Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Παρασκήνιο και πόλωση με το βλέμμα στις εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τα… φώτα στραμμένα πλέον στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν την τελική μάχη προκειμένου να βρουν τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές που υπολείπονται προκειμένου να δημιουργηθεί η προεδρική πλειοψηφία η οποία θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.

Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία και τη δυναμική που αναπτύχθηκε πιάνοντας το στόχο των 168 κυβερνητική πηγή έκανε λόγο «ότι η εύρεση των 180 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες».

Οι γαλάζιοι βουλευτές από χθες έχουν αναχωρήσει για τις περιφέρειες τους όπου πρόκειται να γιορτάσουν …προεκλογικά Χριστούγεννα ενώ ήδη η Συγγρού με αλλεπάλληλες συσκέψεις του γραμματέα του κόμματος με κορυφαία κομματικά στελέχη ετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου ψηφοδέλτια και καμπάνια να είναι έτοιμα στις 28 Δεκεμβρίου ώστε αν χρειαστεί με ένα… κουμπί να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στην περίπτωση που στις 29 Δεκεμβρίου δεν βγει…λευκός καπνός, αν και ενδέχεται το νούμερο των ψήφων του Σταύρου Δήμα να φτάσει πολύ κοντά στο 180 κάτι που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αναλόγως πολιτικά ώστε να τονιστεί ότι η χώρα σύρεται σε εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει άλλα βήμτα πίσω πέρα από το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ζητώντας τη συναίνεση και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «κόκκινες» γραμμές για τον πρωθυπουργό αποτελούν οι προτάσεις για κυβέρνηση εθνικού σκοπού με αλλαγή ηγεσίας, ο ορισμός ημερομηνίας πρόωρων εκλογών πριν τα τέλη του 2015 και η αλλαγή της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Εκείνο που διαφαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντόνως είναι η πίεση που δέχεται ο κ. Σαμαρά από τον κυβερνητικό του εταίρο Ευ. Βενιζέλο ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον την πίεση του Γ. Παπανδρέου. Είναι φανερό πλέον πως οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αναπτύξει διαφορετικές στρατηγικές και προτεραιότητες τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου θα κορυφώσει τις επικοινωνιακές προσπάθειες για να απενοχοποιηθούν οι ψήφοι βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν την εκλογή προέδρου από την υπάρχουσα Βουλή και να στοχοποιηθούν εκείνοι οι οποίοι θα χρεωθούν τις πρόωρες εκλογές και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Στο μήκος αυτό κινήθηκαν τόσο οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία όσο και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξεως και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική που αναπτύσσεται έχει ως στόχο την πόλωση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στην δρόμο για τις κάλπες. Ήδη σχηματοποιούνται δυο ομάδες οι «υπεύθυνες δυνάμεις» από την κεντροαριστερά μέχρι τις παρυφές της άκρα δεξιάς και από την άλλη η «ανιαρή» συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η οποία εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα κρατήσει μακριά τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους από την Κουμουνδούρου βάζοντας και πάλι δυνατά στο …παιχνίδι τη ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε