Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τα εγκλήματα της τρόικας και το γερμανικό imperium στην Ευρώπη

Τα εγκλήματα της τρόικας και το γερμανικό imperium στην Ευρώπη

Σίριαλ κίλερ με το ίδιο θύμα μπορεί να υπάρξει; Μην πείτε όχι. Γιατί η τρόικα διεκδικεί το ρόλο του σίριαλ κίλερ της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών. Τα εγκλήματά της είναι διαρκείας και επαναλαμβανόμενα.

Στην αρχή με τη συνενοχή των κουκουλοφόρων που είχε καταγγείλει η ΓΣΕΕ και την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων κατακρεούργησε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, σκότωσε τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων για εργασία, οδήγησε εκατοντάδες πολίτες στην απελπισία και την αυτοκτονία.

Δεν ξέρω αν ήταν λάθος οι πολιτικές που επέβαλε ή συνειδητές, που σημαίνει ότι γνώριζε εκ των προτέρων τις τραγικές συνέπειες.
Αν θυμηθούμε τον πολλαπλασιαστή που μας καταδίκασε σε μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που υπολόγιζαν (το ομολόγησε αν θυμάστε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ο Γάλλος Μπλανσάρ).

Το αποτέλεσμα των διαρκών εγκλημάτων της τρόικα το είδαμε και σε αριθμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Το 2013 οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2007 ήταν χαμηλότεροι κατά 24,2%. Απίστευτο ποσοστό. Ούτε πόλεμος να έχει γίνει. Πάντως τα ερείπια είναι όντως πολεμικού τύπου.

Την ίδια εποχή στις άλλες δύο χώρες του μνημονίου οι μισθοί στη μεν Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 2,1%, ενώ στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Αλήθεια γιατί αυτή η διαφορά; Με όρους λογικούς δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν. Το λάθος είναι μία βολική ερμηνεία. Όμως, λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος.

Τί συμβαίνει λοιπόν. Θέλει η Γερμανία να μας τιμωρήσει για να παραδειγματίσει τις άλλες χώρες του Νότου;
Σαν σενάριο θα βοηθούσε να ερμηνευτεί και η τωρινή συμπεριφορά της τρόικας και γίνεται αποδεκτό από όλο και περισσότερους Ευρωπαίους.

Αν επιχειρήσουμε άλλη μία προσέγγιση και αφήνοντας πίσω μας επίσης τα σαχλά περί αλληλεγγύης των εταίρων και άλλα τινά τρυφερά αλλά δυστυχώς εκτός πραγματικότητας μπορούμε να αναζητήσουμε πειστικές ερμηνείες στο χώρο των συμφερόντων. Ιδια η αφετηρία, διαφορετικός ο δρόμος, αλλά καθώς φαίνεται ίδια και η κατάληξη για τη γερμανική στάση. Προηγουμένως θα αναφερθούμε στο ΔΝΤ, το οποίο όλως παραδόξως έχει τη στήριξη του Σόιμπλε.

Το συμφέρον του ΔΝΤ λοιπόν είναι να παραμείνει στην Ευρώπη. Μόνο έτσι αυτό το ίδιο θα έχει λόγο ύπαρξης και μόνο έτσι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα έχουν τον έλεγχο. Οι BRICS έχουν σθεναρά ζητήσει την αναβάθμιση του ρόλου τους, ακόμα και τον έλεγχο του σε επίπεδο διοίκησης και τυχόν απομάκρυνσή του από την Ελλάδα, όπως ζήτησε και θέλησε να πετύχει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα βρισκόταν και εκτός Ευρώπης με αποτέλεσμα οι BRICS να ενισχυθούν. Το συμφέρον του λοιπόν συμπίπτει κε εκείνο τον Γερμανών για κυριαρχία.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους αφού έσπασαν τον άξονα Βερολίνου – Παρισίων και πίεσαν τη Γαλλία μέχρι του σημείου να την αντιμετωπίζουν ως χώρα δευτέρας κατηγορίας, επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν την ηγεμονία τους στην Ευρώπη.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο Μέρκελ και Σόιμπλε να αντιμετωπίζουν υποτιμητικά τη Γαλλία και την Ιταλία, να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς ανήκουστους για τις δύο μεγάλες χώρες κουνώντας μάλιστα επιτιμητικά το δάχτυλο χωρίς να πτοούνται από τυχόν αντιδράσεις των Ολαντ και Ρέντσι..
Αντιδράσεις υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν είναι ικανές σήμερα να εμποδίσουν τη Γερμανία να επιβάλλει το δικό της imperium στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Αρωγός και μάλιστα πολύ ισχυρός στην προσέγγιση της γερμανικής ηγεμονίας είναι η ιστορία. Διδάσκει πως όσες φορές οι Γερμανοί αισθάνθηκαν ισχυροί, επιχείρησαν να ηγεμονεύσουν στην Ευρώπη. Γιατί να μην το κάνουν και τώρα με όχημα την οικονομία;

Για να συμβεί αυτό απαιτείται μία Ιφιγένεια που θα λειτουργεί ως σκιάχτρο για τους αμφισβητίες. Και ορισμένοι φαίνεται να πιστεύουν πως με την Ελλάδα σε ρόλο Ιφιγένειας μπορεί και να συμμορφωθούν Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και άλλοι αμφισβητίες της γερμανικής ηγεμονίας.
Οπότε μην απορείτε που η Μέρκελ μας πρόδωσε μόλις θελήσαμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε