Δευτέρα, 7 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου έχει δίκιο. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν – Εισπράκτορες δεν υπάρχουν

Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου έχει δίκιο. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν – Εισπράκτορες δεν υπάρχουν

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με το κύριο Γιώργο Παπανδρέου. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Μόνο που τα έχουν οι φοροφυγάδες, οι διεφθαρμένοι γιατροί, οι προμηθευτές του δημοσίου που πωλούσαν σε υπέρογκες τιμές, τα μέλη της λίστας Λαγκάρντ, επιχειρηματίες που επενδύουν στο εξωτερικό, ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι όπως έδειξαν οι έρευνες.

Αλλά κύριε Παπανδρέου όταν είσαστε πρωθυπουργός δεν κάνατε τίποτα για να εισπράξετε αυτά τα λεφτά.
Η λίστα Λαγκάρντ χώθηκε στο πιο κρυφό συρτάρι, οι φοροφυγάδες βασίλευαν και βασιλεύουν.

Η κυβέρνησή σας επί ένα χρόνο δεν είχε κάνει το παραμικρό στις εφορίες και εδέησε ένα χρόνο αργότερα να αλλάξει τους διευθυντές. Γιατί κύριε Παπανδρέου δεν κάνατε τίποτα παρότι το θέμα είχε συζητηθεί το Φεβρουάριο του 2010 στο γραφείο σας και σας είχε προταθεί να αλλάξουν αμέσως τουλάχιστον οι διευθυντές τον ΔΟΥ γιατί δεν έκαναν τίποτα; Γιατί ο τότε υπουργός σας των Οικονομικών περίμενε προεδρικό διάταγμα από τον κύριο Ραγκούση και μέχρι να υπογραφεί αυτό τα έσοδα βυθίζονταν.

Αντ’  αυτού τι κάνατε; Φορολογήσατε ό,τι πετούσε, περπατούσε και κολυμπούσε με αποτέλεσμα ούτε έσοδα να εισπράξετε και η χώρα να βυθιστεί στην ύφεση (-9,17% η πτώση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2010).

Τι κάνατε για να εισπράξετε τους φόρους στο τελευταίο τρίμηνο του 2009; Τίποτα παρότι σας συμβούλευαν ότι πρέπει να το κάνετε γιατί αν ξεφύγει το έλλειμμα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Εσείς κι άλλοι φωστήρες υπουργοί είχατε την φαεινή ιδέα ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορούσατε να εμφανίσετε ως μεγάλο κατόρθωμα μία μεγάλη μείωση του ελλείμματος αν αυτό ήταν μεγάλο το 2009.

Τι κάνατε για τη διαφθορά; Τίποτα περισσότερο από το να κατηγορείται τη χώρα ως διεφθαρμένη όπου κι αν πηγαίνατε στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να αμαυρώνετε την εικόνα της. Αυτά κύριε Παπανδρέου οι ηγέτες δεν τα εκστομίζουν διαρκώς. Στη χειρότερη περίπτωση τα λένε μία φορά για να καταγραφούν και ύστερα ανασκουμπώνουν τα μανίκια για να εξαλείψουν τη διαφθορά. Εσείς τι κάνατε απ’ όλα αυτά; Τίποτα.

Δεν είσαστε παρατηρητής τότε κύριε Παπανδρέου, πρωθυπουργός είσαστε και οφείλατε να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα. Δυστυχώς παραμείνατε στις καταγγελίες.

Τι κάνατε για να επενδύουν στην Ελλάδα; Τίποτα. Το επενδυτικό τοπίο παραμένει εξόχως ανθυγιεινό ακόμα και σήμερα και γι’ αυτό οι Ελληνες επιχειρηματίες προτιμούν την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία. Αν αυτό δεν αποτελεί αίσχος διαρκείας, τότε οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους.

Τι κάνατε κύριε Παπανδρέου για τους διεφθαρμένους γιατρούς, τη ληστεία διαρκείας στα νοσοκομεία, τους επίορκους και τους παράνομους δημόσιους υπαλλήλους; Τίποτα. Ούτε από τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους παράνομους δημόσιους υπαλλήλους δεν πειράξατε μία τρίχα και ζητάτε να συνεχίσετε το έργο;

Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και σήμερα το αίτημα είναι το ίδιο, ειδικά στο Δημόσιο. Εσείς τι κάνατε για να πατάξετε τη γραφειοκρατία, να απελευθερώσετε τον πολίτη και την οικονομία από το αμαρτωλό Δημόσιο; Προφανώς τίποτα. Αλλά δυστυχώς όχι μόνο εσείς, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (όπως γράφαμε στο προηγούμενο σχόλιο) δεν επιθυμεί σύγχρονο και ανεξάρτητο δημόσιο διότι το προτιμά ποδηγετημένο και στην υπηρεσία του. Το θεωρεί βιλαέτι του και κάποιοι πιο προωθημένοι πιστεύουν ότι αποτελεί ευκαιρία πλουτισμού (ε, κύριε Τσοχατζόπουλε, κύριε Τομπούλογλου, κύριε Μαντέλη;)

Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι αν θα μπορούσατε να αποφύγετε το μνημόνιο. Παρότι το καράβι είχε ήδη πάει στα βράχια τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμα εφικτό. Θα μπορούσατε αν αναλαμβάνατε δράση από την επομένη μέρα της ανάληψης της πρωθυπουργίας και εργαζόσαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν τα καταφέρνατε θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν πολλές δυσάρεστες πλευρές. Μάλιστα αν διαπραγματευόσαστε πιο σκληρά και προπαντός αν προχωρούσατε πολύ γρήγορα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσει η χώρα τους απαραίτητους θεσμούς το μνημόνιο μπορεί να λειτουργούσε και ευεργετικά.

Αντ’  αυτού προτιμήσατε να τσακίσετε τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, παρά να γκρεμίσετε το δημόσιο διαφθορείο, το δημόσιο δυνάστη και το δημόσιο καταστροφέα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Δυστυχώς οι παρεμβάσεις σαν αυτές στη Χαλκίδα, δεν μας δίνουν ελπίδα κύριε Παπανδρέου. Αν εσείς οι πολιτικοί αναγνωρίζατε τα λάθη σας και κάνατε την αυτοκριτική σας ίσως ο λαός να σας προσέγγιζε διαφορετικά. Οσο δεν το κάνετε δεν σας εμπιστεύεται. Και δεν θα έχει ο καιρός γυρίσματα για να μπορέσετε να κάνετε την επανάσταση του αυτονόητου, όπως επιθυμείτε.

Αν διαφωνείτε δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά σε οποιαδήποτε έρευνα της κοινής γνώμης και θα διαπιστώσετε το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών.

Μεταρρυθμιστείτε εσείς και τότε μπορεί να πείσετε και το λαό ότι πράγματι θέλετε να κάνετε μεταρρυθμίσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε