Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Αμφίπολη: “Μπήκαν τυμβωρύχοι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι που έφτασαν”, λέει η Μενδώνη – “Καρφιά” της Περιστέρη: “Παραφιλολογίες, απωθημένα και συμφέροντα”

Αμφίπολη: “Μπήκαν τυμβωρύχοι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι που έφτασαν”, λέει η Μενδώνη – “Καρφιά” της Περιστέρη: “Παραφιλολογίες, απωθημένα και συμφέροντα”

– “Υπάρχει θύρωμα που οδηγεί κάπου” ανέφερε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
– Το θύρωμα έχει άνοιγμα 96 εκατοστών κι αποκαλύφθηκε μετά από γεωλογική έρευνα με χειροκίνητο τρυπάνι
– Προχωρούν οι ανασκαφές και η αποχωμάτωση στον αρχαίο τάφο, στο δρόμο για το μυστικό
– Συνεχίζει την κόντρα η Περιστέρη: “Παραφιλολογίες και απωθημένα που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα”
– “Ακούω μόνο την Περιστέρη“, λέει η Μενδώνη για τη χρονολόγηση του μνημείου στην Αμφίπολη

Ένα τέταρτο μαρμάρινο θύρωμα… αποκάλυψε η γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, όπως αποκάλυψε η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Βήμα 99,5.

“Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη νέα ανακάλυψη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μοναδικό στοιχείο που έχει γνωστοποιηθεί έως τώρα για το θύρωμα, είναι πως έχει άνοιγμα 96 εκατοστών.

Την ίδια ώρα, οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και αφορούν στην αποχωμάτωση στους πρώτους δύο θαλάμους του τάφου, κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει πριν μπουν οι αρχαιολόγοι για να ανακαλύψουν αυτό που εικάζεται, ότι δηλαδή ο επόμενος θάλαμος είναι και ο κεντρικός, νεκρικός θάλαμος που θα λύσει το μυστήριο του μεγαλειώδους τύμβου!

Πότε χτίστηκε τελικά ο τάφος;

“Αυτό θα το δείξει μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη”, είναι η πάγια θέση και επίσημη γραμμή που κρατούν τα… επίσημα χείλη που σχετίζονται με την ανασκαφή και η κ. Μενδώνη δεν παρέκκλινε από το “πλάνο” ούτε στην συνέντευξή της στο Βήμα fm, αλλά ούτε και στην βραδινή της τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ, δείχνοντας παράλληλα εμπιστοσύνη μόνο στην εκτίμηση της επικεφαλής αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη.

“Ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.”, τόνισε στη σημερινή ραδιοφωνική της συνέντευξη η Λ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως “το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά και θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια“.

Μέχρι που έφτασαν οι τυμβωρύχοι;

Σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ δήλωσε: “H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο.

Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο.

Θα έχουμε εικόνα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν θα έχουμε τα στοιχεία. Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι’ αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα”, κατέληξε η κ. Μενδώνη σχετικά με τις ανασκαφές και τους επίδοξους αρχαιοκάπηλους του παρελθόντος.

“Παράθυρο” για ιδιωτικές χορηγίες στον αρχαίο τάφο


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει… “στον αέρα” και μία συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν ιδιωτικές χορηγίες στις ανασκαφικές δραστηριόττητες και η κυρία Μενδώνη κάθε άλλο παρά απέκλεισε την πιθανότητα αυτή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, μιλώντας όμως ταυτόχρονα και για “αγκάθια”: “Δεν είμαστε αρνητικοί, κάθε άλλο. Άλλωστε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό. Επί της αρχής, όμως, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς”.

Επιμένει η Περιστέρη και μιλά για συμφέροντα

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις της στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών ευχαρίστησε αρχικά τους Έλληνες της Αυστραλίας για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τις αποκαλύψεις της Αμφίπολης και για ακόμη μία φορά έριξε τα “βέλη” της μιλώντας για απωθημένα και παραφιλολογίες.

Αναλυτικά η κ. Περιστέρη δήλωσε: “Γνωρίζω το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της μακρινής Αυστραλίας για το μεγαλύτερο ταφικό συγκρότημα που βγαίνει στην επιφάνεια, το οποίο έχει προκαλέσει δέος και συγκίνηση σε όλο τον Πλανήτη. Αυτό το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας μου δίνει ελπίδα και όραμα στο έργο που συνεχίζω μαζί με την ομάδα των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη των Σερρών. Η αγάπη σας είναι συγκλονιστική, είσαστε η μεγάλη μας δύναμη στο εξωτερικό και μας δίνετε πολύ κουράγιο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας ως αρχαιολόγοι. Με συγκινεί η αγάπη σας για την ανασκαφή, που έχετε αγκαλιάσει αυτήν την ανασκαφή και υπόσχομαι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες να επισκεφθώ την Αυστραλία και να δώσω διάλεξη για τους Έλληνες και τους ξένους για όλο το χρονικό της ανασκαφής με όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία”.

Στη συνέχεια εξέφρασε για ακόμη μία φορά την σιγουριά της σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημειώδους τάφου: “Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου”.

“Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή”, συνέχισε η Κ. Περιστέρη, “η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι “ένοικοι” του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν”, κατέληξε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ο θησαυρός της Αμφίπολης είναι ασύλητος” – Υπόγειο και σε μεγάλο βάθος το κυρίως τμήμα του τάφου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε