Μπορεί στην Ελλάδα να δυο “ύποπτα” κρούσματα να αποδείχθηκαν πως ήταν ελονοσία, αλλά ο συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα είναι δεδομένος και με τη… βούλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε σήμερα ότι ζούμε τη σοβαρότερη επιδημία Έμπολα των τελευταίων 40 ετών και γι’ αυτό έθεσε όλο τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Έμπολα, που έχει πλήξει τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Νιγηρία, Γουινέα και Νέα Ερυθραία, έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε σχεδόν 1000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ΠΟΥ, στη Δυτική Αφρική, στις 6 Αυγούστου οι νεκροί από τον Έμπολα είχαν φτάσει τους 961 έφτασαν, καθώς άλλα 29 θύματα του θανατηφόρου ιού προστέθηκαν μέσα σε 48 χώρες, στις 5 και 6 του μηνός.
Αναφέρθηκαν επίσης 68 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.779. Τέσσερα από τα νέα αυτά κρούσματα ήταν στη Νιγηρία, την τελευταία από τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία. Από την άλλη πλευρά, δεν αναφέρθηκε κανένα καινούριο κρούσμα στη Γουινέα, τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του Έμπολα.
Από τους 29 νεκρούς, 12 ήταν από τη Σιέρα Λεόνε, άλλοι τόσοι από τη Λιβερία, 4 στη Γουινέα και ένας από τη Νιγηρία.
Οι επιστήμονες που ΠΟΥ φοβούνται και δεν το κρύβουν ότι η επιδημία θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. “Η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες”, δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.
Οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας είναι “ιδιαίτερα σοβαρές” δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού προειδοποιεί ο ΠΟΥ και ζητά “συντονισμένη διεθνή αντίδραση”. Παράλληλα, ζήτησε από τις τέσσερις χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.
Η έξαρση του θανατηφόρου ιού οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.
Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Οργανισμού, δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι “μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα”.
Τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, ενώ τον περασμένο μήνα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός Αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία.
Ύστερα από την αγωγή με πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε δύο Αμερικανούς εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μολύνθηκαν με τον ιό στη Λιβερία, οι ειδικοί στον Έμπολα κάλεσαν τον ΠΟΥ να χορηγήσει τέτοια φάρμακα στις πληγείσες αφρικανικές χώρες.
Ο ΠΟΥ με τη σειρά του ζήτησε από επιστήμονες στο χώρο της βιοηθικής να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα.
Ήδη πάντως οι ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης και στέλνουν γιατρούς στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στην Ασία, οι αρχές υγείας οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται οι ενημερωτικές εκστρατείες και η χρήση καμερών θερμικής απεικόνισης στα αεροδρόμια, που θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται αεροπορικώς κι εμφανίζουν πυρετό.
Οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές.
Οι προσπάθειες των ασιατικών χωρών να ελέγχουν τους επιβάτες με κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι επαρκείς, δήλωσε ο Ταρίκ Τζαζάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
Αξιωματούχοι υγείας στην Ταϊλάνδη, που δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ 26,5 εκατομμυρίων τουριστών τον περασμένο χρόνο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 21 επισκέπτες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τους θέσουν σε καραντίνα.
Στην Κίνα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού, αλλά τα νοσοκομεία οφείλουν να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά.
Η Ινδία, 45.000 πολίτες της οποίας ζουν και εργάζονται στις τέσσερις πληγείσες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα εξετάζει με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσους αναχωρούν από τα αεροδρόμιά της, φθάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να στείλει πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από Έμπολα σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.
Στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπλέον μέτρα αλλά τα αεροδρόμια βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα ταξιδιωτών μολυσμένων με Έμπολα, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να φτάσει η επιδημία στη χώρα είναι “πολύ μικρός”.
Αλλά και στη Σιγκαπούρη, η οποία είχε λάβει αυστηρά και επιτυχημένα μέτρα κατά της επιδημίας του SARS, η οποία το 2003 προκάλεσε 33 θύματα, ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι μικρός, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EPA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λήξη συναγερμού! Ελονοσία τα ύποπτα κρούσματα Έμπολα στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
‘Εμπολα: Έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα – Οι εντολές στους συνοριοφύλακες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Έμπολα όλη η υφήλιος!
Τι ζητάει ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό Έμπολα το 1976
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λιβερία: Αποκλεισμένοι εκατοντάδες πολίτες χωρίς νερό και φαγητό
Ένας 40χρονος που παρουσίαζε συμπτώματα του Έμπολα πέθανε στην Τζέντα