Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια και στο βάθος οι συμμαχικές κυβερνήσεις και ο ρόλος της Αριστερής Πλατφόρμας

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια και στο βάθος οι συμμαχικές κυβερνήσεις και ο ρόλος της Αριστερής Πλατφόρμας

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 25 Ιανουαρίου εκλογές και ήδη τα επιτελεία των κομμάτων άρχισαν να βάζουν στο μικροσκόπιο όλες τις δημοσκοπήσεις και να εξετάζουν τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα, το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί και τις μετεκλογικές εξελίξεις που θα πηγάζουν από αυτό.

Το παζλ είναι πολύ δύσκολο. Βλέπετε τα δημοσκοπικά ευρήματα μετά την προκήρυξη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνουν αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ενώ ένας πρόσθετος παράγοντας που δυσκολεύει τις προβλέψεις και αυξάνει τα σενάρια είναι η δημιουργία νέων κομμάτων και οι κυοφορούμενες συνεργασίες.

Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας αν αναφέρουμε πως το πεδίο είναι ρευστό. Το δυσάρεστο είναι πως η πολιτική και εκλογική ρευστότητα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για άνοδο των τόνων, καλλιέργεια κλίματος έντασης και φόβου, τη μέγιστη πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και μικρότερων που θα αγωνιστούν σκληρά για να κερδίσουν καλύτερη θέση στη νέα Βουλή, γιατί από αυτή θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβίωσή τους ή η εξαφάνισή τους.

Ανιχνεύοντας τις τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως διαφαίνονται από τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα χωρίς, όμως να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Ο σχηματισμός ή όχι κυβέρνησης θα εξαρτηθεί αφενός από το ποσοστό που θα πάρει, αλλά κυρίως από το αν θα ξεπεράσουν το 3% και θα μπουν στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ.. Οι δημοσκοπήσεις, το ατυχές για να μην πούμε τραγικό περιστατικό με το Χαϊκάλη και προπαντός η πολύ έντονη πόλωση δείχνουν πως το κόμμα του κυρίου Καμμένου θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να περάσει πάνω από τον πήχη του 3% με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός.

Με αυτό το δεδομένο ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον πιο κοντινό του σύμμαχο που θα τον βοηθούσε να έχει μία πολύ ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή ή να υπολείπεται ελάχιστα από το στόχο των 150 βουλευτών.

Στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ τελικά δεν μπουν στη Βουλή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συμμάχους στο Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου εφόσον και τα τρία είναι στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που λέει ότι θα εφαρμόσει, η κατάργηση με ένα νόμο όλων των μνημονιακών διατάξεων, η διαγραφή του χρέους και άλλες μονομερείς ενέργειες που έθεταν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα μείνουν στα ντουλάπια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει ο άγνωστος Χ, η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν πάση θυσία να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Θα αποδεχτούν μία κυβερνητική πλατφόρμα που θα είναι εκτός των προγραμματικών θέσεων ή θα διαχωρίσουν τη θέση τους;

Αν συμβεί το δεύτερο τότε είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι σύμμαχοι να μην έχουν πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο στη μεγάλη συμμαχία ή σε νέες εκλογές με τη δεύτερη εκδοχή να είναι και η πιο πιθανή. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε τη θέση που έχει εκφράσει στον ιστότοπο iskra.gr στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη το οποίο υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνη τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ ή άλλες δυνάμεις γιατί αύξανε ο κίνδυνος να συρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του.

Σε νέες εκλογές θα οδηγηθεί η χώρα και σε περίπτωση αδυναμίας να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου ή με τμήμα των τεσσάρων λόγω διαφωνίας ή λόγω ισχυρών πιέσεων από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των βουλευτών που θα έχουν στη νέα Βουλή.

Σε περίπτωση νέων εκλογών οι προβλέψεις θα είναι ακόμα πιο παρακινδυνευμένες, γιατί η ρευστότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ θα ενταθούν και οι φόβοι για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Πάντως, σε περίπτωση πρωτιάς πάλι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάλι χωρίς αυτοδυναμία η συμμαχική κυβέρνηση θα έχει κερδίσει πόντους, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και μεγάλη συμμαχία με συγκεκριμένο πρόγραμμα και για ορισμένο χρονικό διάστημα ή ακόμα και κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και κυρίως να διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Αν και πολύ μικρές οι πιθανότητες εντούτοις είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η κάλπη να βγάλει πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε και ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Προς το παρόν και με βάση τις δημοσκοπήσεις και την προϊστορία των εκλογικών αναμετρήσεων, αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από αδύνατο ως ελάχιστα πιθανό. Αν συμβεί θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της εκλογικής ιστορίας της χώρας και θα οφείλεται αποκλειστικά στο φόβο των πολιτών για έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς και στον καταλογισμό ευθυνών στο ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόωρες εκλογές.

Πάντως, αν αυτό συμβεί, τότε και με βάση την τελευταία πρόταση του Σαμαρά μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι εφικτή η δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, χωρίς να αποκλείεται και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, αν και λογικά το τελευταίο θα έχει μία ρητορική πιο αριστερόστροφη.

Εν κατακλείδι, σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, το ένα από τα κλειδιά, ίσως και το πιο κρίσιμο, κρατάει η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες συνιστώσες. Είναι ο άγνωστος Χ στην εξίσωση των συμμαχικών κυβερνήσεων με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη διάθεση αυτών των δυνάμεων για συμβιβασμό θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις, χωρίς στο τέλος να αποκλειστεί και η λήξη της συγκατοίκησης αν οι εξελίξεις οδηγήσουν στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε