Δευτέρα, 22 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Κυβέρνηση… εκλογικού σκοπού

Κυβέρνηση… εκλογικού σκοπού

  Άκρως προβληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αν επρόκειτο για επιταγές της τρόικας ή όχι, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, καθώς πλήττουν τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και ενισχύουν το σύστημα διαπλοκής με αποτέλεσμα να ενισχύονται περαιτέρω πτυχές μιας κατάστασης που μας οδήγησαν στην πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε εδώ και 4 χρόνια.

Η υπερψήφιση της “φωτογραφικής” ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης, που στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αίρει κατά επιλεκτικό τρόπο την υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων του Δημοσίου μόνο για την περίπτωση του αθηναϊκού και οικονομικού Τύπου με αποτέλεσμα από τα δύο επίπεδα εφαρμογής της (προαιρετική δημοσίευση στην Αθήνα – υποχρεωτική δημοσίευση στην περιφέρεια) προκύπτουν κρίσιμα ζητήματα ισότιμης πρόσβασης στην πληροφορία, που συνδέονται καίρια με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Με απλά λόγια μια διακήρυξη π.χ. για προμήθεια υλικού που δημοσιεύεται σε ένα νομό της επαρχίας δεν θα βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα και συνεπώς δεν θα υπάρχουν ίσες πιθανότητες να μαθευτεί στους προμηθευτές της πρωτεύουσας.

Παράλληλα με την ψήφιση της ρύθμισης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυβέρνηση κύρωσε με διαδικασίες “εξπρές” την τροπολογία η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ολιγοπωλίων στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του αγγελιόσημου στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Και μπορεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα να μη ακολουθήσει την αντιδημοκρατική τακτική των ΠΝΠ κατέθεσε ωστόσο εκπρόθεσμα τη συγκεκριμένη τροπολογία, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής από την υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης Σοφία Βούλτεψη και ενσωματώθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και κυρίως χωρίς διαβούλευση

Στο πλαίσιο δεν στερούνται βασιμότητας οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της «διαπλοκής» με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει μάλιστα ότι ουσιαστικά καταργούνται ρυθμίσεις του βασικού μετόχου οι οποίες αποτελούσαν το λάβαρο της κυβέρνησης Καραμανλή κατά της διαπλοκής.

Και όλα αυτά την ώρα που ο ΕΝΦΙΑ του Γιάννη Στουρνάρα “σαρώνει” του πολίτες με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμπεριφέρονται “ως μωραί παρθέναι” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να προϊδεάζει για μια μακρά προεκλογική περίοδο, καθώς ξεκαθάρισε ότι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας σφόδρα ενοχλημένος είχε διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν επιθυμεί πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του θεσμού και εμπλοκής του ονόματος του στα κυβερνητικά σχέδια.

Μια κυβέρνηση…εκλογικού σκοπού πλέον καθώς η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί ενόψει και των τελικών και κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι ότι επιχειρεί να κλείσει όλα τα μέτωπα ή όλες τις “δουλειές” όπως λένε οι επικριτές της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε