Παρασκευή, 5 Ιουλ.
25oC Αθήνα

Κίνηση – πρόκληση από Ιάπωνες υπουργούς

Κίνηση – πρόκληση από Ιάπωνες υπουργούς

Δύο ιάπωνες υπουργοί επισκέφτηκαν την Παρασκευή το ιερό Γιασουκούνι στο Τόκιο, όπου η Ιαπωνία τιμά τα 2,5 εκατομμύρια στρατιωτών της που έχασαν τη ζωή τους στις πολεμικές συγκρούσεις αλλά για την Κίνα και τη Νότια Κορέα, θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος.

Η επίσκεψη του Κέγι Φουρούγια προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας, και του υπουργού Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο στο ιερό Γιασουκούνι, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει την οργή των γειτονικών χωρών που συμμετέχουν στην επέτειο της άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας το 1945, μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον των εκλεγμένων αντιπροσώπων, όπως εγώ να τιμούν αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το έθνος και για μια ακόμη φορά εκφράζω τις προσευχές μας για ειρήνη», δήλωσε ο Φουρούγια.

Η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για τη βελτίωση των περιφερειακών δεσμών καθώς σε αυτό το ιερό τιμάται και η μνήμη 14 ιαπώνων που καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου από το συμμαχικό δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έστειλε στεφάνι στο ιερό για τους νεκρούς του πολέμου αλλά δεν έκανε προσωπική επίσκεψη στο Γιασουκούνι, καθώς η επίσκεψή του τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνα και της Νότια Κορέας, τη στιγμή που τα πρόσφατα δειλά βήματα προσέγγισης μεταξύ του Τόκιο και του Πεκίνου δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης από το 2006.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την σκότωσε η 19χρονη κόρη της και έβαλε το πτώμα της σε μια βαλίτσα – Η δολοφονία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ

Νέα στοιχεία για τις μούμιες – Είναι ακόμα πιο… αρχαίες

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι “ανούσιες” κυρώσεις στη Ρωσία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ

Πακιστάν: Σφοδρά πυρά και εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Κουέτα

Συγκλονιστική αποκάλυψη! Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από πάρκινσον – Το έμαθε λίγες ημέρες πριν αυτοκτονήσει

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε