Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Νίκος Μαζιώτης: Ο γιος του εφοριακού που έγινε Νο1 τρομοκράτης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EUROKINISSI

Εδώ και 23 χρόνια ο Νίκος Μαζιώτης είναι μια διαρκής “πληγή” για την Αστυνομία. Από το 1991 όταν συνελήφθη για πρώτη φορά ως αντιρρησίας συνείδησης μέχρι σήμερα, 16 Ιουλίου 2014 που συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μοναστηράκι.

Από το 2000 και μετά, ο Νίκος Μαζιώτης έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Όμως η “σχέση” του με την αστυνομία είχε ξεκινήσει στις 15 Μαΐου του 1991 όταν συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό.
Η ποινή που το επιβλήθηκε ήταν έναν χρόνος φυλακή με τριετή αναστολή. Στη συνέχεια, κλήθηκε ξανά στον στρατό αλλά και πάλι αρνήθηκε να καταταγεί.

Η δεύτερη σύλληψη, για τον ίδιο λόγο, έρχεται τον Οκτώβριο του 1992 για ανυποταξία και προσβολή του στρατού. Η δίκη του ορίζεται τον Δεκέμβριο αλλά λίγες μέρες πριν καθίσει στο εδώλιο ξεκινάει απεργία πείνας. Κρατούνταν στις φυλακές Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και επί 57 μέρες αρνούνταν να φάει. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις για την απελευθέρωσή του και τον Ιανουάριο του 1993 αποφυλακίστηκε.

Το 1995 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο είναι ένας από τους 500 αναρχικούς που συλλαμβάνονται για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο. Καταδικάζεται σε 12 μήνες με αναστολή. Τον Νοέμβριο του 1996 είναι ανάμεσα σε εκείνους που συλλαμβάνονται για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Νέα σύλληψη τον Ιανουάριο του 1998 εξαιτίας αποτυπώματός του που είχε βρεθεί σε μονωτική ταινία από τη βόμβα που είχε βρεθεί στο υπουργείο Βιομηχανίας στη Μιχαλακοπούλου τον Δεκέμβριο του 1997.

Την ευθύνη για τη βόμβα είχε αναλάβει η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Πολυτεχνείο, στο κτίριο Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων (Νοέμβριος του ‘96), στην πρεσβεία του Περού (Δεκέμβριος του ‘96), στο σπίτι της Μαίρης Μπόση, πρώην συμβούλου του υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή (Φεβρουάριος ‘97), στην Alitalia (Απρίλιος του ‘97) και στα γραφεία της Lancia (τον Απρίλιο ‘97).

Ο Μαζιώτης είχε συλληφθεί σε μονοκατοικία στο Καματερό. Από τις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών (9.740 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης) και όπλα (ένα πιστόλι 9 mm Zastava, ένα περίστροφο 38 mm Smith and Wesson), καθώς επίσης κουκούλες, γεμιστήρες, σφαίρες κ.α.

Εκείνο το διάστημα, ο Μαζιώτης είχε βρει δουλειά σε ένα σιδηρουργείο. Ανάμεσα σε όσους είχαν προσαχθεί τότε ήταν και η 29χρονη Πόλα Ρούπα, η σύντροφος της ζωής του Μαζιώτη και μητέρα του παιδιού του.

«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε». Αυτό ήταν μέρος της απολογίας Μαζιώτη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού το 1997 στο υπουργείο.

«Είμαι κοινωνικός αντάρτης»

Ο Μαζιώτης διώκεται για απόπειρα έκρηξης, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών και διακεκριμένη κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Με επιστολή του στην Ελευθεροτυπία και ενώ είχε συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, ο Μαζιώτης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Όπως ανέφερε έγιναν «σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου, ενάντια στην οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις επενδύσεις της πολυεθνικής εταιρείας TVX GOLD».

Και συνεχίζει: «Οι Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης. Ό,τι βρέθηκε στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13 (σ.σ. στο Καματερό όπου συνελήφθη) είναι αποκλειστικά δικό μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοπλο αντάρτη, αλλά κοινωνικό αντάρτη».

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση αλλά στη συνέχεια η ποινή του μειώνεται και αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 2001. Κατά τη δίκη του στο Εφετείο, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση πως η δίκη «εξελίχθηκε σε στρατοδικείο συνοπτικών διαδικασιών παρόμοιων με αυτού του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Αρνούμαι να συνεχίσω σ’ αυτή την τρομοδίκη, σ’ αυτή τη στημένη διαδικασία λογοκρισίας και φίμωσης καθώς και αποπολιτικοποίησης της υπόθεσής μου».

Τον Ιανουάριο 2004 ο Μαζιώτης κατήγγειλε πως η Αντιτρομοκρατική επιχείρησε να τον δολοφονήσει, προκαλώντας ατύχημα με μοτοσικλέτα, χωρίς πινακίδες, που τον παρακολουθούσε. Το 2007 καταγγέλλει ξανά την Αντιτρομοκρατική για αδιάκριτη παρακολούθηση και διαρροές στον Τύπο με τις οποίες επιδιώκεται να στοχοποιηθεί ως ύποπτος.

Την ίδια χρονιά προσάγεται βίαια στη ΓΑΔΑ ως ύποπτος για ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ίλιον, αλλά λίγες ώρες μετά αφήνεται ελεύθερος.

Ο Επαναστατικός Αγώνας

Ο Μαζιώτης και η Ρούπα συλλαμβάνονται τον Απρίλιο του 2010 στο σπίτι τους στα Καλύβια. Εκεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα, σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων.

Τον Οκτώβριο του 2011, κατά τη διάρκεια της δίκης τους, το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει την αποφυλάκισή τους καθώς είχε παρέλθει το 18μηνο. Τους επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τρεις φορές το μήνα, ενώ απαγορευόταν να φύγουν από την Αττική.

Τον Ιούνιο του 2012 εξαφανίστηκαν με τρεις μέρες διαφορά. Τον Απρίλιο του 2013 καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλακή για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

Από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2013 ο Μαζιώτης φέρεται, μαζί με συνεργούς του εκ των οποίων η μια γυναίκα, να βρίσκεται πίσω από πέντε ένοπλες ληστείες σε Νεμέα, Ακράτα, Σπέτσες, Βελεστίνο και Μέθανα με λεία 1,5 εκατ. ευρώ.

Το όνομά του έχει συνδεθεί και με την επίθεση με Καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, όπου αρχικά οι δράστες είχαν επιχειρήσει να εκτοξεύσουν ρουκέτα. Αν και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (όπως και εκείνη στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη), η Αστυνομία “βλέπει” πως πίσω της βρίσκεται ο Μαζιώτης.

Στις 10 Απριλίου του 2014 ο Επαναστατικός Αγώνας “χτυπά” με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής, όπου στεγάζεται και το γραφείο του μόνιμου αντιπρόσωπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύλληψη Μαζιώτη: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα – Ο αδίστακτος τρομοκράτης δεν δίστασε να πυροβολήσει στο ψαχνό μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας

Επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας – Πυροβολισμοί στην Μητροπόλεως! ΦΩΤΟ

Ποιος Μαζιώτης; Souvlaki στο Μοναστηράκι! (ΦΩΤΟ)

Καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη (ΦΩΤΟ)

Πως στήθηκε η “φάκα” στον Μαζιώτη – “Βιτρίνα” η επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ;

Επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας – Πυροβολισμοί στην Μητροπόλεως! ΦΩΤΟ

Αυτόπτης μάρτυρας στο Newsit: Έτσι ήταν ο συνεργός του Μαζιώτη που το ‘σκασε

Σύλληψη Μαζιώτη: Η ιστορία και οι επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα

Σύλληψη Μαζιώτη: Έτρωγαν και οι σφαίρες έπεφταν βροχή – Τραυματίες δύο τουρίστες (ΦΩΤΟ)

Στον Ευαγγελισμό ο Μαζιώτης – Φρούριο το νοσοκομείο

Συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης του Επαναστατικού Αγώνα

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε