Δευτέρα, 7 Οκτ.
19oC Αθήνα

Τα “αγκάθια” στη μεγάλη μάχη στο Παρίσι – Παράθυρο αισιοδοξίας και στο βάθος εκλογές αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Τα “αγκάθια” στη μεγάλη μάχη στο Παρίσι – Παράθυρο αισιοδοξίας και στο βάθος εκλογές αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Η μητέρα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη στο Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα ξεπέρασαν αρκετά από τα εμπόδια μέ τις τηλεδιασκέψεις και, όπως λένε οι πληροφορίες, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα με μικρές σχετικά (μικρότερες από εκείνες που ήταν αναγκαίες πριν από μία εβδομάδα) αλλά αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Πάντως, από όλες τις πλευρές τονίζεται ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και η συμφωνία είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Για να υποστηρίξουν την εκτίμηση αυτή αναφέρουν πως είναι πολύ υψηλού ρίσκου για την τρόικα και πολύ περισσότερο από την ελληνική κυβέρνηση η συνάντηση που θα οδηγήσει σε ναυάγιο. Δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που η συνάντηση στο Παρίσι αποτύχει τότε είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν ακόμα και πρόωρες εκλογές, πράγμα που όπως λένε θα κοστίσει στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα.

Πάντως στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα προσδιορίζει σε 2,5 ως 3,5 δισ. ενώ η ελληνική κυβέρνηση το περιορίζει 300 ως 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό καθορίζει τη στάση της τρόικας στο ασφαλιστικό, στις 100 δόσεις, στις φοροελαφρύνσεις. ‘Οπως έλεγε παράγοντας που πρόσκειται στην τρόικα αν καταφέρναμε να συμφωνήσουμε στο δημοσιονομικό κενό και κυρίως στα μέτρα με τα οποία θα έκλεινε, τότε θα ήταν εφικτό οι πιστωτές να αποδεχθούν μία ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Δέσμευση που θα συνδεόταν με την πιστωτική γραμμή στην μετά το μνημόνιο μέρα.

‘Ενα επιχείρημα που φαίνεται πως έκανε την τρόικα να γίνει πιο διαλλακτική ήταν αυτή της λήψης μέτρων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2015 αν ως το τέλος του Μαρτίου τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός βαδίζει προς εκτροχιασμό και το δημοσιονομικό κενό κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις τηλεδιασκέψεις έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση να μην αλλάξει ο ΦΠΑ, ενώ η τρόικα έδειχνε ανένδοτη αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Θέλει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε από την 1 Ιανουαρίου 2015 ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί πιλοτική εφαρμογή. Στο θέμα αυτό το μπρα – ντε φερ φαίνεται να κλείνει προς την πλευρά της τρόικα.

‘Οσον αφορά στα εργασιακά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά στα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου που αφορά στους συνδικαλιστές και από την τρόικα στις ομαδικές απολύσεις, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή στην κήρυξη των απεργιών και οι διαφορές αναμένεται να γεφυρωθούν.

Στο συνταξιοδοτικό η τρόικα φαίνεται να επανεξετάζει τη θέση της στο σκέλος που αφορά τη μείωση των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2015, ενώ δείχνει ανυποχώρητη στο ζήτημα της αύξησης από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Το στοιχείο που βοήθησε να συγκλίνουν οι δύο πλευρές είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το “πάγωμα” των αυξήσεων στις συντάξεις για άλλα δύο χρόνια ακόμα, καθώς και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, καθώς και η λειτουργία του ενιαίου κέντρου είσπραξης εισφορών και φόρων που εκτιμάται πως θα αυξήσει τα έσοδα των ταμείων.

Τέλος, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε πλήρως το παζλ των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ιδίως στα θέματα του ασφαλιστικού και του νέου μισθολογίου του Δημοσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε