Κόσμος

Πώς το κράτος μπορεί να απαγορεύσει τις γέννες στο σπίτι

Ένα κράτος έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε μαίες να είναι παρούσες στις κατ’ οίκον γέννες και να τις αναγκάσει να εργάζονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Οι Ευρωπαίοι δικαστές εξέτασαν το ζήτημα αυτό έπειτα από την προσφυγή δύο γυναικών από την Τσεχία, οι οποίες ήταν αγανακτισμένες επειδή δεν μπόρεσαν να έχουν τη συνδρομή μιας μαίας στη διάρκεια του τοκετού στο σπίτι.

Μία από αυτές τελικά αποφάσισε να γεννήσει στο σπίτι της μόνη της, ενώ η δεύτερη έλαβε τη βοήθεια δύο μαιών οι οποίες παραβίασαν τον νόμο.

Οι δύο ενάγουσες ισχυρίστηκαν ότι η απαγόρευση αυτή βάσει της τσέχικης νομοθεσίας έπληξε την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Όμως οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο περιορισμός αυτός μπορεί να θεωρηθεί «νόμιμος», γιατί έχει στόχο να προστατεύσει τη ζωή του νεογέννητου μωρού και εμμέσως και της μητέρας.

Εξάλλου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για το θέμα, επεσήμανε το ΕΔΑΔ. Οι γέννες στο σπίτι επιτρέπονται υπό ορισμένες συνθήκες σε 16 χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Βρετανία. Σε άλλες 16 η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ σε κάποιες, όπως η Κροατία και η Ουκρανία, οι γέννες στο σπίτι απαγορεύονται αυστηρά.

«Τα κράτη διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος επιλογών για να ρυθμίσουν το θέμα», εκτίμησε το ΕΔΑΔ, κυρίως να αποφασίσουν αν σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν ένα σύστημα έκτακτης επέμβασης για τις γέννες στο σπίτι στην περίπτωση που παρουσιάζονται επιπλοκές.

Αντίθετα, το να επιβάλει το κράτος στις γυναίκες να γεννούν στα νοσοκομεία δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις αναγκάζει να παραμένουν πολλές ημέρες εκεί αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, επεσήμανε το Δικαστήριο σε μια άλλη απόφασή του που αφορούσε και πάλι μια υπόθεση στην Τσεχία.

Μια μητέρα είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ αφού τον Οκτώβριο του 2007 εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο μαζί με το νεογέννητο μωρό της, αν και είχε αποφασίσει να επιστρέψει σπίτι της λίγες ώρες μετά τον τοκετό παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών.

Ένα δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι γιατροί, ανάγκασε τη γυναίκα και τον γιο της να επιστέψουν στο νοσοκομείο και να παραμείνουν εκεί δύο ημέρες παρόλο που και οι δύο ήταν καλά στην υγεία τους.

Το επεισόδιο αυτό αποτελεί «σοβαρή ανάμιξη στην οικογενειακή ζωή των εναγόντων», αποφάσισε το ΕΔΑΔ, καθώς δεν υπήρχε «άμεσος κίνδυνος» για την υγεία τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στο Νόβι Σαντ 90 μέρες από την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό - Απέκλεισαν γέφυρες στον Δούναβη
Οι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα της τραγωδίας της 1ης Νοεμβρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβισαντ
Σερβία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Νόβι Σαντ 90 μέρες από την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό
Στιγμές συγκίνησης στην υποδοχή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς - Με σημαίες έφτασαν στη Γάζα οι αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιοι
Σε ατμόσφαιρα βαριά από συναισθήματα, εκατοντάδες Ισραηλινοί παρακολούθησαν από γιγαντοοθόνη στο Τελ Αβίβ τις απελευθερώσεις των συμπατριωτών τους
Ισραήλ και Χαμάς ολοκλήρωσαν την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους