Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Buzz 2014/ 8 φορές που η επιστήμη μας άφησε με το στόμα ανοιχτό

Buzz 2014/ 8 φορές που η επιστήμη μας άφησε με το στόμα ανοιχτό

Mε το ρούβλι να καταρέει σε επίπεδα που ξυπνάνε μνήμες δύο δεκαετιών πριν, οταν οι Μοσχοβίτες πουλούσαν τα υπάρχοντα τους στο δρόμο, η επικαιρότητα μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο δυστοπική.

Την ίδια στιγμή, στα έδρανα της Ελλάδας απόψε θα γίνει μάχη, το μεθάνιο και τα οργανικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στον Άρη δίνουν ζωή σε θεωρίες ζωής επάνω στον Κόκκινο Πλανήτη και το io9, η αγαπημένη ιστοσελίδα για κάθε σπασικλάκι που αγαπάει την ανακάλυψη, αποφασίζει να επιλέξει μερικές από εκείνες τις ιστορίες που μας έκαναν το σαγόνι να πέσει χάμω, να το μαζέψουμε, να ξαναπέσει και να προσκυνήσουμε τη μόνη θρησκεία που αξίζει να πιστεύει κανείς. Την επιστήμη. Αυτή είναι μια επιλογή από όλα όσα άφησαν τους επιστημονικούς συντάκτες της Νέας Υόρκης παγωτό φυστίκι.

Όταν ο ήλιος αντανακλάστηκε στις θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα

Για πρώτη φορά από τότε που το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cassini της NASA έφθασε στον Κρόνο, καταφέρνει να απαθανατίσει τον Ήλιο να αντανακλάται σε δύο θάλασσες στο βόρειο πόλο του Τιτάνα, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου

Όταν κινηματογραφήθηκε η παραμυθένια δομή της νιφάδας

Ο Βιάτσεσλαβ Ιβάνοφ καταφερε να καταγράψει με λεπτομέρεια τη δημιουργία ενός κρυστάλλου πάγου με τη βοήθεια μικροσκοπίου και την τεχνική Time Lapse. Ο Ρώσος κινηματογραφιστής κατέγραψε τον σχηματισμό της εξαγωνικής νιφάδας σε ένα βίντεο που είναι και μοιάζει μοναδικό αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καμία νιφάδα χιονιού δεν είναι πανομοιότυπη με κάποια άλλη.

snowtime from Иванов Вячеслав on Vimeo.

Όταν ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο δεινόσαυρο που περπάτησε ποτέ επάνω στη Γη

Το σώμα του είχε το μέγεθος σπιτιού, ζύγιζε όσο ένα κοπάδι ελέφαντες και πιθανώς υπήρξε το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ επάνω στον πλανήτη. Ο “Dreadnoughtus” («Ατρόμητος»), είχε μήκος 26 μέτρων, βάρος περίπου 65 τόννων και ανακαλύφθηκε στη φιλόξενη στα απομεινάρια γιγάντων από το παρελθόν, Παταγωνία. Κανένας λόγος να τρομάξει κανείς πάντως. Σύμφωνα με τον τον αναπληρωτή καθηγητή Κένεθ Λακοβάρα του Πανεπιστημίου Ντρέξελ των ΗΠΑ, ο νέος δεινόσαυρος ανήκει στην κατηγορία των φυτοφάγων «Τιτανόσαυρων», και δεν θα φοβόταν κανένας στην ενήλικη ζωή του αφού θα ζύγιζε τουλάχιστον όσο επτά σαρκοβόροι «Τυρανόσαυροι» μαζί. Το τιτάνιο τέρας έζησε περίπου πριν από 77 εκατ. Χρόνια και σύμφωνα με τον Λακοβάρα ήταν λαίμαργος για χλωρίδα. «Φανταστείτε ένα ζώο με πάθος ζωής για το φαγητό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη ενός Μαύρου Διαβόλου στη θάλασσα

Αν και έχει μήκος μόλις 9 εκατοστών, ο “μαύρος διάβολος της θάλασσας” θεωρείται ένα από τα πιο τρομακτικά -τουλάχιστον στην όψη-ψάρια. Το είδος Melanocetus που ζει σε μεγάλα βάθη συνάντησε τους ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute (Θαλάσσιο Ινστιτούτο Ερευνών) στην Καλιφόρνια στο Μonterey Canyon του Ειρηνικού ωκεανού, την Monterey Canyon και εκεί τους έδιξε τα τεράστια σαγόνια του, τα αιχμηρά σαν νιστέρια δόντια του και έναν “φακό” επάνω από το κεφάλι του που βοηθά τον Σατανά να εντοπίζει τα θηράματά του στις διαβολικές ενέδρες του.

Όταν ένα ταξιτζής κατέγραψε την ηφαιστειακή οργή του Ταβουρβουρ

Ο Αυστραλός Μακναμάρα δεν περίμενε ότι κατα τη διάρκεια των διακοπών του στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα θα έβλεπε την έκρηξη της ζωής του. Στο διάρκειας περίπου ενός λεπτού βίντεο η οργή είναι μεγάλη και καταγράφθηκε σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο. “Η έκρηξη άρχισε αργά πριν μετατραπεί σε έκρηξη ασθενούς ισχύος, εκσφενδονίζοντας καυτή στάχτη και συνοδεύεται από τους θορύβους της έκρηξης και υπόκωφο βουητό”, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ραμπαούλ.

Όταν πιστέψαμε ότι αυτή η φωτογραφία ενός τυφώνα είναι ένα ψέμα

Δεν ήταν. Ο αστροναύτης της NASA, Ριντ Γουάιζμαν δημοσίευσε στο Twitter την παραπάνω εντυπωσιακή εικόνα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σχολιάζοντας “έχω δει πολλούς από δω πάνω… κανέναν σαν κι αυτόν”. Ο τυφώνας Φουνγκ-Γουόνγκ ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα στη Γη, τη φετινή χρονιά.

Όταν το τηλεσκόπιο Χαμπλ είδε πιο βαθειά μέσα στο διάστημα από ποτέ

Και μας παρουσίασε ένα μακρινό γαλαξία που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών. Μμέρος του γαλαξιακού σμήνους Abell 2744 (‘Αμπελ 2744), που λέγεται και «σμήνος της Πανδώρας» , ο γαλαξίας διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν καθώς εαν το σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια, ο εν λόγω γαλαξίας (η χρονολόγησή του οποίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί) πρέπει να δημιουργήθηκε στην πολύ πρώιμη φάση του σύμπαντος, μόνο 650 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη». Ο νέος γαλαξίας Abell 2744_Υ1 είναι 30 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία, αλλά «γεννά» νέα άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό (σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτόν του δικού μας γαλαξία), όπως αποκάλυψε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ».

Όταν είδαμε πως μας βλέπει ο ήλιος πίσω

Η ιδανικότερη καμπάνια υπερ του αντηλιακού μας παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, όταν ο Τόμας Λεβεριτ έβγαλε στη δημοσιότητα το πείραμα του. Χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, ο Λεβεριτ έστησε μια ειδική κάμερα UV στο Μπρούκλιν και έδειξε σε τυχαίους περαστικούς πως θα γίνει το πρόσωπό τους χωρίς αντηλιακή προστασία. Πολλοί τρομάξανε.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε