Ήταν 20 Δεκεμβρίου του 2001 εννέα παρα δέκα το βράδυ όταν ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα έβγαινε στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου και εγκατέλειπε την χώρα με ελικόπτερο. Τα οργισμένα πλήθη είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Μπουένος ‘Αιρες και φώναζαν ρυθμικά «Να φύγουν όλοι!»
Η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει και μαζί της και η κυβέρνηση της χώρας, ενώ από τις ταραχές είχαν χάσει την ζωή τους 35 άνθρωποι οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από την αστυνομία και τους φρουρούς των τραπεζών.
Οι νεκροί βεβαίως ήταν χιλιάδες αλλά δεν προσμετρήθηκαν στον επίσημο απολογισμό. Ήταν οι περίπου 30.000 άνθρωποι που αρρώστησαν από το στρες ή και αυτοκτόνησαν.
Ο Δεκέμβριος του 2001 βρίσκει 20 εκατομμύρια Αργεντίνους βυθισμένους στην φτώχεια.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ “ΑΠΟΔΡΑΣΗ” ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Οι εικόνες που είδε όλος ο πλανήτης μέσα στο 2001 να φτάνουν στις τηλεοράσεις του από την άλλοτε τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ήταν συγκλονιστικές.
Ανθρωποι να σπάνε τράπεζες και σούπερ – μάρκετ για να βρούν λίγα τρόφιμα, να σκίζουν και να καίνε λάστιχα στους δρόμους, να στέκονται σε ουρές χιλιομέτρων στην κυριολεξία για να κάνουν ανάληψη τις ώρες που το επέτρεπαν.
Οι αναλήψεις όταν η Αργεντινή κήρυξε χρεοκοπία αρχικά είχαν απαγορευθεί, όμως μπροστά στον ξεσηκωμό από τον κόσμο που δεν είχε χρήματα ούτε να φάει,επιτράπηκαν για λίγες ώρες και για πολύ μικρά ποσά. Οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα ούτε να πάρουν εισιτηριο για το λεωφορείο. ‘Ανθρωποι άλλοτε καθωσπρέπει λεηλατούσαν καταστήματα τροφίμων για μια σακούλα με ό,τι βρουν.
‘Αλλοι στήνονταν με τις ώρες στις ουρές με τα χέρια απλωμένα για μια σακούλα με ψωμί και ζυμαρικά.
Ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην ιστορία της Αργεντινής ο Ντομίνγκο Καβάλλο, τότε υπουργός Οικονομικών έκανε ένα τεράστιο λάθος. Προσπάθησε να σώσει τις τράπεζες και όχι την χώρα του.
Οι διεθνείς αγορές εξισορρόπησαν την ισοτιμία σε 1:0,25, δηλαδή όποιος πήγαινε στην τράπεζα και έλεγε ότι είχε αποταμιευμένα 100 δολάρια, τον πληροφορούσαν ότι είχαν γίνει 25.
Τις αποκαλούσαν cacerolazos. Ηταν οι γυναίκες με τις κατσαρόλες στα χέρια που έβγαιναν στους δρόμους και τις χτυπούσαν ρυθμικά.Ένα από τα σημεία συνάντησης ήταν το Σεντενάριο Παρκ στο Μπουένος Άιρες και ο ήχος από τις κατσαρόλες αντηχούσε παντού.
Το χρονικό της κατάρρευσης
Φεβρουάριος 2001: Η κρίση στην Τουρκία ακουμπάει και την Αργεντινή. Οι αγορές καταποντίζονται
Μάρτιος: Ο Ντομίνγκ Καβαλο γίνεται υπουργός Οικονομικών
Μάϊος: Γίνεται γιγαντιαία ανταλλαγή ομολόγων της χώρας προκειμένου να πάρει ανάσα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ανταλλαγή αφορά ομόλογα αξίας 30 δις δολαρίων.
Ιούνιος – Ιούλιος: Οι αγορές εξακολουθούν να πέφτουν και η Αργεντινή στρέφεται για βοήθεια στο ΔΝΤ
Αύγουστος: Το ΔΝΤ υπο τον Χόρστ Κέλερ εγκρίνει βοήθεια 8 δις προς την Αργεντινή. Οι αγορές όμως εξακολουθούν να πέφτουν.
Οκτώβριος: Κορυφαίοι τραπεζίτες συναντώνται στη Νεα Υόρκη
Νοέμβριος: Η κυβέρνηση ανακοινώνει μερική αναδιοργάνωση του χρέους
Δεκέμβριος: Η υπόθεση έχει ξεφύγει. Ο υπουργός Οικονομικών Καβάλο ανακοινώνει απαγόρευση των αναλήψεων και το ΔΝΤ με την σειρά του ανακοινώνει ότι δεν θα εκταμιεύσει το ποσό του 1,3 δις από το δάνειο προς την Αργεντινή. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στους δρόμους της χώρας με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Φερνάντο Δε Λα Ρούα και να εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: AFPI – NA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μετά την χρεοκοπία η Αργεντινή παραδίνεται σε ανεξέλεγκτη κρίση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αργεντινή χρεοκόπησε, ο εφιάλτης επέστρεψε!