Κυριακή, 24 Νοε.
11oC Αθήνα

Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους και μπαμπούλες όταν φύγει το ΔΝΤ;

Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους και μπαμπούλες όταν φύγει το ΔΝΤ;

«Το σχέδιο είναι να φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το τέλος του χρόνου». Το επανέλαβε για πολλοστή φορά το πρωί της Παρασκευής η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Το σχέδιο είναι να φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το τέλος του χρόνου». Το επανέλαβε για πολλοστή φορά το πρωί της Παρασκευής η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το είπε ο πρωθυπουργός, το τόνισαν υπουργοί και βουλευτές στα τηλεοπτικά παράθυρα ή στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα.
Πολύ ωραία. Να φύγει και νωρίτερα ακόμα. Θα πρόκειται για μία ευχάριστη και πολύ θετική εξέλιξη αφού και πρακτικά πλέον η χώρα δεν θα έχει ανάγκη από το υπόλοιπο δάνειο του ΔΝΤ.

Που σημαίνει ότι μπορεί μόνη της να βρει τα 12,5 δις. ευρώ ως το τέλος του 2016, πράγμα πολύ θετικό. Που σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι πλέον μία πολύ φυσιολογική χώρα, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο κ. Σαμαράς.
Ως εδώ όλα πολύ καλά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν πολύ καλά κάνουν για λογαριασμό τους και για τη δική τους επικοινωνιακή στρατηγική και προαναγγέλλουν ότι το ΔΝΤ θα φύγει.
Αν, λέω αν όμως το ΔΝΤ και η τρόικα αρνηθούν να φύγουν (παρά το πέρας του ευρωπαϊκού προγράμματος) τι θα κάνει η κυβέρνηση; Τίθεται το ερώτημα γιατί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως δεν υπάρχει ακόμα αίτημα για αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

Αν λοιπόν, οι δανειστές μας αρνηθούν να φύγουν η κυβέρνηση θα τους διώξει; Αν αυτό είναι στις προθέσεις της γιατί δεν το διατυμπανίζει τώρα; Θα ήταν πολύ πιο ηρωικό και προπαντός πιο αποδοτικό επικοινωνιακά.
Εκτός κι’ αν υπάρχει κρυφή ατζέντα, αν παρασκηνιακά έχει ήδη σε επίπεδο κορυφής συμφωνηθεί η αποχώρηση, οπότε θα πρόκειται για ένα συναινετικό και βελούδινο διαζύγιο.

Όμως, όπως κι΄ αν έχουν τα πράγματα η ουσία δεν είναι αυτή. Αυτό είναι το επιφαινόμενο. Η ουσία είναι ποια πολιτική θα εφαρμοστεί. Ακόμα πιο σημαντική διάσταση, κατά την άποψή μου, είναι αν συνεχιστούν ή όχι οι μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως από την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ. Και προπαντός προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.
Γιατί οι περικοπές μισθών, συντάξεων και δίκαιων επιδομάτων (όχι για παράδειγμα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ή καυσόξυλων) δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μεταρρύθμιση η οποία αύξησε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Μεταρρύθμιση είναι η εξαφάνιση της γραφειοκρατίας, η ταχύτητα στην ίδρυση επιχειρήσεων (με μία μόνο απλή γνωστοποίηση στη Νομαρχία για παράδειγμα), μεταρρύθμιση είναι η παραγωγή από την παιδεία πτυχιούχων που βρίσκουν εργασία και όχι άνεργων, μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία συνθηκών να παραμείνουν στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά και να προσελκυστούν άλλα που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μεταρρύθμιση είναι ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και διαφανές φορολογικό σύστημα.

Μία επικοινωνιακή στρατηγική επικεντρωμένη στα προαναφερόμενα και προπαντός χειροπιαστό έργο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά από την κορώνα στο τέλος του χρόνου θα φύγει το ΔΝΤ.

Στο καλό και να μας γράφει…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε