Τρίτη, 8 Οκτ.
27oC Αθήνα

Οι ανασκαφές και η ανάπτυξη στην Αμφίπολη

Οι ανασκαφές και η ανάπτυξη στην Αμφίπολη

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη, αλλά και στο Χιλιομόδι του δίνουν την αφορμή να κάνει «Αυτοψία» σε αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων ετών.

Έτσι, στην πρεμιέρα της εκπομπής του για τη φετινή σεζόν ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά την Καλλιόπη Λημναίου Παπακώστα που τον Μάιο του 2009 ανακάλυψε το πρώιμο ελληνιστικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της εποχής του 3ου αιώνα π. Χ, που ήδη κοσμεί τις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου της Αλεξάνδρειας.

Στην εκπομπή του ALPHA παρουσιάζεται κι ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της ανασκαφής, ενώ η αρχαιολόγος περιγράφει στην κάμερα της εκπομπής τις στιγμές που έζησε, λέγοντας πως «Τον 14ο χρόνο, την τελευταία μέρα της ανασκαφής, όταν είχα δηλώσει στους εργάτες και στους φοιτητές που είχα μαζί μου ότι σήμερα κλείνουμε την ανασκαφή, έπεσε το χώμα από την παρειά της τομής και φάνηκε ένα μικρό μαρμάρινο κομμάτι από το πόδι ενός αγάλματος. Εκείνη τη στιγμή νομίζω ότι σταμάτησε η γη να γυρίζει! Αυτό το κομματάκι καθαρίζοντας το, μεγάλωνε και παρακαλούσα και έλεγα: “Θεέ μου ας έχω κορμό, χέρια.
Να είμαι τυχερή, να έχω κεφάλι”! Τελικά υπήρχε κεφάλι στο άγαλμα. Όταν έβγαλα το χώμα από το πρόσωπο αυτό, αντίκρισα ένα ελληνικό πρόσωπο και κοιταχτήκαμε με το πρόσωπο αυτό. Η πρώτη μου αίσθηση ήταν ότι είναι ο Αλέξανδρος. Πιστεύω ότι είναι ο Αλέξανδρος σε μια μοναδική μορφή. Είναι από παριανό μάρμαρο, από τα χέρια ενός σπουδαίου γλύπτη. Το άγαλμα έχει όλα τα στοιχεία από τη σχολή του Λυσίππου που έδρασε στην Αλεξάνδρεια. Όλοι ανέφεραν ότι είναι το σπουδαιότερο άγαλμα και μπήκε στο εθνικό μουσείο της Αλεξάνδρειας. Το σημείο που ψάχνω είναι το πάρκο της Αλεξάνδρειας, εκεί όπου υπήρχαν οι κήποι της Αλεξάνδρειας. Το κομμάτι αυτό ήταν μέρος των Βασιλείων. Αν ολοκληρωθεί η ανασκαφή μπορεί να βρεθούν δημόσια κτίρια, ναοί ή και το βασιλικό νεκροταφείο. Ο πρώτος που ετάφη εκεί ήταν ο Αλέξανδρος».


Στον εντοπισμό του τάφου του Αλεξάνδρου έχει αφιερώσει τη ζωή της και μια ακόμη Ελληνίδα αρχαιολόγος, η Λιάνα Σουβαλτζη. Πριν από 18 χρόνια καθήλωσε την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα, αλλά και όλους τους Έλληνες, όταν ισχυρίστηκε ότι βρήκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί όμως, έδωσαν τη θέση τους στην αμφιβολία και την καθολική αμφισβήτηση από τους συναδέλφους της και οι περισσότεροι τότε, την κατηγόρησαν για παραπλάνηση και μεγαλομανία. Εκείνη επιμένει μέχρι και σήμερα, ότι έχει βρει το σημείο που βρίσκεται ο τάφος, τονίζοντας πως «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ανακαλύψαμε τις επιγραφές, θυμάμαι ότι σκάψαμε λαγούμι για να δούμε τι γράμματα είναι, αγνοώντας τα φίδια και τους σκορπιούς που ήταν άφθονα στην περιοχή. Είδαμε Ελληνικά γράμματα, όλοι φώναζαν “Ελληνικά …Ελληνικά…”! Μέχρι να πάμε στην όαση είχε φτάσει το σύνθημα “Ελληνικά …Ελληνικά…”. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μ’ έχει συγκινήσει η αγάπη του κόσμου, αλλά και των Ελλήνων. Αυτή είναι και η ανταμοιβή μου, να καταλαβαίνει ο κόσμος τη δουλειά σου και να αντιλαμβάνεται την αδικία».


Εκτός όμως, από τις αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελέσματα των ανασκαφών, η εκπομπή καταγράφει και όσα συμβαίνουν παράλληλα στην Αμφίπολη, όπου οι κάτοικοι της περιοχής συμφωνούν ότι η γη τους κρύβει κάτι πολύ σπουδαίο. Οι εκτιμήσεις για το πρόσωπο διαφέρουν, αλλά με τη σπουδαιότητα του μνημείου όμως, δεν διαφωνεί κανείς. Στην Αμφίπολη δεν υπάρχει διαφωνία ούτε για το τι φέρνει το μέλλον, πιστεύοντας ότι η περιοχή τα επόμενα χρόνια θα πάρει αξία και ο τουρισμός θα εκτοξευτεί. Έτσι, ήδη, οι τιμές στα οικόπεδα έχουν πενταπλασιαστεί, επενδυτικά σχέδια συζητούνται στα καφενεία και γνωστοί επενδυτές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν κάνει την εμφάνιση τους και μιλούν με τους ντόπιους.

Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» μέσα από τη συχνότητα του ALPHA σε αρχαιολογικές έρευνες, «φωτίζοντας» πολλά από όσα συμβαίνουν σε αυτές… και γύρω από αυτές!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε