Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Αδιανόητες οι απαιτήσεις των δανειστών – Τι θα συμβεί σε περισσότερους από 2 εκατ. Έλληνες εάν περάσουν αυτά τα μέτρα

Αδιανόητες οι απαιτήσεις των δανειστών – Τι θα συμβεί σε περισσότερους από 2 εκατ. Έλληνες εάν περάσουν αυτά τα μέτρα

– Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες για τους πολίτες εάν “περάσουν” οι απαιτήσεις της τρόικα
– Τουλάχιστον 250.000 άτομα θα αναγκαστού να δουλέψουν περισσότερο έως και 10 χρόνια πριν τη σύνταξη
– Σε περίπτωση που κάποια μέτρα της τρόικα περάσουν τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα ζημιωθούν κατά 1,6 δισ. ευρώ
– Στόχος των δανειστών είναι να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οι απίστευτες απαιτήσεις της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ελλήνων, εάν τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει σε όλα και γίνει το “θέλημα” των δανειστών.

Η πρόταση της τρόικα για κόψιμο των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών αναμένεται να πλήξει τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και κυρίως μητέρες ανηλίκων, ενώ αυτομάτως κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερη δουλειά για τουλάχιστον 7 χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 10 χρόνια.

Από αυτό το μέτρο, η τρόικα υπολογίζει να υπάρξει όφελος για τον προϋπολογισμό σε βάθος 3 ετών περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ξεχνάει κάτι βασικό. Εάν περάσει ένα τέτοιο μέτρο, υπολογίζεται πως περίπου 150.000 εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, θα βγουν στη σύνταξη, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα φυγής. Το κόστος μίας τέτοιας φυγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega υπολογίζεται στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο που ζητά η τρόικα για αύξηση του εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 για την κατώτατη σύνταξη αφορά χιλιάδες εργαζομένους, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει αυτό να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, που απαιτεί η τρόικα, θα σημάνει αυτομάτως μείωση των κύριων συντάξεων κατά 15% έως 20%.

Επίσης η τρόικα ζητά πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι τα τέλη του 2017 βλέποντας όφελος στον προϋπολογισμό έως και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία 2016-2017.

Τέλος, η αυστηροποίηση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σημαίνει ουσιαστικά πως η τρόικα απαιτεί την κατάργησή του έτσι ώστε να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε