Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Οι 180 και το δίλημμα της κυβέρνησης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ενώπιον ραγδαίων εξελίξεων βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς αν αληθεύουν οι πληροφορίες που διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι βρισκόμαστε κοντά στη συγκρότηση της «προεδρικής πλειοψηφίας» τότε είναι ζήτημα χρόνου η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η τρόικα είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα για τη συνέχιση του προγράμματος με οποιαδήποτε μορφή, η οποία από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνεται με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι εταίροι και οι δανειστές είναι η απομάκρυνση του σεναρίου πρόωρων εκλογών.

Το «κλειδί» προς τούτο είναι ο αριθμός 180, όσοι βουλευτές δηλαδή χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πριν από 15 μέρες περίπου η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε σε συνομιλητές της ότι αυτή τα στιγμή υπάρχουν 172, ενώ τα τελευταία 24ωρα ακούγονται έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι αριθμοί 175 και 176!

Οι αποκαλύψεις μάλιστα του Τύπου (εφημερίδα ΑΓΟΡΑ) περί πρωτοβουλίας ανεξάρτητων βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ προς την κατεύθυνση συγκρότησης της «προεδρικής πλειοψηφίας» σε συνδυασμό με τη δήλωση-βόμβα του Μανόλη Γλέζου ότι παρούσα Βουή «δεν αποκλείεται» να εκλέξει ΠτΔ, διαμορφώνουν, κατά την εκτίμηση πολλών, εικόνα εκλογής ΠτΔ.

Όπως λένε στελέχη κυρίως της αντιπολίτευσης , αλλά και της συγκυβέρνησης, εάν και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες περί πλειοψηφίας 175-176 τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη εκλογή νέου ΠτΔ, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρει με πιθανά νέα «θερμά επεισόδια» με την τρόικα που θα αλλάξουν ενδεχομένως το εύθραυστο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται υπέρ της εκλογής ΠτΔ,

Ζητούμενο είναι αν οι βουλευτές που συναινούν στην εκλογή ΠτΔ γνωρίζουν και τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα προτείνει η συγκυβέρνηση ή όχι. Εικάζεται ότι ίσως είναι ενημερωμένοι για μια μικρή λίστα δεξαμενής εναλλακτικών υποψηφίων, όχι πάνω από 3, οι οποίοι ενδεχομένως δεν προέρχονται από το χώρο της πολιτικής γα ευνόητους λόγους.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη αυτή τη στιγμή η πολιτική σταθερότητα μέσω της εκλογής ΠτΔ είναι το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την «επόμενη μέρα» που θα έχει στο επίκεντρο της την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ψήφιση της «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, γεγονός που αν συμβεί θα ανοίξει διάπλατα και την πόρτα για την εκλογή ΠτΔ. Από το ΠΑΣΟΚ πάντως διαψεύδουν ένα τέτοιο σενάριο.

Εν κατακλείδι μετά την…«λαθάρα» με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις η κυβέρνηση Σαμαρά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών με τους δανειστές και το ερώτημα-δίλημμα που κυριαρχεί πλέον είναι: Πρώτα συμφωνία με την τρόικα και μετά εκλογή ΠτΔ και ενδεχομένως εκλογές ή πρώτα εκλογή ΠτΔ-εκλογές και μετά συμφωνία;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε