Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Το παρασκήνιο μιας συνάντησης: Όσα δεν είπαν Σαμαράς – Μέρκελ

Το παρασκήνιο μιας συνάντησης: Όσα δεν είπαν Σαμαράς – Μέρκελ

Όλη τη βεντάλια των ζητημάτων, που απασχολούν την Αθήνα έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση, που είχε με την Ανγκέλα Μέρκελ. Το επόμενο κρας τεστ η άφιξη της τρόικας στη χώρα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος.

Το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού τους επόμενους κρίσιμους μήνες περιέγραψε ευκρινώς ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε με την Ανγκέλα Μέρκελ μετά τη δίωρη συνάντηση τους.

Σε μία συζήτηση, η οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, περιστράφηκε γύρω από τη “μεγάλη εικόνα”, δηλαδή τα στρατηγικής φύσεως ζητήματα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της περιόδου των Μνημονίων, ο κύριος Σαμαράς επανέλαβε ότι η χώρα δε χρειάζεται νέο μνήμονιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό, έκανε λόγο για επιτυχία εφ όσον η συνεργασία με το ΔΝΤ ολοκληρωθεί πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ υπαινίχθηκε με σαφήνεια ποια λύση επιθυμεί η ελληνική πλευρά αναφορικά με τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους μιλώντας για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε, πάντως, να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εταίρων μας ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροπής της προσπάθειας σταθεροποίησης της οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των πλεονασμάτων θα συνεχιστεί, ωστόσο, επέμεινε ότι είναι αναγκαίες οι ανακουφίσεις και οι φορολογικές ανάσες.

Παρά τις φειδωλές δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, που έδωσε έμφαση στις ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια στη χώρα, η οποία, όπως είπε, αιτιολογείται από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους “δύσκολους καιρούς” που περνά η ελληνική κοινωνία. Σε ερώτηση, μάλιστα, για την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυρία Μέρκελ επεσήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς κυβερνά τη χώρα με αποφασιστικότητα, προεξοφλώντας πως το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει μόνον επιτυχίες για τη χώρα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η Γερμανία θα σταθεί αρωγός στις ελληνικές προσπάθειες να βγει η χώρα ομαλά και με ασφάλεια από τη στενωπό των Μνημονίων, καθώς υπάρχει κατανόηση από το Βερολίνο του εδάφους που έχει καλύψει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πλέον η χώρα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και ότι δεν χρειάζεται νέα δανειακή σύμβαση, ενώ προδικάζουν πως η συνεργασία με το ΔΝΤ μετρά τους τελευταίους της μήνες, έως το τέλος του χρόνου.

Πλέον το βάρος δίνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς η τρόικα επανακάμπτει στην Αθήνα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος. Κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, που αναμένονται, αλλά και από τη στάση, που θα τηρήσουν οι επικεφαλής των ελεγκτών μας σε μία σειρά ευαίσθητων ζητημάτων, όπως το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις θα φανεί στην πράξη πόσο επείσθη το Βερολίνο για το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων.

Αμέσως μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων Σαμαρά Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο κεφαλές της κυβέρνησης συμφώνησαν πως όλα εξελίχθηκαν βάσει του σχεδιασμού, που είχε συμφωνηθεί προτού ο Αντώνης Σαμαράς μεταβεί στη Γερμανική πρωτεύουσα, με το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει και εκείνο την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του κρίσιμου ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυο αμήχανες στιγμές για Σαμαρά και Μέρκελ (VIDEO)

Μέσα στην Καγκελαρία στην συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ – ΦΩΤΟ

Όχι άλλο μνημόνιο! Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη βοήθεια – Μέρκελ: Έλληνες, ξέρω ότι περνάτε δύσκολα, θα σας στηρίξουμε

Τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για να προετοιμαστεί η… άφιξη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε