Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Αμφίπολη: είναι τάφος ή άλλου είδους μνημείο;

Αμφίπολη: είναι τάφος ή άλλου είδους μνημείο;

– Ποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μακεδονικό τάφο
– Ποια χαρακτηριστικά του κτίσματος κινούν υποψίες ότι δεν πρόκειται για ταφικό μνημείο
– Συνεχίζεται η “κόντρα” για τα ευρήματα στον χώρο της Αμφίπολης

Και το… σίριαλ συνεχίζεται. Αν και οι ανακοινώσεις από την ανασκαφική ομάδα είναι φειδωλές, αν και οι φωτογραφίες είναι επιλεκτικές ώστε να μην αποκαλύπτουν αλλά μάλλον να μπερδεύουν τους παρατηρητές, έμπειροι αρχαιολόγοι μπαίνουν στον πειρασμό να μιλήσουν για το μνημείο αν και βρίσκονται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά.

Παρατηρούν λοιπόν ένα μνημείο με μια σειρά από πύλες, ανοιχτές χωρίς πόρτες δηλαδή και χωρίς ζωγραφικές παραστάσεις.
Είναι στοιχεία που δεν οδηγούν σε μακεδονικό τάφο, λένε, δεν πρέπει να μιλάμε καν για θαλάμους, αλλά για για περάσματα, για έναν διάδρομο ουσιαστικά.
“Δεν είναι μακεδονικός τάφος ή αν είναι θα αλλάξει όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε γι’ αυτούς” λέει έμπειρος αρχαιολόγος στην εφημερίδα “Τα Νέα”, υποστηρίζοντας ότι είτε πρόκειται για συστάδα τάφων ή για ταφικό μνημείο που συνοδεύεται και από άλλα κτήρια.
“Με έχει σκανδαλίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόρτες” λέει ο αρχαιολόγος, τονίζοντας ότι αυτές υπήρχαν ακόμη και στους πιο φτωχικούς τάφους της Μακεδονίας.
Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις για υπόγειο τμήμα στο μνημείο κάνει μάλιστα τον έμπειρο αρχαιολόγο να αναρωτιέται μήπως πρόκειται για ιερό του Θεού Διονύσου που ήταν από τους αγαπημένους θεούς των Μακεδόνων.

Το γεγονός πάλι ότι μνημείο μοιάζει να κατασκευάστηκε για να είναι επισκέψιμο και στη συνέχεια σφραγίστηκε με μεγάλης κλίμακας έργα οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπήρξε πολυετής χρήση του.
Η πολυετής λειτουργία και χρήση ενός χώρου δεν παραπέμπει όμως μόνο σε ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ταφή των μελών μιας οικογένειας, αλλά και σε λατρευτικό χώρο.
Μάλιστα, λένε κάποιοι, το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις βεβήλωσης ενισχύει την άποψη αυτή. Πιθανότατα οι θησαυροί του ιερού μπήκαν στο στόχαστρο και έτσι αποφασίστηκε η σφράγιση του χώρου για να σταματήσει η βεβήλωση του χώρου.

Κάπου εδώ ξεκινούν και οι … μπηχτές προς την ομάδα που διενεργεί την ανασκαφή. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η ανασκαφή είναι λάθος.
“Δεν γίνεται” λένε “στρωματογραφημένη ανασκαφή, κοιτάζουν περισσότερο το εσωτερικό, παρά το εξωτερικό”.
Μάλιστα αφήνουν υπόνοιες και για πιθανή καταστροφή ευρημάτων καθώς χρησιμοποιούνται βαρέα μηχανήματα.
Έμπειροι αρχαιολόγοι λένε μάλιστα ότι στη φούρια της ανασκαφής αφαιρούνται τόνοι χώματος και τα όποια ευρήματα μπορούν να βρεθούν θα έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση και επί της ουσίας θα έχουν αλλοιωθεί.
Δηλώνουν επίσης εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για πιθανά κεραμικά ή άλλα ευρήματα, ίσως λένε, αυτά να είναι ευτελή και για τον λόγο αυτό να μην περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης:

 

 Αμφίπολη: και στο βάθος… “χάος” – Δεν βρίσκουν άκρη οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά – Οι θεωρίες που λένε ότι δεν είναι ένας απλός τάφος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε