Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρει στην πόλωση και (προ)βλέπει αλλαγή εκλογικού νόμου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η επίσκεψη στου Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ξεκίνησε με την μη μετάδοση της ομιλίας του από τη ΝΕΡΙΤ και ολοκληρώνεται με την ξαφνική συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου σήμερα το μεσημέρι στον απόηχο της εμφάνισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τα δύο αυτά γεγονότα- “δώρα” της κυβέρνησης σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, σε συνδυασμό με το αλαλούμ του ΕΝΦΙΑ και τον αναβρασμό στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν περισσότερους πόντους στο ΣΥΡΙΖΑ παρά αυτή καθαυτή η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη 79η ΔΕΘ.

Προφανώς η προσέγγιση αυτή δεν σκοπεύει να υποβαθμίζει την καλύτερη ίσως εμφάνιση μέχρι στιγμής σε όλα τα επίπεδα, κατά την Κουμουνδούρου πάντα, του Αλέξη Τσίπρα, αλλά να αναδείξει την αμηχανία και τον πανικό του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην “ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και κοστολογημένη” κυβερνητική πρόταση που παρουσίασε δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την απασχόληση και την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι ξεκάθαρες μάλιστα απαντήσεις που έδωσε όπως λένε στελέχη του κόμματος σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις (εκλογή ΠτΔ, εκλογές, συνεργασίες…) “στριμώχνουν” ακόμη περισσότερο τη συγκυβέρνηση, που αναζητά τρόπο διαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση “θα παίξει τα ρέστα της” τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ανακόψει την πορεία νίκης ίσως και αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούν μετά προσοχής τις τελευταίες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί εκλογικού νόμου, τόσο στη ΔΕΘ όσο και χθες στη πανελλαδική σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ όταν ετέθη το θέμα, οπότε διερωτήθηκε «ποιος είπε ότι έχει λήξει;», τονίζοντας ότι προβλέπεται ρητά στην “προγραμματική συμφωνία” και πως όμως πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και να μην θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας.

Πληροφορίες πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μόλις ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με βασικό χαρακτηριστικό την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εν κατακλείδι θεωρούν ότι η εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η αποστροφή του λόγου του περί της πιο “πολωμένης εκλογικής αναμέτρησης” και πιθανών επαναληπτικών εκλογών αν δεν έχει αυτοδυναμία δείχνει το βαθμό ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και εκλογικής τακτικής του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σε γνώση όλων των “συστημικών” παικτών.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε