Κόσμος

Τουρκία: Έτοιμη η κυβέρνηση για απευθείας συζητήσεις με το PKK

Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι είναι θετικά διακείμενη στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν απευθείας συζητήσεις με την ηγεσία της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν για να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην οποία είχαν δεσμευτεί το 2012 και η οποία σήμερα έχει περιπέσει σε τέλμα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι πρότεινε οι ανοικτές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, να διευρυνθούν προς την κατεύθυνση της ηγεσίας της οργάνωσης, που εδρεύει σήμερα στα όρη Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ.

«Εύχομαι η νέα μας αντιπροσωπεία να μπορέσει να συναντήσει απευθείας εκείνους (τους υπευθύνους) του Καντίλ» δήλωσε ο Αταλάι.

Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και πολλούς μήνες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε τέλμα, με τους αντάρτες του ΡΚΚ προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40.000 και πλέον ανθρώπων από το 1984.

Οι Κούρδοι αντάρτες διατηρούν από τον Μάιο του 2013 τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχουν κηρύξει όμως έχουν αναστείλει την απόσυρση των μαχητών τους από την Τουρκία, καθώς κρίνουν ανεπαρκείς της κινήσεις των τουρκικών αρχών προς την κουρδική μειονότητα, που αριθμεί 15 εκατομμύρια μέλη.

Ο Αταλάι έκρινε σήμερα ότι η τουρκική πλευρά έχει «σε πολύ μεγάλο βαθμό» εκπληρώσει τον ρόλο της και ανακοίνωσε την επικείμενη δημοσιοποίηση ενός «χρονοδιαγράμματος».

«Οριστικοποιούμε (το περιεχόμενο) ενός χρονοδιαγράμματος (ειρήνης)» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι «θα ενημερώσουμε πρώτα τους (τουρκικούς κρατικούς) θεσμούς και μετά με την άλλη πλευρά».

Διαβάστε

Ο Πάπας προσφέρθηκε να πάει στο Ιράκ!

Μαίνονται οι μάχες στο Ιράκ – Οι Κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας –

Ιράκ: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν δύο πόλεις μετά τις αμερικανικές επιδρομές

Ιράκ: Όπλα στους Κούρδους από τη διεθνή κοινότητα θέλει ο Μπαρζανί

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η αγκαλιά του Πάπα Φραγκίσκου στον μικρό Εμάνουελ που έκλαιγε για τον νεκρό άθεο πατέρα του
Το παιδί, που ονομάζεται Εμάνουελ προσπαθεί να κάνει μια ερώτηση στον Πάπα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ενορία του Αγίου Παύλου του Σταυρού στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2018
Ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζει τον μικρό Εμάνουελ
Στριμωγμένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Καταγγελίες από τα Κατεχόμενα μέσω Ολλανδίας για εμπλοκή του σε σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Ο δολοφονημένος Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Χαλίλ Φάλγιαλι «δείχνει» συνεργάτες του Ερντογάν – Η υπόθεση στην τουρκική Βουλή
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 3