Κουμουνδούρου να έχει οριστική ρήξη με τον νυν Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κλ. Τσίπρα, μετά την οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και με σημερινές δηλώσεις του στο NewsIt επέμεινε στα περί ανεπανόρθωτης βλάβης για την οικονομία σε  περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γίνουν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας ήθελε να ενημερωθεί για την εμπείρια του κ. Προβόπουλου το 2012, όταν οι εκροές καταθέσεων και κεφαλαίων ήταν καθημερινές και φυσικά εάν η πολιτική ρευστότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει στη χώρα ένα πιστωτικό γεγονός.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες, ο κ. Προβόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει πως η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και όπως είπε, “δεν παίξαμε και μπουνιές”. Αναφορικά με την παρέμβαση Στουρνάρα, ο κ. Προβόπουλος δεν ήθελε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους: ‘δείτε τι έκανα εγώ”. Ο ίδιος βέβαια τότε δεν έκανε δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά είχε για παράδειγμα συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οπότε αυτή η απάντησή του θεωρείται αιχμή στον διάδοχό του.

Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως μετά τη συνάντηση, πηγές της Κουμουνδούρου αποθέωναν τον κ. Προβόπουλο για τον τρόπο που είχε τότε χειριστεί τα σοβαρά προβλήματα, όπως την κρίση ρευστότητας που απειλούσε την ελληνική οικονομία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο κ. Προβόπουλος έχει δεχθεί σφοδρότατες κριτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προφανώς η Κουμουνδούρου μπροστά στο νέο μέτωπο που ανοίγει με τον κ. Στουρνάρα ήθελε έναν σύμμαχο.

Συγκεκριμένα, στο εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Προβόπουλο αναφέρεται πως “η εμπειρία του κυρίου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη”.

Μάλιστα, συγκρίνουν τις δύο διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως η τότε “διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, τη δυσφορία του ο ΣΥΡΙΖΑ την εξέφρασε σε δύο διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σουλτς. Στο πρώτο διάβημα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για θεσμικό ατόπημα του κ. Στουρνάρα, ενώ στο δεύτερο ο κ. Τσίπρας είχε ημίωρη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σουλτς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε