Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ σε Παπανδρέου: Κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας

ΠΑΣΟΚ σε Παπανδρέου: Κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας

– Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεχθηκε εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του, αλλά επικράτησε ψυχραιμία
– Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τη Δημοκρατική Παράταξη
– Ζητάει έκτακτο συνέδριο και αλλαγές σε δομές, πρόσωπα ακόμα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ
– Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου
– Σε συναγερμό και το Μαξίμου που φοβάται πως οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ θα τραυματίσουν την κυβέρνηση

Πόλεμος χαρακωμάτων άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή βόμβα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης για την ανασύνταξη του κόμματος, αλλά αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας.

Στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο θέτει θέμα ηγεσίας, ζητώντας έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί καρέκλες.

Η επιστολή αυτή προκάλεσε άμεσα συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη και έγινε καταιγισμός τηλεφωνημάτων για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα απαντήσει σε αυτή την αιχμηρή επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι όμως που όλοι γνωρίζουν πως μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη συνοχή της κυβέρνησης μιας και πλησιάζει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι ψυχραιμότερες απόψεις, αλλά ο αιφνιδιασμός και οργή δεν κρύβεται. Με την κίνησή του αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου στην ουσία στέλνει στα “βράχια” τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία της συνάντησης με σκοπό την ενότητα και ουδείς περίμενε μία τέτοια επιστολή βόμβα.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μετα τα μεσάνυχτα και στην ουσία στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Για το έκτακτο συνέδριο που ζήτησε ο κ. Παπανδρέου, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο τον Ιανουάριο του 2015, ενώ ούτε λόγος για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Για τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου αναφέρεται πως δεν είναι ούτε νέες ούτε καινοφανείς και σημειώνει με νόημα και σαφείς αιχμές πως άμεση προτεραιότητα της χώρας και της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και η ασφαλής έξοδος από το μνημόνιο και την τρόικα.

Στην ουσία με την ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χρεώνει στον κ. Παπανδρέου αδιαφορία για τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας αιχμές για το έντονο ενδιαφέρον του μόνο για ένα έκτακτο συνέδριο και για την εκλογή προέδρου από τη βάση, όπως την πρότεινε.

Με σαφή διάθεση να υπεραμυνθεί το έργο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το κόμμα είναι εκείνο, που αγωνίστηκε με τόσο κόστος για την υπέρβαση της κρίσης και “δείχνοντας” προς τον Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνεται πως “το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική”.

Μάλιστα, προειδοποιεί τον κ. Παπανδρέου πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει το νέο πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα” εννοώντας φυσικά εκείνον που με την επιστολή του προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια της κυβέρνησης.

Σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει σαφές μήνυμα πως τον Γιώργο Παπανδρέου για το μέλλον της σχέσης τους, μετά την πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ “η χώρα πρέπει να εκλέξει συναινετικά το Φεβρουάριο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημειώνει την “αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το σημείο για πολλούς κρύβει ένα μήνυμα προειδοποιητικό από τον κ. Βενιζέλο. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν κύκλοι πως εν αναμονή της εκλογής Προέδρου ο κ. Βενιζέλος δεν σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί με τον κ. Παπανδρέου. Αλλά στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές και εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θεωρείται σίγουρο πως και οι δύο πολιτικοί άντρες δεν χωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει και συναγερμό και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα γεγονότα στο στρατόπεδο του δεύτερου κυβερνητικούν εταίρου επηρεάζουν άμεσα τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ σε ένα τέτοιο κλίμα η οποιαδήποτε κουβέντα για την εύρεση 180 βουλευτών έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές είναι τουλάχιστον άκαιρη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε