Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τοπίο … στην ομίχλη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Θολό παραμένει ακόμη το τοπιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της επιστροφής της τρόικα στην Αθηνα πραγμα που θα οδηγήσει στη συζήτηση για την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στη χθεσινοβραδινη σύσκεψη του Euroworking Group στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν απο πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργου Σταυρος Παπασταυρου και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Τασος Αναστασατος συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η μεταβαση στην επόμενη μέρα. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ζήτησαν απο τρόικα και Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειες για σύγκλιση προκειμένου η αξιολόγηση να έχει τελειώσει ως το τέλος του έτους.

Απο εκεί και πέρα η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξω απο το Μέγαρο Μάξιμου οτι , ερχεται να βάλει τέλος στο επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης για εξοδο απο το ΔΝΤ στις αρχές του επομένου χρονου.

Απο το Μάξιμου υπήρξε μια προσπαθεια υποβάθμισης της δήλωσης υποστηρίζοντας οτι .

Την ωρα αυτή πάντως γίνεται μια εντατική προσπαθεια απο το πρωθυπουργικό επιτελείο προκειμένου να καμφθεί η σκληρή στάση της τρόικα και να δοθεί ημερομηνία επιστροφής της στην Αθηνα καθώς τα χρονικά όρια έχουν στενεψει επικίνδυνα.

Αυτη τη στιγμη ανέφερε κυβερνητικό στελεχος γνώστης των διαπραγματευσεων δινονταςβτη σκυταλη, οπως αναφερουν οι πληροφοριες, στην ανοιχτή επικοινωνία του Μεγάρου Μάξιμου με Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον στα πλαίσια μιας πολίτικης διαπραγμάτευσης.

Το ίδιο κυβερνητικό στελεχος ανέφερε ακόμη .

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί παραλληλα επέκταση του προγράμματος με τους δανειστές κάτι που εκτιμά οτι μπορεί να γίνει εντός Ιανουάριου. Ο υπουργός Οικονομικών χθες σε δήλωση του εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου υποστηριξε οτι .
Η εξέλιξη ήρθε να τροφοδοτήσει σενάρια για επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου. Θεωρειται οτι με ανοικτή τη διαπραγμάτευση, βασικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης για την εύρεση των 180 θα είναι οτι δεν υποκύπτει στις πιέσεις της τρόικα.

Το σενάριο για επίσπευση των διαδικασιών πάντως διεψευδεται απο το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, η χθεσινη δήλωση του Γκικα Χαρδουβελη σε πηγαδακι βουλευτών της ΝΔ οτι αποδομει απο μονη της την κυβερνητική γραμμή που υπήρξε τα προηγούμενα 24ωρα και με την οποια επιρρίπτει ευθύνες για την ακαπτη στάση των δανειστων στην αξιωματική αντιπολίτευση για το κλιμα πολιτικης αστάθειας που πυροδοτεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε