Οπως δήλωσε στο Newsit ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος “το Σύνταγμα προβλέπει οτι τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του ΠτΔ, ο πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί το Σώμα προκειμένου να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην παρούσα φάση βέβαια αυτό γίνεται αρκετά νωρίτερα ωστόσο δε νομίζω οτι είμαστε εκτός γράμματος του Συντάγματος.
Η όλη διαδικασία γίνεται σε δύο φάσεις και προβλέπει 6 ψηφοφορίες. Στην πρώτη φάση προβλέπονται 3 ψηφοφορίες και άλλες 3 ψηφοφορίες στη δεύτερη φάση.
Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου. Η δεύτερη ψηφοφορία γίνεται 5 ημέρες μετά και πάλι απαιτούνται 200 βουλευτές. Να επισημανθει οτι οι υποψηφιότητες μπορεί να είναι ίδιες αλλά μπορεί να είναι και άλλες.Μετά πηγαίνουμε στην τρίτη ψηφοφορία όπου εδώ απαιτούνται 180 βουλευτές.
Από εκεί και πέρα εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια όχι ορθή ρύθμιση του Συντάγματος καθώς συνδέει τον ΠτΔ με τις εκλογές.
Στο πρακτικό σκέλος, ο νύν ΠτΔ διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές εντός 30 ημερών από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής. Αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να εξανληθούν οι 30 ημέρες, αλλά βέβαια ο ελάχιστος χρόνος για να γίνουν οι εκλογές είναι 15 με 20 ημέρες για να τηρηθούν οι προθεσμίες της εκλογικής νομοθεσίας.
Μόλις συγκληθεί η νέα Βουλή και συγκροτηθεί σε Σώμα, η πρώτη πράξη που κάνει ειναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρα πια μιλάμε για την τέταρτη ψηφοφορία οπου απαιτούνται επίσης 180 βουλευτές, οπως στην τρίτη ψηφοφορία.
Εάν ούτε τότε ψηφιστεί Προεδρος πάμε στην πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151ενας βουλευτές, απαιτείται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου.
Και αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην έκτη ψηφοφορία η οποία διαφέρει από τις προηγουμενες στα εξής. Σε αυτή την ψηφοφορία πλέον δεν έχουμε νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Επίσης το Σύνταγμα προβλέπει εκλογή ΠτΔ με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Δε χρειάζεται δηλαδή η πλειοψηφία του συνόλου” εξηγεί τέλος ο Συνταγματολόγος.
Ακούστε τη δήλωση του κυρίου Δημητρόπουλου στο NewsIt…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ