Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μπαίνει στην κρισιμότερη φάση για την πολιτική της επιβίωση. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχο γιατί σε μία συγκυρία, που το κυβερνητικό μέτωπο θα έπρεπε να είναι αρραγές, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν “πλαγιοκοπήσεις” από την τρόικα, διαπιστώνονται σοβαρές ρωγμές από τις διενέξεις Μητσοτάκη – ΠΑΣΟΚ αλλά και τη διάσταση απόψεων, που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών στον απόηχο της κόντρας Μητσοτάκη – Δούρου – Δημάρχων για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Η εικόνα “αλληλοσπαραγμού” ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και μεταξύ Υπουργών έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, πως θα τηρηθούν απαρεγκλίτως τα συμφωνημένα με τους εταίρους μας και πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας, ώστε να μην διακινδυνεύσει τους μείζονες στόχους του τελευταίου εξαμήνου του 2014.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η σκληρή κόντρα, που διατηρεί με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, φαίνεται πως τον φέρνει αντιμέτωπο και με τους εκπροσώπους της λαικής Δεξιάς εντός του Υπουργικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο. Ο κύριος Μητσοτάκης, διαβίβασε στον συνάδελφο του, τους φακέλους για τους 5 Δήμους, που αρνούνται την αξιολόγηση με τον κύριο Ντινόπουλο να απαντά υιοθετώντας τη ρήση της Ρένας Δούρου ” θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα” και υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος επιζητά εργασιακή ειρήνη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας δεν προβλέπουν απολύσεις στο χώρο των ΟΤΑ.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν τη στάση αμφοτέρων των πλευρών αντιπαραγωγική, κατηγορώντας την κυρία Δούρου ότι ακολουθεί στείρα πολιτική και τον κύριο Μητσοτάκη ότι έχει καθυστερήσει να φέρει προς ψήφιση το Μόνιμο Σύστημα Αξιολόγησης, που εκ των πραγμάτων επιλύει τα περισσότερα απά τα υφιστάμενα προβλήματα.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της άποψης του ότι θα πρέπει να εξισωθεί ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο με τον αντίστοχο στον Ιδιωτικό τομέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, δεν αποτελεί μέρος των διεθνών μας υποχρεώσεων, δεν είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ως εκ τούτου αποτελεί προσωπική άποψη του Υπουργού Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων στον οποίο έχει διαμηνυθεί με κάθε δυνατό τρόπο οτι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί.
Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ επικαιροποιούν τις απόψεις τους περί αξιολόγησης στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι η εμμονή του κυρίου Μητσοτάκη στο 15% των υποχρεωτικών απολύσεων αλλοιώνει τον χαρακτήρα, που πρέπει να έχει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα, ενώ καλούν τον κύριο Μητσοτάκη να επισπέυσει την εγκαθίδρυση του Μονίμου Συστήματος Αξιολόγησης, που θα αποσυνδέει οριστικά την ανασυγκρότηση του Δημοσίου από τις απολύσεις.
Όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της νέας συνάντησης, που θα έχουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στις αρχές της προσεχους εβδομάδος στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την επιστροφή του κυρίου Βενιζέλου από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι δύο άνδρες πρόκειται να συμφωνήσουν στη γραμμή, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υπό το φως των νέων δεδομένων, που έχουν προκύψει από τις τηλεδιασκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τροικανών. Κοινή γραμμή αποτελεί η αποφυγή σκοπέλων, όπως νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλαγές στο Ασφαλιστικό και απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ωστόσο, οι αλλαγές στα εργασιακά, όπως είναι το λοκ άουτ και ο συνδικαλιστικός νόμος φαίνεται πως προκαλεί ενδοκυβερνητικό εκνευρισμό.
Από τη μία πλευρά, οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εφ όσον ασκηθούν ισχυρές πιέσεις η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ενδώσει στις απαιτήσεις της τρόικα ώστε να διαφυλάξει “σημαντικότερα” ζητήματα, από την άλλη πλευρά η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που δε φαίνεται διατεθειμένο να μετακινηθεί από τη θέση του ότι δεν πρέπει να επέλθουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οι αντιστάσεις, που προβάλλει ο δεύτερος τη τάξει κυβερνητικός εταίρος, δεν είναι άσχετες από την αναστάτωση, που υφέρπει στο εσωτερικό της πράσινης ΚΟ, γεγονός, που δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου εν οψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαλτάκος : “Δεν χώρισαν οι δρόμοι μας με τον Σαμαρά”
ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά
Ασημακοπούλου: Το σχέδιο είναι να φύγει το ΔΝΤ έως τις 31/12
Στα μαχαίρια Αδωνις – Ντινόπουλος
Λαφαζάνης: Θα διαγράψουμε το χρέος! Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο