Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις – Αλλάζει συνεχώς στάση η τρόικα

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις – Αλλάζει συνεχώς στάση η τρόικα

”Βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο” αποκαλύπτει Έλληνας παράγοντας που γνωρίζει τα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντως, το κλίμα βάρυνε ξαφνικά απότομα με την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας, κάτι που όμως αναμένεται να ξεπεραστεί και με πολιτικές παρεμβάσεις.

Εξάλλου, είναι ισχυρή συμβολικά η δήλωση του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως άνοιξε η γραμμή επικοινωνίας με τον Γιούνκερ, τον Ντράγκι και τη Λαγκάρντ ώστε να ξεπεραστούν κάποιες εμμονές –όπως τις χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά- της τρόικας και οι οποίες είναι αστήρικτες με βάση την πρόσφατη εμπειρία.

την πιο σκληρή στάση αυτή τη στιγμή κρατάει το ΔΝΤ

Περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων το στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγε ότι κάποια στιγμή εμφανιζόντουσαν πιο σκληροί και αδιάλλακτοι στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά. Ακολούθως έβαλαν στο επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό, ειδικά μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, αλλά άρχισαν να χαμηλώνουν τους τόνους για τη ρύθμιση μετά την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και των δόσεων του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση.

Στη συνέχεια ξεφύτρωσε ως πολύ σημαντικό ζήτημα το μισθολόγιο του Δημοσίου και η απαίτησή τους να εφαρμοστεί πλήρως και όχι πιλοτικά από την 1 Ιανουαρίου 2015.

Πάντως, την πιο σκληρή στάση αυτή τη στιγμή κρατάει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως εκτιμούν τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες δεν θα ήθελε να σταματήσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και την Ε.Ε.

Προς το παρόν, παρά την αναβολή της τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να διαβουλεύονται και να διαπραγματεύονται και το συμπέρασμα που εξάγει η ελληνική πλευρά είναι πως αν ξεπεραστεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού, τότε είναι πολύ πιθανό με αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση κάποιες ρυθμίσεις να μετατεθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όμως, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι απλώς ένα αριθμητικό ή διαφορετικών εκτιμήσεων ζήτημα όπως τείνει να εμφανιστεί. Γιατί η τρόικα θεωρεί ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και γι΄ αυτό παρουσιάζεται το δημοσιονομικό κενό και για το λόγο αυτό πιέζει να ενισχυθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί και να ανεξαρτητοποιηθεί ακόμα περισσότερο η γενική γραμματεία εσόδων.

Την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού την αποδίδει και στο ασφαλιστικό και γι΄ αυτό πιέζει για αλλαγές. Όμως, φαίνεται να πείθεται πως με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, την ενίσχυση του κέντρου είσπραξης θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι Ελληνες διαπραγματευτές δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν νόμοι που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

αν η τρόικα δεχτεί να έρθει στην Αθήνα αυτό θα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία

Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά είναι πως η ελληνική πλευρά πρότεινε να παγώσουν οι αυξήσεις των συντάξεων για άλλα δύο χρόνια (ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση αυξήσεων από το 2015 αν οι συνθήκες το επιτρέπουν).

Οσον αφορά στα συνδικαλιστικά, αναμένεται να προχωρήσει η ρύθμιση που αφορά στα προνόμια των συνδικαλιστών, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των ομαδικών απολύσεων, αλλά φαίνεται πως δεν αποτελεί αξεπέραστο «αγκάθι».

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν η τρόικα δεχτεί να έρθει στην Αθήνα αυτό θα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Τέλος, όσον αφορά στα σενάρια για παράταση του μνημονίου η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι εντάσσονται στον κύκλο της άσκησης πιέσεων , οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται ακόμα πιο βαριές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε