Τάδε έφη Λαπαβίτσας οικονομολόγος, σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχεις τέτοιους κομματικούς φίλους, συμβούλους, και ειδικούς τι να τους κάνεις τους εχθρούς, τους αντιπάλους και την τρόικα.
Μα, πάντα αυτό ήταν το πρόβλημα κύριε Λαπαβίτσα. Η εξυπηρέτηση του χρέους. Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών από τη στιγμή που έχεις πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχεις ανάγκη από δάνεια για να λειτουργήσει το κράτος, η οικονομία, να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Επιπλέον, αν θέλεις όταν έχεις πλεόνασμα ένα μέρος αυτού ή και όλο να το χρησιμοποιήσεις για κοινωνική πολιτική, για φοροελαφρύνσεις, για επενδύσεις. Εφόσον βεβαίως το επιτρέπουν οι συνθήκες και εφόσον έχεις πρόσβαση σε κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Αυτό είναι το πρόβλημα κύριε Λαπαβίτσα και κύριε Τσίπρα και αυτό θα βρείτε μπροστά σας αν μετά τις εκλογές σχηματίσετε κυβέρνηση.
Για να είμαστε πιο ακριβείς στα 20 δισεκατομμύρια θα πρέπει να προσθέσουμε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, που είναι το κόστος του προγράμματος και των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στα 12 δις. τα τιμολόγησε το υπουργείο Οικονομικών, εσείς αμφισβητήσατε αυτό το ποσό, αλλά όσο και να είναι θα πρέπει να προστεθούν στα 20 δις.
Αν και εδώ που τα λέμε μπορούν να βρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει, γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγεται έσοδα, περιστολή δαπανών και γενικώς μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό. Είναι εσωτερικό πρόβλημα και εύκολα λύνεται μεταθέτοντας για αργότερα ορισμένα μέτρα που έχετε τάξει και δημιουργούν ελλείμματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν.
Ας επανέλθουμε στα 20 δις. ευρώ. Είναι αυτό το ποσό που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία συνέντευξη, σε καμία τηλεοπτική συζήτηση έχουν πει πως και από πού θα τα βρουν.
Γιατί αυτά τα ρημάδια τα 20 δις. είναι το μεγάλο εμπόδιο για συμφωνία με την τρόικα. Αν υπήρχαν δεν θα ήταν δυνατό να μας εκβιάζει και να μας πιέζει. Κι΄ αυτά τα 20 δις. αν δεν βρεθούν αυτό πολύ απλά σημαίνει πιστωτικό γεγονός και άρα πτώχευση. Τη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει. Τα σενάρια πολλά. Από νέα μνημόνια μέχρι και επιστροφή στη δραχμή που είναι το πιο ακραίο, αλλά υπαρκτό από τη στιγμή που υπάρχουν δυνάμεις που δεν το αποκλείουν, άλλες που το αποδέχονται και συμφέροντα που το επιδιώκουν γιατί θα αυξήσουν την αξία της περιουσίας τους κατακόρυφα.
Πάντως, κοινός παρονομαστής όλων είναι πως οι θυσίες του λαού θα έχουν πάει στράφι και θα απαιτηθούν νέες για να επιτευχθούν όσα ήδη έχουν επιτευχθεί. Ο μύθος του Σισύφου σε όλο του το μεγαλείο.
Δεν είναι κρίμα και άδικο για 20 δις. ευρώ να βρεθούμε ξανά στην αρχή της κρίσης; Φαντάζομαι και ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι τότε κυβέρνηση, ότι θα λογικευτεί και θα διαπραγματευθεί σοβαρά. Ρεαλιστές υπάρχουν και άνθρωποι με γνώση υπάρχουν στο κόμμα. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί θα είναι οι ισχυροί, γιατί ούτε και σήμερα είναι αυτοί που ορίζουν τη γραμμή. Τότε θα είναι αυτοί που θα έχουν το πάνω χέρι; Μεγάλο, κρίσιμο και αγωνιώδες το ερώτημα.
Πάντως, η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να δώσει πειστική απάντηση στο ερώτημα που θα βρει τα 20 δις. ευρώ. Είναι ζωτικό και για την ίδια γιατί όταν οι αντίπαλοι γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται παρά μόνο από τους σημερινούς δανειστές, θα τους σφυροκοπούν ανελέητα σε όλη την προεκλογική περίοδο.