Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Κρίσιμος ο Νοέμβριος για χρέος και πολιτικές εξελίξεις

Κρίσιμος ο Νοέμβριος για χρέος και πολιτικές εξελίξεις

Κρίσιμος μήνας για το χρέος αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις ο Νοέμβριος. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις, παρασκηνιακά γίνονται συναντήσεις και βολιδοσκοπείται η διάθεση των δανειστών για το χρέος, αλλά και για την αποχώρηση του ΔΝΤ που σηματοδοτεί τη λήξη του μνημονίου όπως το γνωρίζουμε και την αντικατάσταση της τρόικα με άλλης μορφής επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, λιγότερο αυστηρής και περισσότερο ευέλικτης σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η λύση που ενδεχομένως θα δοθεί στο χρέος αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις, αφού μία καλή λύση θα μπορούσε να αποτελέσει ατού για την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, όπου θα γίνει κρίσιμη συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη και ομάδας κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Στη διαπραγματευτική ελληνική ομάδα συμμετέχει και μάλιστα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συμμετέχουν επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Xρ. Στεφανάδης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του ΔΝΤ εκτός από την Κρ. Λαγκάρντ, παρόν θα είναι και ο Πολ Τόμσεν .

Το επόμενο βήμα θα είναι το Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Εκεί θα γίνει η αποτίμηση του πρώτου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα, αλλά και μια επισκόπηση των εξελίξεων για το σχέδιο της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα.

Βεβαίως, η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα έχει βαρύνουσα σημασία αφού θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αλλά και για τη συναινετική και συναποφασισμένη αποχώρηση του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα των Ευρωπαίων λήγει στο τέλος του 2014, ενώ του ΔΝΤ το 2016, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η διαπραγμάτευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησης ώστε να μη διαταραχτεί και δυσκολέψει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο (βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και τη διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό προχθές στην ΤτΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί πως αμέσως μετά, το βράδυ εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από την έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμιση των χρεών προς εφορία και ταμεία. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει στις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές επαφές, μεταξύ αυτών και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε