Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Δραματικές στιγμές για την κυβέρνηση – 10 φορές μίλησαν στο τηλέφωνο Σαμαράς-Βενιζέλος – Τι απαντούν οι δανειστές για τις εξωφρενικές απαιτήσεις

Δραματικές στιγμές για την κυβέρνηση – 10 φορές μίλησαν στο τηλέφωνο Σαμαράς-Βενιζέλος – Τι απαντούν οι δανειστές για τις εξωφρενικές απαιτήσεις

– Δεν αποκλείεται ακόμα και απόψε η κυβέρνηση να στείλει το e-mail στην τρόικα με τις αντιπροτάσεις της
Σαμαράς και Βενιζέλος παρά το αδιέξοδο δηλώνουν αισιόδοξοι πως τελικά θα υπάρξει συμφωνία
– Για το ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου
– Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση του ΦΠΑ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο με την τρόικα και ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Μαξίμου έχει τηλεφωνηθεί τουλάχιστον 10 φορές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Σκοπός των τόσο συχνών επικοινωνιών είναι να διαμορφώσουν την τελική ελληνική πρόταση προς τους δανειστές και να φύγει ίσως και απόψε το απαντητικό e-mail προς την τρόικα.

Πάντως, παρά το αδιέξοδο και το ναυάγιο στο Παρίσι, οι δύο πλευρές σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξουν τελικά σημεία προσέγγισης με την τρόικα, χωρίς να ληφθούν μέτρα που θα πλήξουν με οποιονδήποτε τρόπο τις τσέπες των πολιτών.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου έτσι ώστε να καταλήξουν στην τελική ελληνική πρόταση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Mega υπάρχει λόγος που η τρόικα έχει προχωρήσει σε τέτοιες εξωφρενικές απαιτήσεις απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, οι δανειστές ζητούν μέσω αυτών των μέτρων τις μεγαλύτερες δυνατόν εγγυήσεις πως το 2015 που η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, δεν θα συμβεί τίποτα, που θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στους μηχανισμούς διάσωσης από το 2016.

Κοινώς οι δανειστές δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τα στοιχεία πως δεν θα υπάρξει για παράδειγμα δημοσιονομικό κενό και έτσι με νέα μέτρα περικοπών και φοροεισπρακτικά προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιστροφής της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο από το 2016.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, καθώς και την οικονομική απόδοσή τους που τώρα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το πρώτο προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο 6,5%, 13% και 23% από 5%, 9% και 16% που εφαρμόζεται. Από το μέτρο αυτό οι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν 350 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, η πρόταση αυτή είναι υψηλού κινδύνου, αφού υπάρχει φόβος έντονης αντίδρασης (μέχρι και άρνησης ψήφου στη Βουλή έλεγαν χαρακτηριστικά) από βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται στις νησιωτικές περιφέρειες.

Το δεύτερο μέτρο το οποίο εκτιμάται θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτό είναι η γενική αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 23,5% μέτρο το οποίο θα πρόσθετε (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών) άλλα 350 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Το τρίτο είναι η αύξηση του συντελεστή 6,5% του ΦΠΑ ακόμα και στο 9,5% (αφορά σε φάρμακα, εφημερίδες, περιοδικά, διαμονή σε ξενοδοχεία). Το μέτρο αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να εισπράξει το Δημόσιο άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε