Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Philae δεν έχει ακόμη πολλές ώρες ζωής, καθώς βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ηλιακών πάνελ.
Πάντως, οι επιστήμονες της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα εάν θα επιχειρήσουν μία επικίνδυνη επιχείρηση αγκίστρωσης του ρομπότ στο έδαφος, πριν εκπνεύσουν οι μπαταρίες του. Αυτή η προσπάθεια ενδέχεται να προκαλέσει την αναπήδησή του και την εκτίναξή του στο Διάστημα.
Σύμφωνα με την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES), το Philae έχει ήδη συλλέξει πληθώρα στοιχείων που θα χρειασθεί καιρός για να αναλυθούν.
“Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου”, έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παρά την άβολη στάση του, με το ένα πόδι στο αέρα και πεσμένο στη μία του πλευρά, το Philae βρίσκεται σε επικοινωνία με την Rosetta και πραγματοποιεί ραδιογραφίες του εσωτερικού του κομήτη. Επίσης, κάνει μελέτες του μαγνητικού του πεδίου, παίρνει φωτογραφίες του εδάφους και αναλύει σύνθετα μόρια της επιφανείας Tchouri!
Όπως έγινε γνωστό, το ρομπότ, παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι δεν πατάει γερά στο έδαφος, κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη!
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, από την ανάλυση ενδέχεται να μην φτάσουν ποτέ στη Γη, καθώς ο Philae χάνει την ενέργειά του.
“Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του” είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο υπεύθυνος της προσγείωσης του ρομπότ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.
Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει. Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν του έδωσαν αμέσως την εντολή να προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς φοβόντουσαν μήπως αποσταθεροποιηθεί και χαθεί στο διάστημα. Το Philae δεν πατάει καλά στο έδαφος του κομήτη επειδή δεν λειτούργησαν τα άγκιστρά του.
Όπως είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας), η ESA έλαβε τελικά την απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ