Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Αποστολή στο Παρίσι με χαμηλούς τόνους και αιχμή το πρωτογενές πλεόνασμα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με αιχμή του δόρατος το πρωτογενές πλεόνασμα μεταβαίνει στο Παρίσι η αντιπροσωπεία των υπουργών για να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Τις τελευταίες ώρες οι τόνοι έχουν πέσει από την ελληνική πλευρά με αποκορύφωμα σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη πως “έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη” και πως “με την τρόικα δεν έχουμε κόκκινες γραμμές”.

Παρά το χαμήλωμα των τόνων από την κυβέρνηση διαρρέουν πως είναι αποφασισμένοι να διαπραγματευθούν σκληρά και πως για το σκοπό αυτό οι υπουργοί έχουν σημαντικά όπλα στη φαρέτρα τους. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που από 1,5% του ΑΕΠ η ελληνική πλευρά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το έχει ανεβάσει σε 2,3%. Μάλιστα, διαμηνύουν προς την τρόικα ότι στο τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερο και από αυτό το ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κενός του 2015 αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο (η κυβέρνηση το υπολογίζει σε 900 εκατ. Ευρώ και η τρόικα σε 2 δισ. ευρώ).

Το δεύτερο επίσης ισχυρό επιχείρημα είναι πως η τρόικα έπεσε έξω τρεις φορές στους υπολογισμούς της για το πρωτογενές πλεόνασμα και επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι οι υπολογισμοί της και πολύ περισσότερο να οικοδομηθούν πολιτικές και μέτρα με αυτούς. Οσον αφορά στα επιμέρους θέματα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ως προς τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την ελληνική πρόταση για μείωση, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανή η έκπτωση κατά 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αρκεί η απώλεια των εσόδων να είναι χαμηλότερη από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στο πεδίο της έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα θέλει την επέκταση της εφαρμογής της γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για σίγουρα έσοδα. Αντιδρά δε στη μείωση κατά 50% γιατί αυτό σημάνει απώλεια 650 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Για τις άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% και των φυσικών προσώπων οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα δεν θα δώσει απάντηση στο Παρίσι, αλλά όταν θα έλθει στην Αθήνα για τον έλεγχο.

Πάντως, ένα σημαντικό μήνυμα, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος, που θέλει να στείλει η Αθήνα από το Παρίσι είναι πως τελειώνει η εποχή της τρόικα και πως θα σταματήσουν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν ιδίως στο πεδίο του οικονομικού κλίματος.

Οπως, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το νέο σύστημα θα προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων κάθε εξάμηνο από την Κομισιόν, ενώ θα εκπονηθεί σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων και η επίτευξη των στόχων θα έχει ως κίνητρο την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως η ελληνική κυβέρνηση για το σκέλος της αποχώρησης του ΔΝΤ και την ανάληψη όλου του χρέους από την Ευρώπη ποντάρει πολλά και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος το επόμενο διάστημα αναλαμβάνει επίσημα πλέον την προεδρεία της Κομισιόν και οι απόψεις του συνηγορούν υπέρ της καθαρά ευρωπαϊκής αντιμετώπισης χωρίς ανάμιξη του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδούβελης: Δεν συζητάμε πολιτικά με την τρόικα

”Λεφτά δεν υπάρχουν – Δεν πληρώνουμε περισσότερα με τον ΕΝΦΙΑ”

Στα σκουπίδια η συμφωνία με την τρόικα για μηνιαία παρακράτηση φόρων σε μισθούς και συντάξεις

Φοροελαφρύνσεις, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον “πόλεμο” με την τρόικα στο Παρίσι

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε